Η ζωή μας, εκτός από τις εκλογές που πλησιάζουν, γυρίζει γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη το τελευταίο διάστημα. Αν δεν δούμε κείμενο για το ChatGPT ή για τις φωτογραφίες που τελικά δεν είναι αληθινές αλλά δημουργία της AI, κάτι δεν πάει καλά. Αυτή τη φορά, όμως, έχουμε να κάνουμε με μια είδηση η οποία σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη, χωρίς ωστόσο να είναι αυτή στο επίκεντρο αφού το ζήτημα είναι κάπως ανθρώπινο. 

Ο διακεκριμένος επιστήμονας πληροφορικής και «νονός» της τεχνητής νοημοσύνης, δρ.Τζέφρι Χίντον, παραιτήθηκε από τη θέση του στην Google προκειμένου να μιλήσει ανοιχτά για τους κινδύνους της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης της AI. Ο Χίντον, λοιπόν, εξέφρασε την ανησυχία του για τους κινδύνους που εγκυμονούν όπως είναι η διάδοση της παραπληροφόρησης, η αναστάτωση στην αγορά εργασίας και η πιθανή εκμετάλλευση της τεχνητής νοημοσύνης από κακόβουλους παράγοντες. Όπως είπε, φοβάται ότι η ανάπτυξή της θα γίνει μόνο πιο επικίνδυνη στο μέλλον και θα μπορούσε από ένα σημείο και μετά, να ξεφύγει από τον έλεγχό μας. 

via GIPHY

Η παραίτηση του Χίντον ακολουθεί έναν αυξανόμενο αριθμό εμπειρογνωμόνων που έχουν προειδοποιήσει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα χωρίς την κατάλληλη εποπτεία και ρύθμιση. Υπενθυμίζουμε ότι και ο Έλον Μασκ ζήτησε την εξάμηνη παύση στην ανάπτυξη προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης και αυτό γιατί σκέφτεται τους «βαθύτατους κινδύνους για την κοινωνία και την ανθρωπότητα».

Ο Χίντον πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη αρχίσει να ξεπερνά το ανθρώπινο μυαλό σε ορισμένους τομείς και ότι ο ρυθμός ανάπτυξής της θα αυξηθεί, καθώς οι τεχνολογικοί γίγαντες θα αγωνίζονται να ηγηθούν του πεδίου -με δυνητικά επικίνδυνες συνέπειες. Κρατάμε το «δυνητικά». Προειδοποίησε επίσης ότι η προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε τελικά να αποκτήσει την ικανότητα να δημιουργεί και να εκτελεί τον δικό της κώδικα υπολογιστών και να τροφοδοτεί ακόμη και όπλα χωρίς ανθρώπινο έλεγχο. Δεν το θέλουμε αυτό.