Άσπρες λαμπάδες, κόκκινα αβγά και σουβλιστό αρνί την εποχή που βγαίνουν οι παπαρούνες. Στο βουνό, στο δρόμο που βγάζει στην παραλία, στα σοκάκια που έπαιζες κρυφτό. Φωτογραφίες από γλέντια στις γειτονίες, το σούβλισμα του οβελία και αγαπημένες οικογένειες που απολαμβάνουν ξένοιαστες στιγμές. Τι σημαίνει για σένα Πάσχα στο χωριό; 

Ο Τάσος Παπαναγιώτου δημιουργεί ΑΙ φωτογραφίες στο Instagram και δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι δεν είναι πραγματικά πρόσωπα ή γεγονότα.

Αυτά τα πρόσωπα μπορεί να φαίνονται αρκετά αληθινά, στην πραγματικότητα είναι συγχωνεύσεις αμέτρητων προσώπων που δημιουργήθηκαν από πρόγραμμα ΑΙ. Κατά μέσο όρο, μπορεί να χρειαστούν από μερικά λεπτά έως αρκετές ώρες για να δημιουργηθεί μια μεμονωμένη εικόνα ακριβώς όπως τη θες.

Δεν μπορούμε να το πιστέψουμε. Μοιάζουν με τα πρόσωπά μας όταν πηγαίναμε μικρά στον παππού και τη γιαγιά μόλις έκλειναν τα σχολεία. 

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί πλέον να επιτρέψει σε ανθρώπους να “αποκτήσουν” χωριό δημιουργώντας εικόνες που υποδηλώνουν ότι συμμετείχαν σε ένα πασχαλινό έθιμο που δεν έγινε ποτέ και με φίλους που δεν υπάρχουν. 

Οι ηλικιωμένοι δεν έμειναν φέτος μόνοι τους και σύμφωνα με το έθιμο οι αυλές των σπιτιών γέμισαν σουβλιστά και αντικριστά αρνιά. 

Το Πάσχα στο χωριό είναι γεμάτο εικόνες, αρώματα και γεύσεις παράδοσης: αρνί, τσουρέκι, πασχαλινά κουλούρια. Και στις AI φωτογραφίες. 

Το Midjourney είναι ένα πρόγραμμα AI που δημιουργεί εικόνες από περιγραφές κειμένου. Οι εικόνες που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχουν προχωρήσει πολύ τα τελευταία χρόνια.

Με την πρώτη ματιά, οι φωτογραφίες μπορεί να μοιάζουν με αληθινές. 

Η ομάδα πίσω από το Midjourney ενημερώνει συνεχώς το λογισμικό από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε. 

Η έκδοση 5 του Midjourney βελτίωσε σημαντικά την ποιότητα των φωτογραφιών που απεικονίζουν ανθρώπους. Για παράδειγμα, τα κακοσχηματισμένα χέρια που προηγουμένως αποτελούσαν χαρακτηριστικό γνώρισμα ΑΙ φωτογραφιών που δημιουργήθηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη αποτελούν πλέον μικρότερη πρόκληση.

Ο φωτισμός  είναι επίσης πιο ρεαλιστικός και το σύστημα είναι ικανό να δημιουργήσει εικόνες αμέτρητων διασημοτήτων και δημοσίων προσώπων.