Με την καταγγελία εις βάρος του Αλέξη Γεωργούλη για βιασμό και ξυλοδαρμό από την Ελένη Χρονοπούλου να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, δεν λείπουν τα κλασικά αντανακλαστικά victim blaming στις αντιδράσεις. Τηλεπερσόνες που διαχειρίστηκαν το MeToo με τον απαραίτητο σεβασμό στις καταγγέλλουσες, τώρα δηλώνουν απαθώς πως δεν είναι σε θέση να κρίνουν κανέναν και πως «θα μιλήσει η δικαιοσύνη». Άλλοι πάλι παίρνουν ξεκάθαρα το μέρος του καταγγελλόμενου Αλέξη Γεωργούλη. Όπως ας πούμε η Θεοφανία Παπαθωμά. 

Με ανάρτησή της στο Facebook, η Θεοφανία Παπαθωμά έκανε σαφές πως εν προκειμένω στέκεται στο πλευρό του Αλέξη Γεωργούλη, γράφοντας: 
«Κι αν θες να βιάσεις κάποια, επιλέγεις τη Νομική Σύμβουλο της Κομισιόν! Απολύτως λογικό…».

Ναι προφανώς ειρωνικά. Ωστόσο πάμε να δούμε κάποιες βασικά δεδομένα τα οποία φαίνεται να αγνοεί η κυρία Παπαθωμά:

  1. Δεν είναι ό,τι καλύτερο να παίρνεις ξεκάθαρα το μέρος ενός καταγγελλόμενου χωρίς να ξέρεις, όπως και όλοι μας, τι ακριβώς συνέβη. 
  2. Το να παίρνεις το μέρος κάποιου που καταγγέλλεται για βιασμό και ξυλοδαρμό χωρίς δεύτερη σκέψη αποθαρρύνει άλλα θύματα αντίστοιχων καταστάσεων να καταγγείλουν τους κακοποιητές τους και ο φαύλος κύκλος της βίας και της θυματοποίησης συνεχίζεται. 
  3. Ένας βιασμός δεν συμβαίνει απαραίτητα από άνδρες που επιλέγουν ένα πρωί πως «σήμερα κάποια θα βιάσω» και κρύβονται πίσω από θάμνους για να επιτεθούν. 
  4. Ένας βιασμός μπορεί να συμβεί μέσα και σε μια σχέση και έναν γάμο. Ένας βιασμός μπορεί να συμβεί ακόμα και κατά τη διάρκεια ερωτικών περιπτύξεων. Γενικώς οτιδήποτε συμβαίνει μετά από ένα «όχι» ή «ας σταματήσουμε», χωρίς συναίνεση, είναι βιασμός. 
  5. Και η Νομική Σύμβουλος της Κομισιόν μπορεί να πέσει θύμα βιασμού. 
  6. Αν σε προβληματίζει το timing μιας καταγγελίας, φροντίζεις πρώτα να καλύψεις ότι είσαι και θα είσαι πάντα με την πλευρά του θύματος, μέχρι αποδείξεως του εναντίου, και μετά κάνεις λόγο (αν το έχεις τόσο ανάγκη) για πιθανά συμφέροντα που μπορεί να εξυπηρετούνται μέσω αυτής της καταγγελίας. 

Καλό υπόλοιπο ημέρας, στην κυρία Παπαθωμά.