Η τελειότητα δεν είναι για τους κοινούς θνητούς. Βέβαια, ακόμα και οι θεοί των αρχαίων χρόνων, έκαναν και αυτοί τα λαθάκια τους. Με λίγα λόγια, κανείς δεν είναι τέλειος και δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει κάνει κάποιο λάθος στη ζωή του. Αν και είναι ανθρώπινο να κάνει κανείς λάθη, πολλά από αυτά άλλαξαν εντελώς την πορεία της σύγχρονης ιστορίας ή της προσωπικής ιστορίας κάποιον ανθρώπων. Μερικά από αυτά τα λάθη μπορεί να ήταν σκόπιμα και άλλα καθαρή ατυχία, αλλά κατάφεραν να μπουν στην κατηγορία με τις μεγαλύτερες γκάφες που έχουν καταγραφεί ποτέ. Ανθρώπινα πάντα.

via GIPHY

Η πώληση της Αλάσκας

Πριν από περίπου 150 χρόνια, η Ρωσία αποφάσισε να πουλήσει την Αλάσκα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στις 30 Μαρτίου 1867 οι δύο χώρες υπέγραψαν συνθήκη για την πώληση έναντι του ποσού των 7,2 εκατομμυρίων δολαρίων για 1.518.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης. Χρόνια μετά τη συμφωνία, οι Ρώσοι συνειδητοποίησαν ότι επρόκειτο για μια γιγαντιαία γκάφα και ότι είχαν χάσει την πρόσβαση σε φυσικούς πόρους αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ένα ζευγάρι κιάλια θα μπορούσαν να είχαν σώσει τον Τιτανικό

via GIPHY

Στο ναυάγιο του Τιτανικού, το πιο γνωστό ναυάγιο παγκοσμίως λόγω και της ταινίας με τον Ντι Κάπριο που τελικά χωρούσε στην πόρτα, 1.517 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν το πλοίο προσέκρουσε σε παγόβουνο στις 15 Απριλίου 1912. Τα πράγματα μπορεί να ήταν διαφορετικά αν ένα ζευγάρι κιάλια που ανήκε στον δεύτερο αξιωματικό. Ντέιβιντ Μπλερ, βρισκόταν στο πλοίο. Τι είχε συμβεί; Είχε πάρει μετάθεση λίγο πριν από το παρθενικό του ταξίδι και είχε ξεχάσει να τα παραδώσει στον αντικαταστάτη του.

225 εκατομμύρια δολάρια χάθηκαν εξαιτίας ενός τυπογραφικού λάθους

Η ιαπωνική εταιρεία Mizuho Securities ήθελε να πουλήσει μία μετοχή για 610.000 γιεν (περίπου 5.000 δολάρια) στο χρηματιστήριο του Τόκιο. Ωστόσο, φαίνεται ότι ένας χρηματιστής δεν είχε κοιμηθεί αρκετά και έκανε ένα μικρό λάθος κατά την εισαγωγή των στοιχείων στα χαρτονομίσματα. Έθεσε λοιπόν προς πώληση 610.000 μετοχές για μόνο 1 γιεν η κάθε μία. Παρά τη διαμαρτυρία της εταιρείας, το Χρηματιστήριο διεκπεραίωσε την εντολή, με αποτέλεσμα να χαθούν 225 εκατομμύρια δολάρια. Έτσι απλά.

 Όταν η NASA έχασε στο διάστημα σκάφος αξίας 125 εκατομμυρίων δολαρίων

Η NASA έχασε ένα σκάφος στον Άρη αξίας 125 εκατομμυρίων δολαρίων επειδή μια ομάδα μηχανικών της Lockheed Martin χρησιμοποίησε αγγλικές μονάδες μέτρησης, ενώ η ομάδα του οργανισμού χρησιμοποίησε το πιο συμβατικό μετρικό σύστημα για μια βασική λειτουργία του διαστημικού σκάφους. Ο τροχιοδρόμος χάθηκε για πάντα στο διάστημα, όπως και τα χρήματα  του Μεγάλου Περιπάτου στο κέντρο της Αθήνας.

Ο άνδρας που πέταξε ένα λαχείο αξίας 181 εκατομμυρίων δολαρίων

Μία Βρετανίδα, η οποία είχε στην κατοχή της ένα λαχείο αξίας 181 εκατομμυρίων δολαρίων, πετούσε στα σύννεφα μέχρι που ο σύζυγός της πέταξε τον λαχνό γιατί ήταν η ώρα η κακιά. Το τυχερό δελτίο απέφερε το μεγαλύτερο τζακ ποτ που έχει μαζευτεί ποτέ σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό αλλά, δυστυχώς, δεν κατάφερε να τα χαρεί.