Θα σηκώσετε τους ώμους και θα μας πείτε “σιγά, αυτή τη λίστα περιμέναμε;”. Και θα έχετε δίκιο, αλλά εμείς πρέπει να μεταφέρουμε την είδηση έτσι, για την επιβεβαίωση. Όπως αναφέρει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Ηandlesbatt, η Ελλάδα έχει το τρίτο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή και αγαπημένη μας, Ένωση. Δεν το έβγαλε από το μυαλό της, στα στοιχεία της Eurostat βασίζεται η θλιβερή αυτή λίστα.

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι ο δείκτης του πλούτου μιας χώρας το οποίο δεν υπολογίζεται σε ευρώ, αλλά σε μονάδες αγοραστικής δύναμης. Με αυτό το σκεπτικό, «Η μέση τιμή του ΑΕΠ της ΕΕ ορίζεται σε 100 μονάδες αγοραστικής δύναμης. Το 2022 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν 68 μονάδες αγοραστικής δύναμης», με την Handlesbatt να υπογραμμίζει ότι η χώρα μας, η ομορφιά μας, το καμάρι μας, είναι η τρίτη πιο φτωχή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωραία όλα αυτά, αλλά τουλάχιστον έχουμε γκρικ σάμερ.

Πλέον, η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από χώρες όπως η Λετονία, η Ρουμανία και η Κροατία, ενώ πιο χαμηλά από την Ελλάδα βρίσκονται μόνο η Σλοβακία και η Βουλγαρία. Ανεβήκαμε στο βάθρο με λίγα λόγια.

Ορίστε και η πρώτη δεκάδα για να πέσετε από τα σύννεφα μαζί μας.

10) Λιθουανία
9) Εσθονία
8) Ισπανία
7) Πολωνία
6) Ρουμανία – Πορτογαλία – Ουγγαρία
5) Λετονία
4) Κροατία
3) Ελλάδα
2) Σλοβακία
1) Βουλγαρία