Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, οι άνθρωποι διψούν για φήμη, δύναμη και δόξα. Αυτό αντικατοπτρίζεται στο θαυμασμό μας προς τους ανθρώπους που ξεχωρίζουν και διαπρέπουν σε έναν συγκεκριμένο τομέα. Τους έχουμε σαν είδωλα. Δεδομένου ότι αυτά τα είδωλα είναι μια προβολή της δικής μας επιθυμίας για δύναμη ή φήμη, σε πολλές περιπτώσεις «ξεχνάμε» και μερικές από τις πράξεις τους και αυτό γιατί τείνουμε να τους αντιμετωπίζουμε σαν «θεούς» παρόλο που δεν ήταν τίποτα περισσότερο από άτομα με μυαλό, καρδιά και ιδιαιτερότητες. Με λίγα λόγια, ακόμα και αυτοί που θαυμάζουμε, έχουν τόσο δυνατά όσο και αδύνατα σημεία.

Τι εννοούμε με αυτό;

Ο Μέγας Αλέξανδρος δολοφόνησε τον καλύτερό του φίλο

Χρειαζόμαστε κυριολεκτικά μέρες για να αναφέρουμε όλα τα επιτεύγματά του. Τον θυμόμαστε κυρίως επειδή ήταν αήττητος στις μάχες και είναι ίσως ο πιο ικανός στρατηγός στην ιστορία. Είναι επίσης υπεύθυνος για τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού σε όλο τον κόσμο και τη γέννηση του λεγόμενου “ελληνιστικού πολιτισμού”, πτυχές του οποίου ήταν ακόμη εμφανείς στις παραδόσεις της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στα μέσα του 15ου αιώνα μ.Χ. Ωστόσο, υπάρχουν και μερικά όχι και τόσο καλά πράγματα που μπορούν να ειπωθούν για τον μεγαλύτερο στρατηγό όλων των εποχών. Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι σκότωσε τον καλύτερο φίλο του, τον Κλείτο, όντας μεθυσμένος.  Για την ιστορία, εκτός από στενός του φίλος, ο Κλείτος είχε επίσης σώσει τη ζωή του Μέγα Αλέξανδρου στη μάχη.

Ο Ουόλτ Ντίσνεϊ  δεν ήταν το καλύτερο αφεντικό εκεί έξω

via GIPHY

Είναι μία από αυτές τις «αθάνατες» μορφές που ενέπνευσαν, εμπνέουν και θα συνεχίσουν να εμπνέουν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως με τις δημιουργίες του. Όταν δημιούργησε τον Μίκυ Μάους, έγινε ήρωας και αναμφίβολα, ήταν ένας πολύ δημιουργικός άνθρωπος. Αλλά ο Ντίσνεϊ είχε και μια άλλη πλευρά. Φαίνεται ότι ο  αρνιόταν να προσλάβει γυναίκες διότι πίστευε ότι οι γυναίκες θα δεν έπρεπε να κάνουν τέτοιου είδους δουλειά. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι της εταιρείας κατέβηκαν σε απεργία λόγω των μισθών τους ενώ πολλοί από αυτούς δεν πήραν ποτέ τις επιταγές που τους είχε υποσχεθεί.  

Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ προκάλεσε τον Λιμό της Βεγγάλης

via GIPHY

Αναμφίβολα, ο πιο διάσημος Βρετανός πρωθυπουργός. Ο Τσόρτσιλ έμεινε περισσότερο στην ιστορία επειδή οδήγησε με επιτυχία τη Βρετανία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, για τις εμπνευσμένες ομιλίες του και για την άρνησή του να υποχωρήσει, ακόμη και όταν τα πράγματα πήγαιναν άσχημα. Αυτό που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν, ωστόσο, είναι ότι οι επιπλέον προμήθειες που χρησιμοποίησε για τον βρετανικό λαό και τον στρατό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου προέρχονταν από την Ινδία. Για να το κάνουμε πιο απλό στην κατανόηση, ο Τσόρτσιλ λιμοκτονούσε σκόπιμα την Ινδία, σε σημείο που προκάλεσε τον καταστροφικό Λιμό της Βεγγάλης το 1943. 

Ο Ναπολέων ήταν «λαμόγιο»

via GIPHY

Ο Ναπολέων Βοναπάρτης ήταν ένας πολύ έξυπνος στρατηγός, ίσως ο πιο έξυπνος που έζησε ποτέ. Όπως οι περισσότεροι κυρίαρχοι κατακτητές της ιστορίας, ο Ναπολέων δεν ήθελε να χάνει ούτε καν όταν έπαιζε χαρτιά. Βλέπετε, το ένστικτο που είχε αναπτύξει για να βρίσκει τα αδύνατα σημεία των αντιπάλων του και να εκμεταλλεύεται κάθε πλεονέκτημα δεν του ήταν και πολύ χρήσιμο κατά τη διάρκεια της εξορίας του. Εκεί, έκλεβε συνεχώς τους συντρόφους του. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο Ναπολέων έβρισκε πάντα έναν τρόπο να κερδίζει.

Ο Τζον Φ. Κένεντι ήταν υποκριτής

Ο JFK είναι μια άλλη μορφή που τα μέσα ενημέρωσης έχουν λατρέψει σε γελοίο βαθμό. Ωστόσο, φαίνεται ότι ο πρώην πρόεδρος ήταν άνθρωπος, με κάποιες ανθυγιεινές και κακές συνήθειες. Πριν από την επιβολή του εμπάργκο στην Κούβα το 1962, φρόντισε να εξασφαλίσει για τον εαυτό του 1.200 κουβανέζικα πούρα. Όχι ακριβώς το ανιδιοτελές αμερικανικό είδωλο που μας έχουν διδάξει τα βιβλία ιστορίας και τα σύγχρονα μέσα ενημέρωσης.