Μιλάμε για έναν εξαιρετικό άνθρωπο που ποτέ του δεν έδωσε δικαιώματα, ειδικά κατά την πενταετή θητεία του ως πρόεδρος της Γαλλίας. Άλλωστε, όλοι θυμόμαστε τις σκληρές αντιμεταναστευτικές πολιτικές του και πώς προσπάθησε να μεταρρυθμίσει την οικονομία της Γαλλίας κατά τη διάρκεια μιας προεδρίας που επισκιάστηκε από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Αλλά τι να κάνουμε, κάποιες φορές σε αυτή τη ζωή την πληρώνουν ακόμα και τα καλά παιδιά.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, λοιπόν, Νικολά Σαρκοζί καταδικάσθηκε σήμερα στο Παρίσι σε δεύτερο βαθμό σε φυλάκιση τριών ετών, το ένα από τα οποία χωρίς αναστολή, για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής, μια κύρωση που είναι πρωτοφανής για έναν πρώην πρόεδρο της χώρας. Δεν μπορούμε να το πιστέψουμε.

Ο ιστορικός δικηγόρος του Σαρκοζί, ο Τιερί Ερζόγκ, και ο πρώην υψηλόβαθμος δικαστής Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, καταδικάσθηκαν στις ίδιες ποινές γιατί μιλάμε για δυνατό bromance. Το Εφετείο στέρησε επίσης από τον Σαρκοζί τα πολιτικά δικαιώματά του για τρία χρόνια (μεγάλο πλήγμα), πράγμα που του απαγορεύει να θέσει υποψηφιότητα για να εκλεγεί. Επέβαλε επίσης στον Ερζόγκ απαγόρευση να δικηγορεί για τρία χρόνια. Ένα ακόμα μεγάλο πλήγμα.

Σύμφωνα πάντως με την απόφαση του Εφετείου, ο Σαρκοζί θα μπορέσει να εκτίσει το ένα έτος της ποινής, που του επιβλήθηκε χωρίς αναστολή, φορώντας ηλεκτρονικό βραχιόλι και χωρίς να μπει στη φυλακή. Σαρκοζί αφού. Πάντως, έστω και έτσι, σε κάποιες χώρες την «πληρώνουν» ακόμα και πρώην προέδρο. Τρομερό, ε;