Τα πολυάριθμα νησιά της Ελλάδας είναι περισσότερο γνωστά για τις ειδυλλιακές παραλίες τους, τις ταβέρνες, τις ξαπλώστρες, τα beach bars και τους χαλαρούς ρυθμούς ζωής. Αλλά για όσους είναι πρόθυμοι να εξερευνήσουν και να ζήσουν κάτι παραπάνω, τους περιμένουν χωριά που περιτριγυρίζονται από σύννεφα, τοπικές αγορές με βότανα του βουνού και μυστικές αμμουδιές.

Αυτή είναι η λίστα του National Geographic με τα καλύτερα ελληνικά νησιά που φέτος το καλοκαίρι θα έχουν την τιμητική του ή, όπως συνηθίζουμε να λέμε, θα «βουλιάξουν». Μαζί με τις επιλογές, οι συντάκτες της λίστας εξηγούν και τους λόγους.

1. Κρήτη

Δέντρα από κυπαρίσσια και σφενδάμια σκιάζουν το φαράγγι της Σαμαριάς, ενώ ο αέρας είναι βαρύς από το άρωμα των βοτάνων του βουνού: άγριο θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο.

2. Κεφαλονιά

Τα απόκρημνα βουνά και οι κρεμ-χρωματιστές παραλίες της Κεφαλονιάς κερδίζουν τους ταξιδιώτες εδώ και δεκαετίες, αλλά καθώς το ελληνικό κρασί αποκτά όλο και μεγαλύτερο διεθνές προφίλ, η αμπελουργική χώρα του νησιού του Ιονίου προσφέρει έναν ακόμη λόγο για να την επισκεφθείτε. 

3. Σπέτσες

Για την τέλεια απόδραση από την Αθήνα, κατευθυνθείτε στις Σπέτσες. Είναι μια κρουαζιέρα δυόμισι ωρών. Πευκόφυτη και παραθαλάσσια, υποδέχεται τους επισκέπτες με φοίνικες και κυπαρίσσια. 

4. Σαντορίνη

Για να βιώσετε τη θερμότητα και τη θειούχα μυρωδιά του ηφαιστείου, διασχίστε την καλντέρα και πλεύστε προς το νησί Νέα Καμένη, το ηφαίστειο του οποίου εξερράγη για τελευταία φορά το 1950. Υπάρχει επίσης το νησί της Θηρασίας, όπου τα χωριά θυμίζουν ευχάριστα την προ-τουριστική Σαντορίνη.

5. Mήλος

Στα δυτικά της Σαντορίνης, η Μήλος σχηματίστηκε από μια ηφαιστειακή έκρηξη. Πρέπει να πάτε από τη θάλασσα, ιδανικά με καγιάκ, για να δείτε τις ομορφιές της, τους σχηματισμούς ηφαιστειακής τέφρας, τους γκρεμούς και ένα εγκαταλελειμμένο ορυχείο με κίτρινη παραλία. 

6. Ύδρα

Μόλις δύο ώρες με το πλοίο από την Αθήνα, η Ύδρα χωρίς αυτοκίνητα είναι εδώ και καιρό γνωστή ως νησί των καλλιτεχνών, με γκαλερί, στούντιο και πολιτιστικά φεστιβάλ που δημιουργούν μια ζωντανή ατμόσφαιρα. Μια επίσκεψη στην Ύδρα είναι μια βύθιση στην καλύτερη ελληνική ζωή και τέχνη.

7. Καστελλόριζο

Είναι το πιο απομακρυσμένο νησί της χώρας, όπου οι μόνιμοι κάτοικοι είναι μόλις 300 και η μόνη δράση συμβαίνει γύρω από το λιμάνι, όπου άγριες χελώνες βολοδέρνουν ήρεμα ανάμεσα στα παραδοσιακά αλιευτικά καΐκια.

8. Μύκονος

Οι παραλίες στη νοτιοδυτική ακτή της Μυκόνου είναι από τις καλύτερες της Μεσογείου για πάρτι, αλλά κατευθυνθείτε ανατολικά για να βρείτε μια διαφορετική ατμόσφαιρα ανάμεσα σε μια βραχώδη ακτογραμμή. Περπατήστε δυτικά γύρω από το ακρωτήρι μέχρι την επόμενη παραλία, την παραλία Μερσίνη, η οποία είναι συνήθως η λιγότερο πολυσύχναστη στη Μύκονο. 

9. Κάρπαθος

Βυθισμένη στο καταγάλανο Αιγαίο ανάμεσα στην Κρήτη και τη Ρόδο, η Κάρπαθος μοιάζει να ανήκει σε μια άλλη εποχή. Αυτό το παρθένο, απομακρυσμένο σημείο των Δωδεκανήσων είναι τοπικά γνωστό για τις παραλίες του με τη λευκή άμμο, που αγκαλιάζονται από πεύκα.

10. Κύθηρα

Νοικιάστε ένα αυτοκίνητο για να εξερευνήσετε την όμορφη πρωτεύουσα με το κάστρο, τη Χώρα, τον καταρράκτη στο Μυλοπόταμο, την πόλη-φάντασμα της ενετικής εποχής, την Παλαιόχωρα και την κυριακάτικη λαϊκή αγορά στον Ποταμό, όπου συναντιούνται όλοι οι ντόπιοι. 

11. Ελαφόνησος

Η παραλία Σίμος, είναι ακαταμάχητη. Η Ελαφόνησος βρίσκεται στη νοτιοανατολική Πελοπόννησο, σε μικρή απόσταση με πλοίο από την Πούντα, η οποία απέχει τέσσερις ώρες οδικώς από το αεροδρόμιο της Αθήνας ή μόλις τρεις ώρες από την Καλαμάτα.

12. Αγκίστρι

Αυτό το μικροσκοπικό, παρθένο νησί βρίσκεται μόλις 50 λεπτά από την Αθήνα. Το φέρρυ πηγαίνει πρώτα στο νησί της Αίγινας και στη συνέχεια, σε 10 λεπτά στις ακόμα πιο απομακρυσμένες ακτές του νησιού. Ο Ιούνιος και ο Σεπτέμβριος είναι οι ιδανικοί μήνες για να επισκεφθείτε το νησί για λιγότερο κόσμο. Πηγαίνετε σε παραλίες όπως η Δραγονέρα και η Απόννησος στα δυτικά, ή πιο κοντά στη Σκάλα, στην παραλία Χαλικιάδα.

13. Σκιάθος

Η βασίλισσα των Σποράδων. Είναι επίσης η ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν εναλλακτική διαμονή, χάρη στη νέα σκηνή των design ξενοδοχείων της. 

14. Ρόδος

Οι οικογένειες δεν βαριούνται ποτέ στη Ρόδο, ακόμη και κατά τη διάρκεια των πιο δροσερών ανοιξιάτικων και φθινοπωρινών διακοπών. Η Παλιά Πόλη, με τα τείχη, τις τάφρους και το Παλάτι των Μεγάλων Διδασκάλων που χτίστηκε από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη, είναι εκπληκτική. 

15. Ικαρία

Απομονωμένη και με άγρια ομορφιά, η Ικαρία είναι μία από τις πέντε Γαλάζιες Ζώνες του κόσμου, μέρη με κατοίκους αξιοσημείωτης μακροζωίας, με απίστευτα υψηλά ποσοστά των 100. Περισσότερο από το 30% των Ικαριωτών ζουν μέχρι τα ενενήντα τους χρόνια, απαλλαγμένοι από χρόνιες ασθένειες και άνοια. Οι Ικαριώτες επωφελούνται επίσης από τον τρόπο ζωής σε αρμονία με τη φύση, μια φυτική διατροφή πλούσια σε άγρια βότανα, λαχανικά, όσπρια, ελαιόλαδο και φυσικό κρασί.

16. Σκύρος

Η Σκύρος φημίζεται για τους καταγάλανους κόλπους που πλαισιώνονται από πεύκα, με μια σειρά από κομψά, ασβεστωμένα σπίτια. Το νησί είναι επίσης μοναδικό για την ακμάζουσα βιοτεχνική του παράδοση, η οποία χρονολογείται από τη βυζαντινή εποχή. 

17. Κως

Η Κως στα Δωδεκάνησα, σε σχήμα δελφινιού, ήταν η γενέτειρα του Ιπποκράτη, του “πατέρα της Ιατρικής”, τον 5ο αιώνα π.Χ.. Σήμερα, η “θεραπεία” που αναζητούν οι επισκέπτες στην Κω βρίσκεται στις ξαπλώστρες. 

18. Ιθάκη

Τα επίθετα του Ομήρου “στενή”, “βραχώδης”, “ακατάλληλη για ιππασία” περιγράφουν τέλεια την Ιθάκη. 

19. Εύβοια

Οι περισσότεροι επισκέπτες του δεύτερου μεγαλύτερου νησιού της Ελλάδας είναι Έλληνες, αλλά λίγοι από αυτούς έχουν ακούσει για τα Λιχαδονήσια. Καταπράσινα και ηφαιστειακά, αυτά τα επτά ακατοίκητα νησάκια στα ανοικτά της βορειοδυτικής ακτής της Εύβοιας έχουν το παρατσούκλι “Σεϋχέλλες της Ελλάδας” για τις χιλιάδες μπλε και πράσινες αποχρώσεις της ρηχής θάλασσας στην οποία βρίσκονται. 

20. Μεγανήσι

Bρίσκεται δίπλα στη Λευκάδα και ανάμεσα στην Κέρκυρα και τη Ζάκυνθο, οπότε οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αφιερώνουν χρόνο για να το ανακαλύψουν.

21. Ίος

Σε μικρή απόσταση με το πλοίο από την αδελφή της στις Κυκλάδες, τη Σαντορίνη, η Ίος έχει επί δεκαετίες τη φήμη “στέκι των χίπις”.

22. Αλόννησος

Η Αλόννησος απέχει ελάχιστα από την κοσμοπολίτικη Σκιάθο, αλλά δεν θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετική: , αραιοκατοικημένη, δασώδης και ήρεμη. Βασίλισσα του δικού της μικρού ακατοίκητου αρχιπελάγους, περιβάλλεται από τις παρθένες θάλασσες του μεγαλύτερου θαλάσσιου καταφυγίου της Ευρώπης, που φιλοξενεί την απειλούμενη με εξαφάνιση φώκια, καθώς και τα γεράκια της Ελεονώρας, τα δελφίνια και τις φάλαινες.

23. Κέρκυρα 

Πλέοντας ανάμεσα στη φτέρνα της Ιταλίας και τις δυτικές ακτές της ηπειρωτικής Ελλάδας, κοντά στα σύνορα με την Αλβανία, η στρατηγική θέση της Κέρκυρας έχει προσελκύσει τους ξένους από την αρχαιότητα. Αυτή την κληρονομιά της ξένης κυριαρχίας μπορείτε να δείτε να αντανακλάται σε κάθε δρόμο της ατμοσφαιρικής Παλιάς Πόλης του νησιού. 

24. Χίος

Οι Έλληνες αποκαλούν το μεγάλο νησί του βορείου Αιγαίου, τη Χίο, “Μυροβόλο”, για τα εσπεριδοειδή και τα άγρια βότανα, αλλά κυρίως για τα μαστιχόδεντρα που φυτρώνουν μόνο εκεί. Μην παραλείψετε να δείτε τα βυζαντινά ψηφιδωτά στο μοναστήρι της Νέας Μονής του 11ου αιώνα (Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO) και την πόλη-φάντασμα Ανάβατος, που εγκαταλείφθηκε μετά τη σφαγή των κατοίκων της πόλης από τους Οθωμανούς το 1822.

25. Νάξος

Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων είναι διάσημος παραγωγός τροφίμων εδώ και αιώνες, χάρη στο εύφορο έδαφος και τις πηγές γλυκού νερού. Ο ναός της Δήμητρας του έκτου αιώνα, που χτίστηκε για να τιμήσει τη θεά της συγκομιδής, αποτελεί σύμβολο αυτής της υπεροχής. Γύρω του υπάρχουν ορεινοί αμπελώνες, ταβέρνες και αγορές.