Λες και δεν ήταν χαοτική και πολύ δύσκολη η προσπάθεια εκπαιδευτικών να βρουν κατοικία (ειδικά σε νησιωτικές περιοχές) κατά την έναρξη του σχολικού έτους, ιδιαίτερα σε νησιωτικές περιοχές της χώρα, αλλά και λόγω των παράλογα υψηλών ενοικίων που είχαν να αντιμετωπίσουν, τώρα μπαίνει και η τουριστική σεζόν στην εξίσωση. Όπως καταλαβαίνετε, η εξάπλωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων τους οδηγεί στο να πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια που είχαν ήδη νοικιάσει από τα μέσα Μαΐου ώστε να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες τους να τα νοικιάσουν ως καταλύματα για διακοπές και ολιγοήμερες διαμονές σε νησιά. 

Ο Δήμος Μυκόνου ενημέρωσε τον Σύλλογο Γονέων ΓΕΛ-ΕΠΑΛ του νησιού πως, παρά τις προσπάθειες του Δήμου, δεν έχουν βρεθεί καταλύματα για τους εκπαιδευτικούς των σχολείων «που τους βγάζουν από τα σπίτια που είχαν νοικιάσει». Υπέροχο;

Οι εκπαιδευτικοί περιφέρονται ως “φιλοξενούμενοι” από σπίτι σε σπίτι

Η Α’ΕΛΜΕ Κυκλάδων και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Σύρου – Τήνου – Μυκόνου κάνουν γνωστές τις σουρεάλ και ντροπιαστικές καταστάσεις που βιώνουν οι εκπαιδευτικοί αυτό το διάστημα. «Δυστυχώς 25 εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων στο νησί αναγκάζονται, σταδιακά μέχρι τα μέσα Ιούνη, να βγουν από τα σπίτια τους, καθώς οι ιδιοκτήτες τους σκοπεύουν να τα διαθέσουν ως airbnb για την καλοκαιρινή σεζόν! Ήδη εκπαιδευτικοί περιφέρονται φιλοξενούμενοι από σπίτι σε σπίτι, μέχρι να δουν τι θα κάνουν και πώς θα καταφέρουν να παραμείνουν στο νησί και στην εργασία τους μέχρι τα τέλη Ιούνη».

Και ενώ η δημοτική αρχή του νησιού γνώριζε το πρόβλημα ήδη από τον Οκτώβριο του 2022, κινητοποιήθηκε μόλις στα τέλη Απριλίου, καλώντας ιδιοκτήτες δωματίων και ακινήτων στο νησί να παρέχουν σπίτια για μίσθωση στον Δήμο, μπας και βρουν σπίτι να μείνουν οι εκπαιδευτικοί. 
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Α’ΕΛΜΕ Κυκλάδων έθεσε το ζήτημα της στέγασης στη Δημοτική Αρχή. Συγκλήθηκε δημοτικό συμβούλιο για το θέμα πέρυσι τον Σεπτέμβριο, στο οποίο αποφασίστηκε παμψηφεί να γίνει από τον Δήμο Μυκόνου πρόταση προς ιδιοκτήτες, προκειμένου να παρέχουν δωμάτια προς ενοικίαση, για να στεγαστούν οι εκπαιδευτικοί. Μαντέψτε, ωστόσο. Το πρόβλημα δεν λύθηκε. 

Εν τω μεταξύ, 60 αστυνομικοί απολαμβάνουν δωρεάν διαμονή

Τη στιγμή που οι εκπαιδευτικοί στα νησιά δεν έχουν πού να μείνουν, ο Δήμος Μυκόνου προέβλεψε τη στέγαση 60 αστυνομικών δωρεάν. Ο Δήμος μίσθωσε ξενοδοχεία για να μείνουν δωρεάν όλοι αστυνομικοί που θα πάνε στο νησί, για να εργαστούν κατά την καλοκαιρινή σεζόν. 

«Κράτος και Υπουργείο Παιδείας την ίδια στιγμή είναι άφαντοι, δεν έχουν κάνει καμία κίνηση και δεν έχει ληφθεί καμία πρωτοβουλία για το οξύτατο ζήτημα της στέγασης των εκπαιδευτικών στο νησί της Μυκόνου και είμαστε μάρτυρες, για άλλη μια χρονιά, της ίδιας ανάλγητης πολιτικής απέναντι στους εκπαιδευτικούς του δημόσιου σχολείου» προσθέτει η ανακοίνωση της η Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Σύρου – Τήνου – Μυκόνου, και καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 10 Μάη στη 13:00 μ.μ. στο Δημαρχείο Μυκόνου.

Ειλικρινά, δεν έχουμε λόγια. 

Πηγή: intronews.gr