Αυτή η νέα γραμμή του Μετρό, η 4, έχει εγείρει άπειρες συζητήσεις. Συμφωνούμε όλοι στο εξής: Ναι, θα αλλάξει την Αθήνα. 53.000 λιγότερα αυτοκίνητα την ημέρα θα κυκλοφορούν στους δρόμους. Όσοι έχετε σπίτια κοντά στους 15 νέους σταθμούς σε Βεϊκού, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημίας, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια, Ζωγράφου και Γουδή, θα δείτε την αξία τους να ανεβαίνει.

1,400,000 επιβάτες χρησιμοποιούν καθημερινά το μετρό με τους 66 σταθμούς. Σίγουρα το Γαλάτσι είναι μια περιοχή που δεν έχει σταθμό μετρό και χρειάζεται έναν. Κακά τα ψέματα, από τη νέα Γραμμή 4 θα ευνοηθούν κατά κύριο λόγο περιοχές όπως τα Εξάρχεια, η Κυψέλη, του Γκύζη και το Γαλάτσι. Υπάρχουν όμως κάποιες περιοχές που δεν έχουν μετρό και δεν θέλουν να αποκτήσουν. Εκτός από τα Εξάρχεια.

Ψυχικό

Περιοχή όπου δεν χωράνε οι  “κοινοί θνητοί”. Δεν είναι η Παλιά Αγορά για όλους. Πληρώνουν υπέρογκα ποσά στον ΕΝΦΙΑ για να μένουν μακριά από τη βαβούρα. Η ησυχία κοστίζει, είναι και αυτό “αγαθό” στον ύστερο καπιταλισμό. Επίσης, δεν τους αφορά το networking μακριά από τον Τ.Κ 15452. Τόσο απλά.

Καισαριανή

Στην Καισαριανή είναι ανεπιθύμητο το μετρό. Γιατί κάθε νέος σταθμός μετρό στην Αθήνα φέρνει το gentrification ένα βήμα πιο κοντά. Φοβούνται μην γίνουν Παγκράτι (δεν έχουν ανάγκη από μπραντσάδικα στην Καισαριανή, έχουν αρκετές τίμιες ταβέρνες ήδη). Δεν θέλουν να έρθουν οι Κινέζοι στην περιοχή να κάνουν επιδρομή και να γεμίσουν φτωχοτουρίστες που θα κάνουν πικνίκ στα Ξύλινα και στο Σκοπευτήριο. Ελπίζουν να μη δουν φασέους στην Εθνικής Αντιστάσεως. Αν ψάχνουν τον επόμενο «εξευγενισμό» μιας γειτονιάς ώστε να παραδοθεί στους επενδυτές και τους τουρίστες, ας ψάξουν άλλου.

Πετρούπολη

Στα Δυτικά οι κάτοικοι θέλουν να κρατήσουν τις αποστάσεις τους από την υπόλοιπη Αθήνα. Τους δέχονται ως επισκέπτες και πελάτες στο Terra Petra αλλά μέχρι εκεί. Είναι μια αυτόνομη λαική συνοικία κι έτσι θέλει να μείνει, χωρίς περισσότερο κόσμο στην πλατεία και τα θρυλικά ξενυχτάδικα (φίλος μας τα λέει “ξεφτιλάδικα”, δεν υιοθετούμε).

Εξάρχεια

Δεν το θέλουν. Δεν το χρειάζονται. Έχουν κάνει και κατάληψη. Θεωρούν ότι το μετρό θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στην αισθητική φυσιογνωμία της πλατείας. Τα Εξάρχεια ήδη πάσχουν από τουριστικοποίηση, το μετρό θα είναι το τελικό χτύπημα στην ιστορία της πλατείας. Κυρίως, δεν το χρειάζονται γιατί είναι προσβάσιμα από παντού. Δεν δέχονται την προκατ πολεμική συντεταγμένων θέσεων από τα κοράκια του real estate. Δεν θα βελτιώσει τη ζωή κανενός, εκτός των funds με τα Airbnb. Kι αν ανήκετε στην κατηγορία που πιστεύει ότι με το μετρό θα σταματήσουν να πωλούν ναρκωτικά στην πλατεία, πείτε μας γιατί στην Ομόνοια βρίσκεις ακόμη ναρκωτικά.

 Ιλίσια

Γιατί να κάνεις μετρό στα Ιλίσια; Το Μέγαρο Μουσικής είναι σε απόσταση αναπνοής, πέντε λεπτά με τα πόδια φάση. Έχουμε ψάξει για διαμέρισμα δυάρι στην περιοχή κι επειδή δεν είχαμε νεφρό για πούλημα σταματήσαμε την έρευνα. Φανταστείτε με μετρό δίπλα πόσο θα εκτιναχθούν. Θα γίνει η Ουλωφ Πάλμε το νέο Κολωνάκι; Πραγματικά, πιο αχρείαστο σταθμό ίσως μόνο στο Κολωνάκι.