Δεν ήταν δύσκολο, μία απλή βόλτα από τα θεοσεβούμενα σάιτ της χώρας μας και αμέσως μαθαίνεις τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνεις την Μεγάλη Εβδομάδα. Για τις ανάγκες αυτού του κειμένου επισκεφτήκαμε το… Ξέρετε κάτι; Έχουμε μάθει ότι μοιράζει μηνύσεις σαν το πρόσφορο, οπότε θα ήταν καλύτερα να μην το αναφέρουμε. Αυτό μας έλειπε, να μας καλέσουν από το HR και να μας που ότι, αντί για λαμπάδα, ήρθε μήνυση. 

Πριν περάσουμε στο εξαίσιο αυτό κείμενο όμως (σε αυτό που βασίσαμε το δικό μας), θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας κάτι το οποίο όχι, δεν το γνωρίζαμε και μας έκανε εντύπωση: Την Μεγάλη Παρασκευή δεν κάνουμε μπάνιο. Φυσικά ούτε και δουλειές του σπιτιού, οφείλετε να έχετε τελειώσει με αυτές τις προηγούμενες Μεγάλες μέρες.

Πάμε όμως τώρα στο τι πρέπει και τι δεν πρέπει εκτός από τα ήδη γνωστά, σύμφωνα πάντα με τα όσα διαβάσαμε σε ένα πολύ έγκυρο εκκλησιαστικό σάιτ. Λοιπόν:

– «Το πρώτο καθήκον, αδελφοί μου, είνε να ευχαριστήσουμε απ᾽ την καρδιά μας τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν». Οπότε αυτό που δεν πρέπει να κάνετε, είναι να μην ευχαριστήσετε απ’ την καρδιά σας τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν.

– «Ακόμη να τον ευχαριστήσουμε και για κάτι άλλο• για τη μακροθυμία του στα τόσα εγκλήματά μας και μάλιστα στις βλασφημίες, για τις οποίες θα ᾽πρεπε ν᾽ ανοίξη η γη να μας καταπιή κ᾽ η θάλασσα να φουσκώση να μας πνίξη, και όμως μας ανέχεται». Οπότε αυτό που δεν πρέπει να κάνετε, είναι να μην τον ευχαριστήσετε που μας ανέχεται.

– «Το ένα καθήκον μας λοιπόν είνε να ευχαριστούμε το Θεό. Το άλλο είνε να παρακολουθήσουμε τις ιερές ακολουθίες. Οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος δεν είνε όπως οι άλλες· διαφέρουν πολύ. Οι ύμνοι της, που είνε γλυκύτεροι απ᾽ το μέλι». Οπότε αυτό που δεν πρέπει να κάνετε, είναι να μην ακολουθήσετε τις ιερές ακολουθίες που «είνε γλυκύτεροι απ’το μέλι».

– «Πρέπει να ᾽νε αναίσθητος κανείς για να μην τον συγκινούν. Ας τα παρακολουθήσουμε λοιπόν στην εκκλησία κρατώντας μια Συνόψι» Οπότε αυτό που πρέπει να κάνετε, είναι να μην είστε αναίσθητοι.

– «Το τρίτο καθήκον μας. Η εβδομάδα αυτή είνε εβδομάδα νηστείας, αυστηρής νηστείας. Μην ακούτε τους υλιστάς και ασεβείς». Οπότε αυτό που δεν πρέπει να κάνετε, είναι τρώτε σουβλάκια και να ακούτε τους υλιστάς.

– «Όταν λέμε νηστεία, δεν εννοούμε να νηστέψη απλώς το στομάχι για να θυμηθή το όξος του σταυρού· εννοούμε μαζί με το στομάχι να νηστέψη και το στόμα από κακολογία, η γλώσσα από αισχρολογία, τα μάτια από αισχρά θεάματα». Τις υπόλοιπες μέρες θα περάσετε αυτόματα στις εργοστασιακές ρυθμίσεις και θα γίνετε ξανά σκατάνθρωποι.

– «Αλλά έχουμε κ᾽ ένα άλλο καθήκον. Είνε το καθήκον της εξομολογήσεως και της θείας μεταλήψεως. Επ᾽ αυτού δεν θα επεκταθώ. Τούτο μόνο θα πω. Τις άγιες αυτές ημέρες και ιδίως τη νύχτα της Αναστάσεως καλούμεθα να μείνουμε στο ναό μέχρι τέλους με την αναστάσιμη λαμπάδα. Όποιος ακούει το «Χριστός ανέστη» και μετά φεύγει, προτιμότερο θα ήταν να μείνη στο σπίτι του». Οπότε καθίστε σπίτι σας γιατί σας ξέρουμε, για τη σέλφι πάτε στην Εκκλησία.

– «Τη Μεγάλη Εβδομάδα έχουμε επίσης ιερό καθήκον απέναντι των αδελφών μας που πάσχουν και υποφέρουν. Είνε εβδομάδα αγάπης και ελεημοσύνης. Ένα εκλεκτό φαγητό σε κάποιον που πεινάει, ένα καινούργιο ρούχο —όχι παλιό— σ᾿ έναν που δεν έχει, μια βοήθεια στη χήρα και τα ορφανά, ένα φάρμακο αναγκαίο, μια επίσκεψι στον ασθενή, ένας λόγος παρηγορητικός στον θλιμμένο, ο,τι τέλος πάντων μπορεί να σκεφτή μια καρδιά που αγαπά». Σε αυτό δεν θα προσθέσουμε κάτι, ισχύει ό,τι γράψαμε για τις εργοστασιακές ρυθμίσεις.