Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, πολλοί άνθρωποι μπορεί να το επισημάνουν, αλλά και πολλοί άλλοι μπορεί να το αγνοήσουν για διάφορους λόγους. Ενδεικτικό παράδειγμα: Όταν πρόκειται για παραμύθια, προλήψεις ή αστικούς μύθους, έχουμε την τάση να ακολουθούμε τις μάζες, καταπίνοντας τις ιστορίες και τους μύθους χωρίς δεύτερη σκέψη. Ακόμα και αν υπάρχει μια φωνή λογικής που μας προτρέπει να αναζητήσουμε την αλήθεια, τείνουμε να την αγνοούμε και να δεχόμαστε αυτό που μας μοιάζει «φυσιολογικό».

Η λίστα που ακολουθεί αποδεικνύει ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν είναι απολύτως σωστά, αλλά κανείς δεν έχει δείξει τη διάθεση να τα τονίσει. Επειδή αυτές οι ανακρίβειες υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια, έχουν γίνει κάτι σαν μέρος της ποπ κουλτούρας. Ε, ήρθε η ώρα να βάλουμε μια τάξη.

Ο Αδάμ και η Εύα δεν έφαγαν ένα μήλο

Η Βίβλος δεν αναφέρει ότι ο Αδάμ και η Εύα έφαγαν ένα μήλο και όχι, δεν ήταν αυτό το αμάρτημά τους. Η Βίβλος λέει ότι έφαγαν από το δέντρο της γνώσης. Ποτέ δεν διευκρινίζει το είδος του φρούτου. Από πού ξεκίνησε λοιπόν η ιστορία με το μήλο; Οι πρώτες μεταφράσεις της Βίβλου ήταν στα λατινικά. Σύμφωνα με τα λατινικά, η λέξη για το μήλο είναι “malus” και η λέξη για το κακό είναι “malum”. Πιθανότατα πρόκειται για λάθος μετάφραση. Η πρώτη καταγεγραμμένη απεικόνιση του γεγονότος που συνέβη με ένα μήλο βρίσκεται στις κατακόμβες San Gennaro στη Νάπολη της Ιταλίας και χρονολογείται από τον δεύτερο αιώνα.

Ο Ναπολέων δεν ήταν κοντός

Το “Σύμπλεγμα Ναπολέοντα” δίνεται σε κάποιον που είναι μικροκαμωμένος (ή απλά κοντός) και ο οποίος συχνά προσπαθεί να επιβληθεί στους άλλους για να αντισταθμίσει την έλλειψη (συνήθως δικού του) αναστήματος. Ο Ναπολέων είχε στην πραγματικότητα ένα φυσιολογικό μέγεθος για έναν Γάλλο της εποχής του. Από πού προήλθε λοιπόν η ιδέα ότι ο Ναπολέων ήταν κοντός; Ο James Gilray, ένας Βρετανός σκιτσογράφος, σχεδίαζε πολιτικές γελοιογραφίες με τον Ναπολέοντα ως μικρόσωμο άνθρωπο. Ήταν μια μεταφορά που είχε σκοπό να πει ότι μόνο ένας άνθρωπος με πολύ μικρό χαρακτήρα θα προσπαθούσε να κατακτήσει τον κόσμο και να προκαλέσει διαμάχες μεταξύ τόσων πολλών ανθρώπων. Η εικόνα αυτή έμεινε και όλοι νομίζουν ότι ο Ναπολέοντας ήταν κοντός.

Η εξέλιξη του ανθρώπου

Οι άνθρωποι όντως εξελίχθηκαν από ένα κατώτερο είδος, απλά όχι από χιμπατζήδες, γορίλες ή πιθήκους. Τι εννοούμε: Οι άνθρωποι, οι πίθηκοι, οι γορίλες, οι χιμπατζήδες κ.λπ. είναι όλοι πρωτεύοντα θηλαστικά. Όλα προέρχονται από έναν κοινό πρόγονο που εξαφανίστηκε.

Οι ταύροι δεν εξοργίζονται με το κόκκινο χρώμα

Όλοι έχουμε δει ταινίες, κινούμενα σχέδια ή πίνακες ζωγραφικής με ματαδόρους να ανεμίζουν το κόκκινο πανί τους για να δελεάσουν τον ταύρο να «παλέψει» μαζί τους. Αυτό είναι εντελώς λάθος. Οι ταύροι, όπως και όλα τα άλλα βοοειδή, είναι διχρωματικοί, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να δουν μόνο δύο χρώματα. Και το κόκκινο δεν είναι ένα από αυτά. Αυτό που εκνευρίζει τον ταύρο είναι η κίνηση που κάνει το πανί.

Οι Βίκινγκς δεν φορούσαν κέρατα στα κεφάλια τους

Πουθενά στην ιστορία δεν φαίνεται ότι οι Βίκινγκς φορούσαν κέρατα στο κεφάλι τους. Τα μόνα κράνη με κέρατα χρονολογούνται από το 3000 π.Χ. πριν από την εποχή των Βίκινγκς. Αυτά ήταν κράνη που έμοιαζαν πολύ με αυτά που φορούσε ο Λόκι στο MCU. Το κράνος με κέρατα των Βίκινγκς χρονολογείται στην πραγματικότητα από το 1800. Ο Gustav Maelstrom, ένας Σουηδός καλλιτέχνης, άρχισε να συμπεριλαμβάνει τα κράνη με κέρατα στις απεικονίσεις των επιδρομών των Βίκινγκς. Αυτή η εμφάνιση υιοθετήθηκε από τον Carl Emile Doepler, έναν σχεδιαστή κοστουμιών, ο οποίος ενσωμάτωσε την εμφάνιση στα κοστούμια για την όπερα του Wagner “Der Ring des Nibelungen”.