Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο διαπίστωσε ότι οι δισεκατομμυριούχοι δεν είναι πιο έξυπνοι από εμάς – πράγματι, όσοι ανήκουν στο 1% των κορυφαίων εισοδηματιών σημείωσαν χαμηλότερη βαθμολογία στα τεστ γνωστικής ικανότητας από εκείνους που κέρδισαν ελαφρώς λιγότερα.Τα ευρήματα αμφισβητούν την ιδέα ότι η επιτυχία και τα υψηλότερα επίπεδα εισοδήματος κερδίζονται από ανώτερη διάνοια και ταλέντο. Αντίθετα, οι ερευνητές προτείνουν ότι οι μικρές διαφορές αρχικής επιτυχίας μεταξύ των ατόμων μπορεί να εξελιχθούν σε ακραίες ανισότητες με την πάροδο του χρόνου. Η μελέτη έχει περιορισμούς. Επικεντρώθηκε μόνο στους άνδρες, περιορίζοντας τη γενίκευσή του στον ευρύτερο πληθυσμό. Ωστόσο, εξακολουθεί να παρέχει ένα σχετικά μεγάλο δείγμα σε διάφορα επίπεδα αμοιβών και επαγγελμάτων. Αυτή η ιδέα δεν είναι νέα, καθώς το μπεστ σέλερ του Malcolm Gladwell «Outliers» εξήγησε πώς οι σπάνιες ευκαιρίες και η καθαρή τύχη παίζουν σημαντικό ρόλο στις ιστορίες επιτυχίας των πιο επιτυχημένων ανθρώπων.

Αυτό είναι σύμφωνα με ερευνητές που ανέλυσαν δεδομένα από 59.000 Σουηδούς άνδρες και στη συνέχεια παρακολούθησαν τη ζωή τους για περισσότερο από μια δεκαετία. Βρήκαν μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ του πόσο έξυπνος ήταν κάποιος και πόσα κέρδιζε – μέχρι που έφτασαν σε μισθό 600.000 κορώνες (46.700€) το χρόνο. Μετά από αυτό, παράγοντες όπως η τύχη, το υπόβαθρο και η προσωπικότητα έγιναν πιο σημαντικοί. Για να το πούμε αυτό με πιο απτά όρους: οι CEOs σε εταιρείες των ΗΠΑ σε σύγκριση με κάποιο από τα χαμηλότερα αμειβόμενο προσωπικό είχαν κέρδη κατά μέσο όρο 10,6 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο μέσος εργαζόμενος έλαβε μόλις 23.968€. 

Πώς μπορείτε να δικαιολογήσετε αυτό το τεράστιο μισθολογικό χάσμα; Δεν μπορείς. Όπως διευκρινίζουν μελέτες όπως αυτή, δεν είναι η αξιοκρατία που οδηγεί το χάσμα στους μισθούς. Είναι απλή απληστία.