Ίσως φταίνε οι εικόνες τόσων χρόνων, αυτές που μας έδειχναν άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος να τρέχουν με μία κορδέλα στο κεφάλι πάνω στα βουνά, στο πάρκο δίπλα από τη λίμνη ή στο δημοτικό γήπεδο της περιοχής. Σας έχουμε όμως μερικά νέα που, δυστυχώς, δεν είναι και τόσο καλά. Όπως το πάρει κανείς βέβαια, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι φανς του τρεξίματος, κάποιοι προτιμούν άλλες ασκήσεις όταν θέλουν να δουν την κοιλιά τους να χάνετε.

«Το τρέξιμο πάντα φαίνεται να είναι στάνταρ άσκηση όταν ο κόσμος σκέφτεται να γυμναστεί ή να χάσει βάρος», λέει ο personal trainer Ματ Ρόμπερτς στην Telegraph. «Τις περισσότερες φορές, η διαδικασία απώλειας βάρους ξεκινά με κάποιον που σκέφτεται: “Ωραία, θα ξεκινήσω πηγαίνοντας για τρέξιμο”. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, πρόκειται για είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις σε ένα σώμα μέσης ηλικίας που δεν είναι προετοιμασμένο για τρέξιμο». Να, αυτά για την ηλικία δεν μπορούμε να ακούμε.

«Όταν μιλάμε για απώλεια βάρους ή φυσική κατάσταση, υπάρχει αυτή η πεποίθηση ότι το τρέξιμο είναι ο τρόπος να το κάνεις, αλλά αυτό σίγουρα δεν ισχύει. Και για ανθρώπους που πρέπει να χάσουν βάρος, θα έλεγα ότι το τρέξιμο ενέχει βασικά πολύ υψηλό κίνδυνο». Αυτό υποστήριξε με τη σειρά του ο Ο Μαξ Λόουερι, personal trainer και συγγραφέας του The 2 Meal Day και συμπλήρωσε ότι «Αν έχετε 10 ή 20 κιλά να χάσετε, τότε ουσιαστικά τρέχετε με ένα τζάκετ με βαρίδια, που θα ασκήσει μεγάλη πίεση σε συνδέσμους, τένοντες, αρθρώσεις και μύες, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού». Α-ΨΟ-ΓΑ.

via GIPHY

Σύμφωνα με τον Ματ Ρόμπερτς, η πίεση που ασκείται στον αχίλλειο τένοντα, τα γόνατα και την πλάτη κατά τη διάρκεια του τρεξίματος καθιστά την συγκεκριμένη άσκηση ιδιαίτερα σκληρή ακόμη και για άτομα που δεν έχουν ανάγκη να χάσουν βάρος, αλλά κυρίως για ανθρώπους άνω των 40 ετών. Βέβαια, «Αυτό δεν σημαίνει ότι το τρέξιμο κάνει μόνο κακό. Δεν κάνει» λέει, απλώς μας προτρέπει να μην ξεκινάμε μια ρουτίνα γυμναστικής με αυτό και και μην το παρακάνουμε, ειδικά αν είμαστε πάνω από 40 ετών. Γιατί; Γιατί το τρέξιμο  μπορεί να προκαλέσει υψηλά επίπεδα κορτιζόλης. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης, από την άλλη, δημιουργούν καλύτερη ισορροπία ορμονών, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους άνδρες και τις γυναίκες καθώς μεγαλώνουν».

Σε μελέτη του Ιουνίου του 2021 από το Iowa State University, που εξέτασε τα αρχεία 12.000 ενηλίκων μέσης ηλικίας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δύο ή περισσότερες προπονήσεις με βάρη την εβδομάδα μείωσαν τον κίνδυνο παχυσαρκίας κατά 20-30%, ακόμη και για όσους δεν κάνουν αερόβια άσκηση ενώ έρευνες δείχνουν ότι οι ασκήσεις ενδυνάμωσης προστατεύουν επίσης τον εγκέφαλο στη μέση ηλικία και βελτιώνουν τη μνήμη, τη γνωστική λειτουργία και τη λήψη αποφάσεων.