Ο Ρόμπερτ Νέστα Μάρλεϊ γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 1945 στο Nine Mile, Saint Ann Parish, της Τζαμάικα και, σύμφωνα με τους ειδικούς (μουσικοκριτικούς καλύτερα), κατάφερε να αλλάξει τον κόσμο. Σε ηλικία δεκαεπτά ετών, ο Μάρλει ηχογράφησε την πρώτη σειρά τραγουδιών του με το “Judge Not” να είναι το πρώτο του επίσημο τραγούδι και στη συνέχεια, μαζί με τον Πίτερ Τος, δημιούργησαν τους ξακουστούς Wailers.

Βέβαια, στην εποχή της άμεσης πληροφορίας με ένα απλό γκουγκλάρισμα, τα παραπάνω ίσως σας φαίνονται περιττά. Για το λόγο αυτό και επειδή δεν μας αρέσει να σας κουράζουμε, θα σας πούμε ότι ο βασιλιάς της ρέγκε έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 11 Μαΐου του 1981 από καρκίνο, σε ηλικία μόλις 36 ετών. Στο ενδιάμεσο, είχε καταφέρει να αφήσει το αποτύπωμά του στη μουσική, ένα αποτύπωμα που εξακολουθεί να φαίνεται με γυμνό μάτι ακόμα και από το διάστημα.

Ο Μπομπ Μάρλεϊ, όμως, εκτός από τη μουσική, μοιραζόταν και τις ιδέες του, τις σκέψεις του για το τι συμβαίνει γύρω του. Γνωστός για την αγάπη προς την Ελλάδα (ναι, γιατί, αλήθεια λέμε), παρακολουθούσε στενά τις εξελίξεις στη χώρα μας και επειδή όταν πεθαίνει κάποιος δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχει άποψη, σχολίασε την ελληνική επικαιρότητα. Στο ντιμπέιτ εστίασε, πού αλλού;