Ο δημιουργός του προηγμένου chatbot, ChatGPT, κάλεσε τους νομοθέτες των ΗΠΑ να ρυθμίσουν την τεχνητή νοημοσύνη (AI) γιατί διαφορετικά, θα έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Ο Σαμ Άλτμαν, διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, της εταιρείας που βρίσκεται πίσω από το ChatGPT, κατέθεσε την Τρίτη ενώπιον επιτροπής στο αμερικανικό Κογκρέσο σχετικά με τις δυνατότητες  –και φυσικά τις παγίδες– της νέας τεχνολογίας.

Μέσα σε λίγους μήνες, πολλά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης έχουν εμφανίστηκαν στην αγορά. Ο Άλτμαν δήλωσε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος οργανισμός για την αδειοδότηση των εταιρειών AI. Το ChatGPT και άλλα παρόμοια προγράμματα μπορούν να δημιουργήσουν απίστευτα ανθρώπινες απαντήσεις σε ερωτήσεις, αλλά μπορεί επίσης να είναι και εξαιρετικά ανακριβή. Σε μια φάση της ομιλίας του, μάλιστα, είπε ότι αν η AI πάει στραβά, τότε θα πάει πολύ στραβά. Ωραία, ηρεμήσαμε τώρα.

Ο Άλτμαν δεν έχει αποφύγει να ασχοληθεί με τα ηθικά ζητήματα που εγείρει η τεχνητή νοημοσύνη και έχει πιέσει ώστε να υπάρχει περισσότερη ρύθμιση γύρω από αυτή. Είπε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι τόσο σημαντική  όσο “η τυπογραφική μηχανή”, αλλά αναγνώρισε τους πιθανούς κινδύνους της.

Παραδέχθηκε επίσης τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει στην οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει ορισμένες θέσεις εργασίας, οδηγώντας σε απολύσεις σε ορισμένους τομείς. “Θα υπάρξει αντίκτυπος στις θέσεις εργασίας. Προσπαθούμε να είμαστε πολύ σαφείς σχετικά με αυτό”, δήλωσε.

Έδωσε επίσης και αρκετές προτάσεις για το πώς μια νέα υπηρεσία στις ΗΠΑ θα μπορούσε να ρυθμίσει τη βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης και αφαίρεσης αδειών για τις εταιρείες AI ενώ υποστήριξε ότι εταιρείες όπως η OpenAI θα πρέπει να ελέγχονται ανεξάρτητα.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζος Χάλεϊ δήλωσε ότι αυτή η νέα τεχνολογία μπορεί να είναι επαναστατική, αλλά την συνέκρινε με την εφεύρεση της ατομικής βόμβας. Καλά θα πάει αυτό. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενθαλ, δήλωσε ότι ένα μέλλον στο οποίο κυριαρχεί η τεχνητή νοημοσύνη “δεν είναι απαραίτητα το μέλλον που θέλουμε”.

“Πρέπει να μεγιστοποιήσουμε το καλό έναντι του κακού. Το Κογκρέσο έχει μια επιλογή τώρα. Είχαμε την ίδια επιλογή όταν αντιμετωπίσαμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αποτύχαμε να εκμεταλλευτούμε εκείνη τη στιγμή”, προειδοποίησε.