Όπως τόσες εμβληματικές ρομαντικές κομεντί, το “Rye Lane” ξεκινάει με μια χαριτωμένη, τυχαία (την λιγότερο κατάλληλη στιγμή) συνάντηση.  Το γνωστό ως “η συνάντηση με το σωστό άτομο τη λάθος στιγμή“. Αλλά, δεν έχει καμία σχέση αυτό το rom com με κλισέ και στερεότυπα του είδους. Ένας νέος άνδρας έχει κλειδωθεί στις τουαλέτες μιας γκαλερί και κλαίει με αναφιλητά για την πρώην κοπέλα του που τον παράτησε αφού κοιμήθηκε με τον καλύτερό του φίλο. Πονάει η αγάπη μάτια μου, πονάει. Η ταινία αξίζει βραβείο για την καλύτερο roasting πρώην: Το είδος της συνάντησης με έναν πρώην που όλοι θα θέλαμε να είχαμε.

Το πρωταγωνιστικό ζευγάρι είναι μαύροι. Κι αυτό είναι μια δήλωση. Γιατί το Λονδίνο δεν ανήκει στους λευκούς Βρετανούς που περιμένουν να δουν τι θα φορέσει η Κέιτ στην ενθρόνιση του Καρόλου. Η ιστορία είναι πολύ απλή. Είναι δύο άνθρωποι που κάνουν βόλτες στο Πέκαμ και το Μπρίξτον (αν έχετε σπουδάσει σε κάποιο πανεπιστήμιο του Νότιου Λονδίνου νιώσατε μια νοσταλγία) και μιλούν για τον χωρισμό τους και τους πρώην τους. Οι δύο γειτονιές γίνονται κεντρικοί χαρακτήρες της ταινίας. Αν σας θυμίζει ένα “Before Sunrise” αλλά για φασέους, έχετε δίκιο. Αυτοί αγαπούν το φακό κάμερας fisheye. Καθώς ο Dom και η Yas κάνουν βόλτες σε καταστήματα, στάσεις λεωφορείων ή παιδικές χαρές, κάθε σκηνή ξεχειλίζει από χρώμα και κίνηση.

H Yas και ο Dom έχουν και οι δύο άλυτα ζητήματα με τους πρώην τους. Ο άντρας (Ντομ/ Ντέιβιντ Τζόνσον) σε αυτή την κομεντί είναι ευάλωτος και συναισθηματικός. Ναι, υπάρχουν κι αυτοί οι υπέροχοι άνδρες. Η γυναίκα (η Γιας/ Βίβιαν Οπαράχ) είναι πιο δυναμική. Ή έτσι δείχνει γιατί στην πραγματικότητα κρύβει τις ανασφάλειές της με ψεύτικη αυτοπεποίθηση. Κλείσιμο ματιού στην κληρονομιά του Λονδίνου στο είδος; Μια γυναίκα με κουστούμι λαγουδάκι, που θυμίζει την Μπρίτζετ Τζόουνς, καπνίζει έξω από ένα σπίτι. Οι πιο παραδοσιακές rom-com δείχνουν τους Λονδρέζους δίπλα στο London Eye ή στο Tower Bridge. Το 2023 σπάνια θα βρεις κάτοικο του Λονδίνου να κόβει βόλτες εκεί. Να προσέξετε ποιος εμφανίζεται στο κάμεο  του “Love Guac’tually” burrito joint. Επική στιγμή. Η ταινία χαρακτηρίστηκε, δικαίως, και ως ένα γράμμα αγάπης για την ομορφιά και την ποικιλομορφία του Νότιου Λονδίνου.

Εννοείται ότι το ζευγάρι ερωτεύεται ο ένας τον άλλον, θα αντιμετωπίσει κάποιο μεγάλο υπαρξιακό εμπόδιο που τους χωρίζει για λίγο πριν μια μεγαλειώδης χειρονομία τους ενώσει και πάλι. Η Raine Allen Miller κάνει το σκηνοθετικό της ντεμπούτο, δουλεύοντας σε σενάριο των Nathan Bryon και Tom Melia. Όποιος αναζητά μια έξυπνη, αστεία και συγκινητική ρομαντική κομεντί, ξέρει που θα την βρει. Θα λατρέψετε και το  soundtrack. Στο Sundance το λάτρεψαν.

υγ: Η ιστορία της Yas για το χούμους είναι ό,τι καλύτερο συνέβη σε rom com σενάριο.