Κάποτε θα γινόταν μόνο που οι περισσότεροι πιστεύαμε ότι θα καθυστερούσε για μερικά χρόνια. Ήταν λάθος μας. Όπως αναφέρει το Bloomberg News, η εταιρεία IBM, σκοπεύει να αντικαταστήσει το ανθρώπινο δυναμικό χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αυτοματισμού και Τεχνητής Νοημοσύνης. In our face!

Επίσης, σύμφωνα με το Business News, ο Διευθύνων Σύμβουλος της IBM, Arvind Krishna, δήλωσε ότι η εταιρεία πρόκειται να σταματήσει να προσλαμβάνει άτομα για θέσεις εργασίας ή ρόλους που η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα επόμενα χρόνια. 

via GIPHY

Οι πρώτοι που θα «κοπούν» δεν είναι το «front office», δηλαδή το τμήμα που έχει την ευθύνη αλληλεπίδρασης με πελάτες της εταιρείας (πωλήσεις, υπηρεσίες μάρκετινγκ, παροχή υπηρεσιών μετά την πώληση κ.ά), αλλά το λεγόμενο «back office», που ως επί το πλείστον αποτελεί το διοικητικό τμήμα μίας εταιρείας (καθημερνή διοίκηση, διαχείριση συμμόρφωσης, λειτουργίες ανθρωπίνου δυναμικού, διαχείριση πληροφορικής, καταχώρηση στοιχείων, λογιστική, χρηματοοικονομικά κ.ά.). Πόσους αριθμεί το «back office» της IBM αυτή τη στιγμή; 26.000 άτομα. Δεν τα λες και λίγα.

Ο Arvind Krishna δήλωσε ότι «εύκολα θα μπορούσα να δω το 30% από αυτές τις θέσεις εργασίας να αντικαθίστανται από τεχνολογίες Αυτοματισμού και Τεχνητής Νοημοσύνης μέσα σε μία περίοδο πέντε ετών». Αυτό σημαίνει ότι αναμένεται να επηρεαστούν τουλάχιστον 7.800 θέσεις εργασίας στην IBM από τη χρήση της AI που τόσο μας έχει απασχολήσει το τελευταίο διάστημα