Η κλιματική κρίση στην Αυστραλία εξαφανίζει ζώα με ανησυχητικό ρυθμό. Έκθεση, που διεξήχθη μετά την ξηρασία, τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, φαινόμενα που σαρώνουν την Αυστραλία τα τελευταία πέντε χρόνια, ανέφερε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας, η αλλαγή των τάσεων των πυρκαγιών και των βροχοπτώσεων, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η οξίνιση των ωκεανών επέφεραν -και θα εξακολουθήσουν να επιφέρουν- αρνητικές επιπτώσεις στο Αυστραλιανό οικοσύστημα.

“Κατά την τελευταία περίοδο ξηρασίας, είχαμε εκτιμήσει πως το 80% με 90% των καγκουρό πεθαίνουν σε ορισμένες ζώνες» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η οικολόγος Κάθριν Μόζμπι. “Μπαίνουν στις δημόσιες τουαλέτες και τρώνε χαρτί υγείας. Ή μένουν ξαπλωμένα στους δρόμους, ξενηστικωμένα, ενώ τα μικρά τους προσπαθούν να τραφούν“. 

Σύμφωνα με τη Μόζμπι, η θανάτωση των καγκουρό – με προορισμό το κρεοπωλείο ή το βυρσοδεψείο – θα ήταν ταυτόχρονα ένας ελεήμων τρόπος ώστε να μην υποφέρουν και ένας τρόπος ελέγχου του πληθυσμού τους. “Αυτό θα επιτρέψει να μειωθεί ο αριθμός των ζώων ώστε σε περίπτωση ξηρασίας, να μην υπάρχουν προβλήματα ευζωίας» λέει η ίδια. «Αν θεωρήσουμε πως είναι ένας πόρος και πως τον διαχειριζόμαστε με αυτόν τον τρόπο, δεν θα έχουμε τους καταστροφικούς θανάτους που γνωρίζουμε».άθε χρόνο, μέχρι πέντε εκατομμύρια καγκουρό θανατώνονται για το κρέας ή το δέρμα τους. Και σύμφωνα με τον Ντένις Κινγκ, της Ένωσης Βιομηχανίας Καγκουρό της Αυστραλίας, η χώρα είναι στο χείλος μιας δημογραφικής άνθησης του ζώου”.

Οργανισμοί προστασίας των ζώων καταγγέλλουν τη θανάτωσή τους για εμπορικούς λόγους ως «άγρια σφαγή» και άσκησαν πίεση στους διεθνείς κολοσσούς αθλητικών ενδυμάτων όπως η Nike ή η Puma, να εγκαταλείψουν τη χρήση του δέρματος των καγκουρό στα προϊόντα τους.”Λένε πως δεν είναι ηθικό. Όμως δεν είναι ηθικό να τα αφήνουμε να πεθαίνουν από την πείνα», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Αυτό που θα ήταν σκληρό, θα ήταν να μην κάνουμε τίποτα”, προσθέτει.

Άποψη που συμμερίζεται η Μόζμπι. «Το να σταματήσουμε να σκοτώνουμε τα καγκουρό για το δέρμα ή για το κρέας τους δεν θα έχει κανένα όφελος», είπε. «Θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/AFP