Σε ένα τρένο περιμένεις να ακούσεις την αναγγελία της επόμενης στάσης. Κάποιες οδηγίες για τους επιβάτες. Μια ανακοίνωση για κάτι που χάθηκε ή που βρέθηκε. Καμία προσωπική συζήτηση από κανέναν σταθμάρχη που ξέχασε το μικρόφωνο ανοιχτό. Σίγουρα πάντως δεν περιμένεις να ακούσεις τη φωνή του Αδόλφου Χίτλερ. Κι όμως. Το έζησαν επιβάτες τρένου στην Αυστρία, όταν ξαφνικά ακούστηκαν ναζιστικοί χαιρετισμοί και αποσπάσματα ομιλίας του δικτάτορα. 

Σε άλλα νέα, μάρτυρες ενός ακραίου περιστατικού έγιναν οι επιβάτες ενός υπεραστικού τρένου στην Αυστρία, όταν κατά τη διάρκεια του δρομολογίου την Κυριακή ακούστηκε μια ηχογράφηση από ομιλία του Αδόλφου Χίτλερ. Ναι. Αντί για τις απλές ανακοινώσες, από τα ηχεία ακουγόταν πλήθος να φωνάζει “Heil Hitler” και “Sieg Heil” από τα μεγάφωνα του τρένου. Εν τω μεταξύ, δεν ήταν καν η πρώτη φορά. Ο χειριστής ανέφερε στο BBC ότι έχουν υπάρξει πολλά τέτοια περιστατικά τις τελευταίες μέρες. 

Ένας επιβάτης του τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Bregenz-Βιέννη ανέφερε πως στο τρένο ήταν όλοι “εντελώς σοκαρισμένοι”. Μπορούμε να το φανταστούμε. Ο David Stoegmueller, βουλευτής του Κόμματος των Πρασίνων, είπε ότι η ομιλία του Γερμανού ηγέτη των Ναζί παίχτηκε μέσω της ενδοεπικοινωνίας λίγο πριν το τρένο, OEBB Railjet 661, φτάσει στη Βιέννη.

“Ακούσαμε δύο επεισόδια”, είπε σημειώνοντας πως πρώτα ακούστηκαν 30 δευτερόλεπτα μιας ομιλίας του Χίτλερ και μετά ακούστηκε το “Sieg Heil”.

Σύμφωνα με τον Stoegmueller, το προσωπικό του τρένου δεν μπόρεσε να σταματήσει την ηχογράφηση και δεν ήταν σε θέση να κάνει καν τις δικές του ανακοινώσεις. “Ένα μέλος του πληρώματος ήταν πραγματικά αναστατωμένο”, προσέθεσε. 

Σε ανακοίνωση που εστάλη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC, οι Austrian Railways (OEBB) ανέφεραν: “Σαφώς αποστασιοποιούμαστε από το περιεχόμενο. Μπορούμε προς το παρόν να υποθέσουμε ότι οι ανακοινώσεις έγιναν από άτομα απευθείας στο τρένο μέσω ενδοεπικοινωνίας. Έχουμε αναφέρει το θέμα στην αστυνομία”.

Ο κ. Stoegmueller είπε επίσης ότι έλαβε ένα email από έναν άνδρα που βρισκόταν στο τρένο με μια ηλικιωμένη κυρία που ήταν επιζώσα από στρατόπεδο συγκέντρωσης, η οποία έκλαιγε, ενώ ανέφερε πως ένας άλλος επιβάτης παρατήρησε ότι όταν σε άλλες χώρες μιλάνε για τεχνικά προβλήματα, αναφέρονται για παράδειγμα σε βλάβη του κλιματισμού.” 

“Στην Αυστρία, το τεχνικό πρόβλημα είναι ο Χίτλερ”, είπε. Γελάσαμε λίγο.