Όταν κάποιος αναφέρει το τέλος του κόσμου στην κουβέντα (εκτός και αν πρόκειται για σειρά), συνήθως δεν είναι ένα ευχάριστο θέμα με τους περισσότερους να θέλουν να την αποφύγουν. Παρ’όλα αυτά, οι επιστήμονες ρίχνουν λάδι στη φωτιά με τις σκοτεινές προβλέψεις τους. Από αστεροειδείς που εξοντώνουν τον πλανήτη μέχρι μια καταστροφική πανδημία που εξαφανίζει το ανθρώπινο γένος (δεν το βάλαμε στη λίστα για ευνόητους λόγους), υπάρχουν δυστυχώς πολλοί τρομακτικοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να τελειώσει ο κόσμος μας.

Μερικά από αυτά τα σενάρια μοιάζουν να ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας και μερικά άλλα, δεν πρόκειται να συμβούν, τουλάχιστον τα χρόνια που ζούμε εμείς σε αυτό τον πλανήτη. Όπως και να έχει, αυτό δεν εμποδίζει τον υπαρξιακό τρόμο να καταλάβει τις σκέψεις σας. Ή και όχι, εδώ που φτάσαμε δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε. Τέλος πάντων, ακολουθούν 5 -όχι και τόσο- τρελές θεωρίες/προβλέψεις για το πώς θα έρθει το τέλος του κόσμου. Όλα καλά θα πάνε. Αλλά τι σημασία έχει;

via GIPHY

H έκρηξη του WR 104

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι αν το άστρο WR 104 εκραγεί και μετατραπεί σε Supernova, πράγμα που αναμένεται να συμβεί, θα απελευθερώσει μια ισχυρή και θανατηφόρα έκρηξη ακτίνων γάμμα προς τη Γη, καταστρέφοντας το όζον και σκοτώνοντας όλη τη ζωή όπως την ξέρουμε.

H πρόβλεψη του Ισαάκ Νεύτων 

Ο διάσημος μαθηματικός, φυσικός και φιλόσοφος Ισαάκ Νεύτων πίστευε, μετά από εκτενή μελέτη της Βίβλου, ότι οι πόλεμοι θα κατέστρεφαν τελικά τη Γη το 2060. Ωστόσο, πίστευε επίσης ότι ο κόσμος θα δημιουργηθεί εκ νέου από τον Θεό, εγκαινιάζοντας μια νέα θεϊκή εποχή. Εντάξει, αυτή η πρόβλεψη ίσως και να είναι κάπως υπερβολική.

Ρομπότ

Ενώ οι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας λένε εδώ και χρόνια ότι τα ρομπότ θα καταλάβουν τον κόσμο, ο φυσικός Στίβεν Χόκινγκ υποστήριζε ότι αυτό δεν είναι αστείο και βασίζεται στην πραγματικότητα. Μάλιστα, υποστήριζε ότι αν η τεχνητή νοημοσύνη αναπαραχθεί μόνη της, τελικά θα εξουδετερώσει την ανθρωπότητα και θα μας εξαφανίσει. Το ChatGPT τι έχε να πει γι’ αυτό;

Η πρόβλεψη του MIT

Το ΜΙΤ ανέπτυξε ένα πρόγραμμα υπολογιστή με την ονομασία “World One” το 1973 για να βοηθήσει στην πρόβλεψη του τέλους του κόσμου. Χρησιμοποιούσε δεδομένα όπως τα επίπεδα ρύπανσης, την αύξηση του πληθυσμού, την ποσότητα των φυσικών πόρων και την ποιότητα ζωής. Προέβλεψε ότι ο πολιτισμός θα πει αντίο μέχρι το 2040, με το 2020 να είναι το κρίσιμο σημείο όπου τα πράγματα θα αρχίσουν να παίρνουν την κατηφόρα. Είμαστε πλέον στο 2023 και ας πούμε ότι είμαστε καλά.

O αστεροειδής

Σιγά μην έλειπε από τη λίστα! Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Nick Bostrom, ένας αστεροειδής που θα συγκρουστεί με τη Γη θα πρέπει να έχει διάμετρο περίπου 1 χιλιομέτρου για να εξαφανίσει όλη την ανθρώπινη ζωή. Υπολογίζει ότι ένας τέτοιος αστεροειδής χτυπά τη Γη μία φορά κάθε 500.000 χρόνια.