Ο Ιάπωνας φωτογράφος Kenichi Ohno κάνει συχνές επισκέψεις σε έναν βάλτο κοντά στο σπίτι του, για να εξασκηθεί στις φωτογραφίες φύσης. Όλα καλά μέχρι εδώ, ωστόσο ο Ohno έβγαλε μια φωτογραφία η οποία προκάλεσε αντιδράσεις. Ούτε τραγικές ούτε εξαιρετικές. Στη φωτογραφία φαίνεται ένα πουλί, ένας λευκοτσικνιάς, να στέκεται στα ρηχά. Η φωτογραφία μπορεί να κέρδισε τιμητική μνεία στον διαγωνισμό φωτογραφίας Nature στην Ιαπωνία, αλλά έγινε και viral προκαλώντας μια σχετική αναταραχή. Σε άλλα νέα, πολλοί αμφισβητούν ότι πρόκειται για πραγματικό κλικ, πιστεύοντας πως πρόκειται για προϊόν Photoshop. Μεταξύ μας, μάλλον το σκεφτήκατε και εσείς. 

Η εικόνα, η οποία έχει τίτλο Gap, είναι επιβεβαιωμένα 100% αληθινή. Παρόλο που μπορεί να μας πήρε (και να μας παίρνει γενικώς) κάπου στο ένα λεπτάκι μέχρι να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει, όλα βγάζουν νόημα μόλις εξηγηθούν. Και θα σας τα εξηγήσουμε. Η παράξενη εναλλαγή στη φωτογραφία που φαίνεται να αλλάζει χρώμα και η μισή είναι μπλε και η άλλη μισή πορτοκαλί, δημιουργεί μια ψευδαίσθηση. Και η ψευδαίσθηση αυτή είναι και ένας από τους λόγους που έκαναν την κριτική επιτροπή να ξεχωρίσει τη φωτογραφία από τις 5.600 φωτογραφίες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

https://t.co/3o8ewkDknn

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής δήλωσαν πως πρόκειται για «μια παράξενη φωτογραφία με ισχυρό αντίκτυπο». Συνέχισαν; «Είναι ενδιαφέρον ότι δεν μπορούμε να καταλάβουμε αμέσως πώς τραβήχτηκε. Μας δείχνει ότι η παραμικρή διαφοροποίηση μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά σε μια φωτογραφία. Είναι δύσκολο να φωτογραφίσεις τη φύση όταν τεχνητά αντικείμενα εισέρχονται στην εικόνα, αλλά σε αυτή την περίπτωση, παίζουν έναν καλό υποστηρικτικό ρόλο και την ενισχύουν.»

Τι ακριβώς δημιουργεί αυτή την ψευδαίσθηση; 

Στην επάνω δεξιά γωνία υπάρχει ένας κρεμ τοίχος. Αυτό που βλέπουμε κάτω από τον τοίχο είναι η αντανάκλασή του στο νερό και η θέση του φωτογράφου έχει επιτρέψει ένα απόλυτα ίσιο «κόψιμο» στη σύνθεση. Οπότε στη μια πλευρά είναι όλο νερό και στην άλλη ο τοίχος και η αντανάκλασή του. Αν ακόμα δεν μπορείς να το πιστέψεις, να αναφέρουμε πως υπάρχει και μια ακόμα φωτογραφία από την οποία λείπει το πουλί. Και σε αυτήν, ο τοίχος είναι σαφώς πιο ορατός.

 
(Νομίζουμε πως καταλάβαμε.)