Οι άνθρωποι που εργάζονται 55 ή περισσότερες ώρες κάθε εβδομάδα αντιμετωπίζουν εκτιμώμενο 35% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και 17% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο, σε σύγκριση με άτομα που ακολουθούν το ευρέως αποδεκτό πρότυπο εργασίας 35 έως 40 ωρών την εβδομάδα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. 

Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι με τους οποίους η υπερβολική εργασία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία και τη μακροζωία. Το ένα είναι η βιολογική επιβάρυνση του χρόνιου στρες, με μια άνοδο των ορμονών του στρες που οδηγεί σε αυξημένη αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη. Στη συνέχεια, υπάρχουν αλλαγές στη συμπεριφορά. Όσοι δουλεύουν πολλές ώρες μπορεί να κοιμούνται λίγο, να ασκούνται ελάχιστα, να τρώνε ανθυγιεινά τρόφιμα και να καπνίζουν και να πίνουν για να αντεπεξέλθουν.Η υπερκόπωση κορυφώνεται στην πρώιμη μέση ηλικία, αν και οι επιπτώσεις στην υγεία χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εμφανιστούν. 

Το εργασιακό άγχος μπορεί να σας σκοτώνει και ίσως να μην το συνειδητοποιείτε καν. Το πρώτο και μερικές φορές πιο δύσκολο βήμα είναι απλώς η αναγνώριση του προβλήματος. Τα παρακάτω 10 σημάδια είναι  θα σας βοηθήσουν να το αναγνωρίσετε.

1.  Όσο περισσότερα μπορείτε να διαγράψετε τη λίστα σας, τόσο καλύτερα αισθάνεστε. 

2. Δυσκολεύεστε να εκχωρήσετε εξουσία επειδή ανησυχείτε ότι η ανάθεση καθηκόντων ή το να ζητήσετε βοήθεια εκλαμβάνεται ως ένδειξη αδυναμίας ή ανικανότητας.

3. Κρίνετε τον εαυτό σας και τους άλλους με απάνθρωπα πρότυπα. Δεν υπάρχει χώρος για λάθη. 

4. Οι στενές σχέσεις γίνονται εύθραυστες και αρχίζεις να νιώθεις ξένος με αυτούς που αγαπάς.

5. Προτιμάτε να εργάζεστε ασταμάτητα για μέρες παρά να κατανέμετε εργασίες σε εύλογο χρονικό διάστημα.

6. Έχετε μια σταθερή φωνή στο κεφάλι σας που λέει ότι δεν έχετε κερδίσει το δικαίωμα να χαλαρώσετε. Θεωρείτε τη διασκέδαση μη παραγωγικό χάσιμο χρόνου γιατί δεν έχετε τίποτα να επιδείξετε.

7. Έχετε κενά μνήμης επειδή είστε απασχολημένοι με τη δουλειά. Ξεχνάτε προηγούμενες συζητήσεις ή συναντήσεις επειδή ο εγκέφαλός σας έχει κολλήσει σε ένα εργασιακό πρόβλημα. 

8. Δεν σας αρέσει να περιμένετε. 

9. Αναζητάτε την αυτοεκτίμηση μέσω των επιδόσεων, των επιτευγμάτων και των επευφημιών για να αποδείξετε τον εαυτό σας και να νιώσετε αποδεκτοί από τους άλλους. Η αίσθηση ανεπάρκειας ή η κακή αυτοεκτίμηση σας κάνουν να δώσετε έμφαση στην παραγωγικότητα πάση θυσία με συγκεκριμένα αποτελέσματα που σας δίνουν μια προσωρινή αίσθηση αξίας.

10. Η διατροφή, η ξεκούραση και η άσκηση δεν έχουν σημασία. Όταν εμφανίζονται σοβαρά συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι ή καρδιακά και γαστρεντερικά προβλήματα, τα αγνοείτε.