Η Anastasia Pavlova και ο σύζυγός της είχαν κάθε πρόθεση να παραμείνουν στο Κίεβο όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Ωστόσο, δυο μέρες μετά, τα πράγματα έγιναν πολύ τρομακτικά. «Κοιμηθήκαμε στο μετρό, είχα κρίσεις πανικού, και όλοι γύρω μας έλεγαν πως το Κίεβο θα βομβαρδιστεί», λέει στο i-D. Μετακόμισαν στο Ivano-Frankivsk, μια πόλη στη δυτική Ουκρανία, όπου και έζησαν στο σπίτι ανθρώπων που μέχρι πριν λίγο τους ήταν εντελώς άγνωστοι. «Ήταν άνετα, υποστηρίζαμε ο ένας τον άλλο, αλλά ακόμα θέλαμε να γυρίσουμε σπίτι. Δεν είχαμε δουλειά, διαβάζαμε συνεχώς τα νέα. Έμοιαζε λες και μια μέρα απλώς θα μας έλεγαν πως ο πόλεμος τελείωσε, αλλά όχι, συνεχίστηκε». 

Ο Maksym Snizhko, ένας φωτογράφος από το Κίεβο, έφυγε κατευθείαν. Ταξίδεψε 50 χιλιόμετρα, στο χωριό των παππούδων του με την οικογένειά του. Η εμπειρία του έμοιαζε με «μετα-αποκαλυπτική ταινία», λέει. «Ήταν μια τρομακτική πραγματικότητα». Πέρασε την πρώτη βδομάδα κάνοντας «παζάρια» με την αβεβαιότητα. Τη δέκατη μέρα οδήγησε προς τη δυτική Ουκρανία με τους φίλους του, όπου και έμεινε μέχρι και την απελευθέρωση του Κιέβου, τον Απρίλιο του 2022. 

«Σχεδόν τα πάντα έχουν αλλάξει», λένε οι GORSAD, ένα τρίο καλλιτεχνών που απαρτίζεται από τους Julian, Masha και Vitya, γνωστό για τον τρόπο που φωτογραφίζει τους νέους ανθρώπους της Ουκρανίας. Η δουλειά όλων αυτών των ανθρώπων, που έμειναν εκεί, έχει χωρέσει σε ένα νέο photo book, αλλά και στον ινσταγκραμικό λογαριασμό “Stuck in Here”

Προοδευτικότητα ακόμα ζωντανή (παραδόξως, θα σκεφτούν μερικοί), πάρτι, φίλοι, εραστές αγκαλιασμένοι, στιγμές χαράς, νοσταλγία είναι στοιχεία που μένουν αθάνατα στις φωτογραφίες του λευκώματος. «Αυτά είναι πάρτι, φίλοι, αρχιτεκτονική, φύση, κλικ του δρόμου που δείχνουν πώς ζει η πόλη μου και απλώς στιγμές μιας ζωής που δεν θέλω να ξεχάσω», λέει ο Maksym. 

Στις παρακάτω φωτογραφίες, τρόμος και ομορφιά ενυπάρχουν, όπως ούτως ή άλλως ενυπήρξαν όταν τραβήχτηκαν, όταν τα υποκείμενά τους ένιωθαν τα ρωσικά όπλα υπερβολικά κοντά για να νιώσουν ασφαλείς ή αισιόδοξοι. Ή έστω πραγματικά παρόντες.