Φάγατε, ήπιατε, χορέψατε, κάνατε βαθυστόχαστες συζητήσεις με το γνωστό θείο, μάθατε το χαρμόσυνο νέο για την ανάστασή Του, περάσατε καλά, περάσατε όμορφα, περάσατε όπως περνάτε κάθε Πάσχα στο χωριό. Και έτσι πρέπει να είναι. Σε ένα άλλο σημείο της Γης, όμως, όσο εσείς τσουγκρίζατε αβγά, εμφανίστηκε μια σπείρα που ο Γουέλς θα ήθελε πολύ να την συμπεριλάβει στον Πόλεμο των Κόσμων

Στην Αλάσκα, λοιπόν, οι λάτρεις του Βόρειου Σέλας είδαν το Σάββατο κάτι που ναι μεν είναι εντυπωσιακό αλλά δεν παύει να είναι και κάπως τρομακτικό. Μία γαλάζια σπείρα που έμοιαζε με γαλαξία εμφανίστηκε για λίγα λεπτά γιατί, εντάξει, όλα τα είχαμε, αυτό μας έλειπε. Η αιτία του φαινομένου ήταν τα καύσιμα που είχε απελευθερώσει ένας πύραυλος της SpaceX, ο οποίος είχε εκτοξευτεί από την Καλιφόρνια περίπου τρεις ώρες νωρίτερα. Βαριέται ο Μασκ, κάτι πρέπει να κάνει και αυτός.

Κάποιες φορές οι πύραυλοι έχουν καύσιμα που πρέπει να εκτοξευθούν, εξήγησε ο φυσικός Don Hampton, αναπληρωτής καθηγητής στο Fairbanks Geophysical Institute του Πανεπιστημίου της Αλάσκας, σύμφωνα με τον Guardian που δυστυχώς έπρεπε να δουλέψει, δεν έκανε τετραήμερο όπως εμείς. Ας πρόσεχε. «Όταν το κάνουν αυτό σε μεγάλα υψόμετρα, αυτά τα καύσιμα μετατρέπονται σε πάγο», είπε. «Και αν τύχει να βρίσκονται στο φως του ήλιου, όταν εσύ είσαι στο σκοτάδι στο έδαφος, τα βλέπεις σαν ένα είδος μεγάλου σύννεφου και μερικές φορές μοιάζουν με στρόβιλο». Με το τέλος του κόσμου μοιάζει, θα πούμε εμείς.

Αν και δεν είναι συνηθισμένο θέαμα, ο Hampton, εντελώς ψύχραιμος λόγω της ειδικότητάς του, είπε ότι έχει δει το φαινόμενο περίπου τρεις φορές. Η εμφάνιση του στροβίλου καταγράφηκε σε time-lapse από την all-sky κάμερα του Γεωφυσικού Ινστιτούτου και κοινοποιήθηκε ευρέως. «Δημιουργήθηκε μια μικρή θύελλα στο διαδίκτυο με αυτή τη σπείρα». 

Ε, λογικό δεν είναι;