Αντιλαμβανόμαστε ήδη πως η πανδημία και ο εγκλεισμός μάς έχουν όλους επηρεάσει σε πολλά διαφορετικά επίπεδα. Ωστόσο τους Βορειοελλαδίτες και συγκεκριμένα τους Θεσσαλονικείς τους έχει κάνει να αγαπήσουν την κοκαΐνη κάπως παραπάνω. Και αυτό δεν το μαντεύουμε. Το διαβάζουμε σε ιατροδικαστική έρευνα που επικεντρώθηκε στα τροχαία δυστυχήματα την τελευταία διετία. Η έρευνα έδειξε αύξηση της χρήσης κοκαΐνης και άλλων ναρκωτικών στη βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη. Η έρευνα βασίστηκε στα τροχαία δυστυχήματα. 

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Αγγελική Ζαγγελίδου ανέφερε πως στον αντίποδα αυτής όχι και τόσο καλής εξέλιξης στο “lifestyle” των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, οι θάνατοι από ναρκωτικές ουσίες εμφανίζουν σχετική σταθερότητα τα τελευταία τρία χρόνια. Το 2020 στον νομό Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκαν από τοξικολογικές εξετάσεις ενενήντα θάνατοι από ναρκωτικές ουσίες, ενώ το 2021 ήταν εκατό και το 2022 εξήντα. 

Σύμφωνα με έρευνες, ο εκτιμώμενος αριθμός των ατόμων που κάνουν χρήση οπιοειδών είναι χαμηλότερος συγκριτικά με τον αριθμό των ατόμων που έκαναν χρήση παλιότερα. Ωστόσο, τα οποιοειδή εξακολουθούν να αποτελούν την επικρατέστερη ουσία χρήσης στην Ελλάδα. Οι ειδικοί του ΟΚΑΝΑ έχουν παρατηρήσει αντίστοιχα τη μείωση της χρήσης της ηρωίνης και άλλων οποιοειδών και την αύξηση της χρήσης διεγερτικών ουσιών όπως αυτών της κοκαΐνης και της μεθαμφεταμίνης. Η χρήση κακής ποιότητας κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης ή shisha αποτελεί μία νέαανερχόμενη ουσία που αυτή τη στιγμή εμφανίζεται κυρίως στην Αθήνα και λιγότερο στη Θεσσαλονίκη.

Σε αριθμούς 

Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποτελεί την περιφέρεια της Βόρειας Ελλάδας με τους λιγότερους θανάτους από χρήση ναρκωτικών ουσιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι περιπτώσεις θανάτων από ναρκωτικές ουσίες που αυτή επιλήφθηκε κατά τα προηγούμενα πέντε χρόνια είναι συνολικά 24.
Πέντε θάνατοι το 2017, τρεις θάνατοι το 2018, τέσσερις το 2019, τρεις το 2020, επτά το 2021 και δύο πέρυσι, το 2022.

Αύξηση των εισπνεόμενων παραισθησιογόνων και των χαπιών

Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση έχουν καταγραφεί 24 αιφνίδιοι θάνατοι από χρήση ναρκωτικών, ενώ το 2013 καταγράφηκαν 13. Η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών παρουσιάζει μια ανησυχητική αύξηση, κυρίως σε νεαρές ηλικίες, εντούτοις αυτό που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια είναι η μείωση της χρήσης σύριγγας και η αύξηση της πρακτικής εισπνοής και των παραισθησιογόνων ναρκωτικών σε χάπια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ