Εν μέσω της συζήτησης για την αντικατάσταση των εργαζομένων με τεχνητή νοημοσύνη, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν ορισμένες δουλειές που οι υπολογιστές δεν μπορούν να φέρους εις πέρας – τουλάχιστον για λίγο ακόμη. Μια έκθεση του Μαρτίου 2023 από την Goldman Sachs εκτίμησε ότι η τεχνητή νοημοσύνη ικανή να δημιουργήσει περιεχόμενο και να κάνει το ένα τέταρτο του συνόλου της δουλειάς που γίνεται αυτή τη στιγμή από τους ανθρώπους. Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, σημειώνει περαιτέρω η έκθεση, 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να χαθούν λόγω της αυτοματοποίησης. Και αυτό θα  είναι τρομερό, λέει ο Martin Ford, συγγραφέας του Rule of the Robots: “How Artificial Intelligence Will Transform Everything” που ξέρεις ποιές είναι οι  θέσεις εργασίας που δεν απειλεί ακόμα η τεχνητή νοημοσύνη. “Νομίζω ότι υπάρχουν γενικά τρεις κατηγορίες που θα είναι σχετικά ασφαλείς στο ορατό μέλλον”, λέει ο Φορντ στο BBC. 

1. Στην επιστήμη, την ιατρική και τη νομοθεσία, άτομα των οποίων η δουλειά είναι να αναπτύξουν μια νέα νομική στρατηγική ή επιχειρηματική στρατηγική. Ενώ ένα ρομπότ μπορεί φαινομενικά να κάνει καλύτερη δουλειά στην εύρεση του καρκίνου, λέει, οι περισσότεροι άνθρωποι θα εξακολουθούν να θέλουν ένας γιατρός –ένας πραγματικός άνθρωπος– να είναι αυτός που θα τους μιλήσει για αυτό. 

2.Η δεύτερη μονωμένη κατηγορία, συνεχίζει, είναι οι δουλειές που απαιτούν εξελιγμένες διαπροσωπικές σχέσεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι νοσοκόμες, συμβούλους επιχειρήσεων και ερευνητές δημοσιογράφους. Αυτές είναι δουλειές, λέει, “όπου χρειάζεται πολύ βαθιά κατανόηση των ανθρώπων. Νομίζω ότι θα περάσει πολύς καιρός μέχρι η τεχνητή νοημοσύνη να έχει την ικανότητα να αλληλεπιδρά με τους τρόπους που πραγματικά οικοδομούν σχέσεις”.

3.Η τρίτη ασφαλής ζώνη είναι δουλειές που απαιτούν πραγματικά πολλή κινητικότητα και επιδεξιότητα και ικανότητα επίλυσης προβλημάτων σε απρόβλεπτα περιβάλλοντα. Πολλές θέσεις εργασίας στο εμπόριο – ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, συγκολλητές και παρόμοια – εμπίπτουν σε αυτήν την ομπρέλα. «Αυτά είναι τα είδη εργασιών όπου αντιμετωπίζεις μια νέα κατάσταση συνέχεια», προσθέτει. “Είναι ίσως το πιο δύσκολο από οτιδήποτε να αυτοματοποιηθεί. Για να αυτοματοποιήσετε εργασίες όπως αυτή, θα χρειαστείτε ένα ρομπότ επιστημονικής φαντασίας. Θα χρειαστείτε το C-3PO του Star Wars”.