Αν έχετε δυο ωρίτσες και δεν ξέρετε τι να δείτε, έχουμε πέντε προτάσεις και δεν θα σας κοστίσουν τίποτα. Αν βαρεθήκατε το Netflix, σας καταλαβαίνουμε. Την αγάπη μας για το ERTflix την έχουμε ήδη διακηρύξει εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ. Όποιος άνθρωπος επιλέγει τις σειρές και τις ταινίες της κρατικής πλατφόρμας μας έχει σώσει από άσκοπο ψάξιμο στο Netflix.

Thelma

Πρωτότυπη ταινία επιστημονικής φαντασίας του Νορβηγού σκηνοθέτη Joachim Trier, από τις καλύτερες ταινίες του 2017. Το «Thelma» ξεκινά ως μια φαινομενικά χαρακτηριστική ιστορία ενηλικίωσης για ένα δύστροπο, μικρό κορίτσι για να πει κάτι βαθύ για το τραύμα της καταστολής της queer επιθυμίας κάποιου και τη θεραπευτική ελευθερία που μπορεί να έρθει μόλις μάθετε να αγαπάτε και να αγκαλιάζετε το άτομο που είστε. Στο πανεπιστήμιο του ‘Οσλο δυσκολεύεται να κοινωνικοποιηθεί και να αποκτήσει παρέες, ενώ οι θρησκόληπτοι γονείς της μοιάζουν να ελέγχουν διαρκώς από μακριά τις κινήσεις και τις γνωριμίες της. Ωστόσο η Θέλμα αρχίζει να  βασανίζεται από ψυχωτικές κρίσεις τις οποίες κανένας γιατρός δεν μπορεί να προσδιορίσει. Η ερωτική έλξη που θα προκύψει μετά τη  γνωριμία με την συμφοιτήτρια της Άνγια, επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση και οι κρίσεις παίρνουν ανεξέλεγκτες, μεταφυσικές διαστάσεις. Συμμετοχή στα φεστιβάλ του Τορόντο και της Αθήνας («Νύχτες Πρεμιέρας») και η επίσημη πρόταση της Νορβηγίας για το ξενόγλωσσο Όσκαρ. To λες θρίλερ ή ταινία τρόμου, γεμάτη με περίεργα στοιχεία και υπερφυσικά φαινόμενα.

Υπόθεση Άγνωστο DNA

Μια από τις πιο πολύκροτες αστυνομικές υποθέσεις των πρόσφατων γαλλικών χρονικών, η πραγματική υπόθεση ενός serial killer που συγκλόνισε τη Γαλλία κατά την δεκαετία του ’90 με τα αποτρόπαια εγκλήματά του εναντίον νεαρών γυναικών. Παρίσι, 1991. Ο Φρανκ Μάνιε, ένας νεαρός επιθεωρητής κάνει τα πρώτα του βήματα στο Τμήμα Διερεύνησης Εγκλημάτων. Η πρώτη του υπόθεση αφορά στη δολοφονία μιας κοπέλας. Σιγά-σιγά, παρόμοιες υποθέσεις, αρχίζουν να ενώνουν τις κουκίδες και να σχηματίζουν το προφίλ ενός κοινού δράστη. Είναι όμως; Η ταινία βασίζεται στην αληθινή ιστορία που συγκλόνισε το Παρίσι τη δεκαετία του ’90. Ακολουθεί την έρευνα, διάρκειας 7 ετών, τη συμμετοχή στην υπόθεση 4.000 αστυνομικών, τη σύλληψη και τη δίκη του πρώτου δράστη που ταυτοποιήθηκε μέσω εξέτασης DNA. Ένα βήμα για την επιστήμη, μία νίκη για τη δικαιοσύνη. H αποκάλυψη της πιο σκοτεινής πλευράς του Παρισιού.

The Nile Hilton Incident

Μια καμαριέρα γίνεται μάρτυρας ενός φόνου σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο και ένας αστυνομικός αναλαμβάνει την υπόθεση, αλλά σύντομα γίνεται σαφές ότι σημαντικοί άνθρωποι δεν θέλουν να λυθεί η υπόθεση. Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα. Προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα World Cinema Dramatic Competition του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance 2017. Μια συναρπαστική ιστορία που διαδραματίζεται στο παρασκήνιο της αιγυπτιακής επανάστασης για την ελευθερία και το τέλος του καθεστώτος Μομπαράκ.

 Αρχές του 2011 στο Κάιρο της Αιγύπτου. Μια περίοδος γεμάτη πολιτικές εντάσεις κι αναταράξεις καθώς εκατομμύρια κόσμος διαδήλωνε ενάντια στο πολιτικό καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ, στην καρδιά της Αραβικής Άνοιξης. Λίγες εβδομάδες πριν την Αιγυπτιακή Επανάσταση, ο Νορέντιν, αξιωματικός της διεφθαρμένης αστυνομίας του Καΐρου, ερευνά το θάνατο μιας νεαρής τραγουδίστριας. Αυτό που αρχικά έμοιαζε με έγκλημα πάθους, φτάνει σε διαπλοκή μέχρι την ελίτ της εξουσίας. Ο Νορέντιν θα σπάσει τους κανόνες για να αποδοθεί δικαιοσύνη, θα έρθει σε σύγκρουση όχι μόνο με το σύστημα αλλά και με τον ίδιο του τον εαυτό. Μεγάλο βραβείο της Επιτροπής στο τμήμα World Cinema του Φεστιβάλ του Σάντανς.

Με Απόκρυψη

Ένας ανέντιμος τραπεζίτης πληρώνει το υπέρτατο τίμημα για τις αδικίες του όταν κρατείται όμηρος στο δικό του αυτοκίνητο από έναν εκβιαστή που κατασκευάζει βόμβες. Ο Carlos, στέλεχος τράπεζας, ξεκινά την πρωινή του ρουτίνα πηγαίνοντας τα παιδιά του στο σχολείο. Καθώς ξεκινά το αυτοκίνητο λαμβάνει ένα ανώνυμο τηλεφώνημα που τον ενημερώνει ότι υπάρχει μια βόμβα κάτω από το κάθισμά του. Η φωνή ενός ξένου του λέει ότι έχει μόνο λίγες ώρες για να συγκεντρώσει ένα μεγάλο ποσό μετρητών: αν δεν το κάνει, το αυτοκίνητό του θα ανατιναχτεί.

Μια άγνωστη φωνή τον πληροφορεί ότι υπάρχει βόμβα κάτω από το κάθισμά του και ότι έχει λίγες ώρες να συγκεντρώσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Διαφορετικά, το αυτοκίνητό του θα ανατιναχθεί…Μήπως πρόκειται για φάρσα; Ποιός είναι αυτός ο άγνωστος που τον απειλεί. Και γιατί το κάνει; Γιατί τον έχει επιλέξει; Την πρώτη της παγκόσμια «εμφάνιση» η ταινία την έκανε στο φεστιβάλ Βενετίας του 2015, όπου συμμετείχε στο παράλληλο του διαγωνιστικού τμήμα «Venice Days». Το 2016 ήταν υποψήφια για οκτώ βραβεία Goya (τα ισπανικά Όσκαρ) αποσπώντας τελικά δύο: μοντάζ και ήχου.

Ο Ένοχος

Νικητής του Βραβείου Κοινού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance 2018. Ο Άσγκερ Χολμ, αστυνομικός, τηλεφωνητής στα επείγοντα περιστατικά της Άμεσης Δράσης, απαντάει το ένα μετά το άλλο τηλεφωνήματα ρουτίνας και κλήσεις σε βοήθεια σε μια βάρδια που μοιάζει τυπική. Μέχρι που η κλήση μιας γυναίκας που πιθανά έχει απαχθεί θα δώσει στη βραδιά μια αναπάντεχη τροπή αποκαλύπτοντας ένα έγκλημα πολύ μεγαλύτερο από αυτό που νόμιζε αρχικά. Μαζί θα φέρει στην επιφάνεια τα δικά του τραύματα. Ένα συγκλονιστικό θρίλερ του Gustav Möller. Ο Άσγκερ, εγκλωβισμένος στο αστυνομικό τμήμα, αναγκάζεται να χρησιμοποιεί άλλους ως μάτια και αυτιά, καθώς η σοβαρότητα του εγκλήματος γίνεται σιγά-σιγά πιο ξεκάθαρη. Ο Άσγκερ, εγκλωβισμένος στο αστυνομικό τμήμα, αναγκάζεται να χρησιμοποιεί άλλους ως μάτια και αυτιά, καθώς η σοβαρότητα του εγκλήματος γίνεται σιγά-σιγά πιο ξεκάθαρη.

Γυρισμένο αποκλειστικά στους χώρους ενός κέντρου της Άμεσης Δράσης και με όπλο ένα ευφυές σενάριο και μια μοναδική σε σύλληψη ιδέα, Ο Ένοχος συνιστά μια ξεχωριστή, γεμάτη ανατροπές και σασπένς καθηλωτική δημιουργία που απέσπασε 38 βραβεία σε 43 συνολικά συμμετοχές, μεταξύ αυτών και το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αλλά και το βραβείο Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας για τον πρωταγωνιστή Γιάκομπ Σέντεργκρεν.