Έχετε δει τις εκπληκτικές εικόνες που τραβήχτηκαν από αστροναύτες στον ISS; Η καμπυλότητα της Γης κυριαρχεί στη σύνθεση, ενώ ο γαλάζιος ωκεανός και τα πράσινα κομμάτια της γης λάμπουν από κάτω. Στο βάθος, το κατάμαυρο διάστημα είναι γεμάτο, προφανώς, με φωτεινά αστέρια. Όσο κι αν νομίζετε ότι αυτή η περιγραφή ταιριάζει στην παραπάνω εικόνα, η αλήθεια είναι ότι αυτή η φωτογραφία είναι μια οπτική ψευδαίσθηση και, όπως οι περισσότεροι, την «πατήσατε».

Όποιος πετύχει την εικόνα μπορεί να διαφωνήσει σχετικά με την παρουσία σύννεφων, ατμοσφαιρικών στρωμάτων και το αδιαμφισβήτητο μπλε του ωκεανού, αλλά το πραγματικό κόλπο βρίσκεται στη γωνία λήψης της εικόνας. Αν γυρίσετε ανάποδα το κινητό σας ή λίγο στα πλάγια, θα δείτε ότι η υποτιθέμενη καμπυλότητα του πλανήτη μας δεν είναι παρά μια γραμμή του ορίζοντα. Η εικόνα τραβήχτηκε πράγματι εδώ στη Γη και ΟΧΙ στο διάστημα.

Στην πραγματικότητα, η εικόνα απεικονίζει τον ορίζοντα της Μανίλα, τραβηγμένη κατά τη διάρκεια ενός ιδιαίτερα πολύχρωμου ηλιοβασιλέματος από ένα ψηλό κτίριο στη λεωφόρο Katipunan. Το κλικ τραβήχτηκε από τον Jamo Fevidal, ο οποίος τη δημοσίευσε τον Φεβρουάριο του 2016. Τώρα, έχει αποκτήσει viral status αφού ο χρήστης Massimo (γνωστός και ως @Rainmaker1973) την έκανε reshared για να κάνει μια αναφορά στο πώς οι οπτικές ψευδαισθήσεις παίζουν παιχνίδια με τον εγκέφαλό μας.

Πολλοί άνθρωποι έμειναν με την απορία για το τι έβλεπαν μέχρι να γυρίσουν τα τηλέφωνά τους ανάποδα. Αυτή είναι μία ακόμη στη μακρά λίστα των οπτικών ψευδαισθήσεων που μας πιάνουν απροετοίμαστους και μας δημιουργούν πονοκέφαλο, ειδικά αν δεν έχουμε προλάβει να πιούμε καφέ.

Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό; «Οι οπτικές ψευδαισθήσεις συμβαίνουν όταν ο εγκέφαλος και τα μάτια μας προσπαθούν να μιλήσουν μεταξύ τους σε απλή γλώσσα, αλλά η ερμηνεία μπερδεύεται λίγο», αναφέρει το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ. «Για παράδειγμα, νομίζει ότι τα μάτια μας του είπαν ότι κάτι κινείται, αλλά δεν είναι αυτό που τα μάτια ήθελαν να πουν στον εγκέφαλο». Αν και παραμένει μυστήριο το πώς ο εγκέφαλος και τα μάτια συνεργάζονται για να βγάλουν νόημα από αυτές τις οπτικές ψευδαισθήσεις, είναι πάντα διασκεδαστικό και ενδιαφέρον να μαθαίνουμε για το πώς επεξεργαζόμαστε τις εικόνες σε πραγματικό χρόνο.

 

https://t.co/ilT3DngJJQ