Μια σκιτσογράφος με ΔΕΠΥ αποφάσισε να μοιραστεί στο Instagram  τον κόσμο της νευροαποκλίνουσας καθημερινότητας της μέσα από τα χιουμοριστικά σκίτσα της. Διαγνώστηκε με ΔΕΠΥ στα 30 της. Δεν είχε φανταστεί ότι μια «κανονική» εβδομάδα εργασίας δεν περιελάμβανε απώλεια ωρών από απλούς περισπασμούς, αίσθημα τεράστιου άγχους από την αυξανόμενη λίστα εργασιών και αποφυγή ακόμη και των πιο απλών πραγμάτων (όπως το να πάρεις ένα τηλέφωνο).

Ένας ενήλικας με τη διαταραχή έχει σοβαρά προβλήματα προσαρμογής, δεν μπορεί να αποδώσει όπως θα αναμενόταν από τους υπόλοιπους και υποφέρει σε μεγάλο βαθμό, γιατί ανατροφοδοτείται με χαμηλή αυτοεκτίμηση, καθώς δεν μπορεί να φέρει εις πέρας αποστολές, ακόμα και απλές εργασίες. 

Μεταξύ 2,5 και 4,4% των ενηλίκων έχουν διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και πολλοί άλλοι δεν έχουν διαγνωστεί ποτέ ή δεν συνειδητοποιούν ότι εμφανίζουν συμπτώματα που σχετίζονται με τη ΔΕΠΥ. 

Οι περισσότερες γυναίκες μένουν αδιάγνωστες με ΔΕΠΥ. Το άγχος και η πίεση για «να συνεχίσουμε» μπορεί να οδηγήσουν σε υπερένταση, εξάντληση, άγχος, ακόμη και κατάθλιψη —κάτι που πολλές γυναίκες με αδιάγνωστη ΔΕΠ-Υ. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε συνήθως περνούν απαρατήρητες από τους άλλους και από τους ίδιους.

Ενώ η υπερκινητικότητα είναι κοινή στην παιδική ΔΕΠΥ, οι ενήλικες με ΔΕΠΥ συχνά παλεύουν με παρορμητικότητα, ανησυχία και συχνές εναλλαγές της διάθεσης. Για παράδειγμα συμπτώματα όπως η έλλειψη οργάνωσης, οι κακές δεξιότητες ακρόασης, η διάσπαση της προσοχής και η αποτυχία εκτέλεσης εργασιών συχνά θεωρούνται τυπική συμπεριφορά του παιδιού ή έλλειψη ωριμότητας.

 Η υπερκινητικότητα σε ενήλικα άτομα εμφανίζεται πιο διακριτικά με τη μορφή ανησυχίας. Αυτό μπορεί να σας κάνει να ταράζετε τα χέρια και τα πόδια σας ή να έχετε πρόβλημα να καθίσετε ακίνητοι σε ένα κάθισμα

Άλλα συμπτώματα της ΔΕΠΥ στους ενήλικες περιλαμβάνουν τον κακό προγραμματισμό και τη διαχείριση του χρόνου, το πρόβλημα πολλαπλών εργασιών, τη λήθη, τη χαμηλή ανοχή στην απογοήτευση και τις συχνές εναλλαγές της διάθεσης.

Οι ενήλικες με ΔΕΠΥ αναφέρουν ότι δυσκολεύονται να διατηρήσουν επαγγελματικές, προσωπικές και ρομαντικές σχέσεις. Οι συνάδελφοι, οι φίλοι και οι σύντροφοι μπορεί να απογοητευτούν όταν οι ενήλικες με ΔΕΠΥ εμφανίζουν συμπτώματα όπως ανησυχία, καθυστέρηση, αποδιοργάνωση, αναβλητικότητα, κακή ακρόαση και μνήμη.

Οι ενήλικες με ΔΕΠΥ έχουν υψηλότερο κίνδυνο κατάχρησης ουσιών, συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ, των ναρκωτικών και των τσιγάρων. Η καθημερινή αναβλητικότητα μπορεί να σημαίνει ότι καθυστερείτε την οργάνωση καθημερινών δραστηριοτήτων και τις ολοκληρώνετε λίγο πριν τη λήξη της προθεσμίας. Αυτό μπορεί επίσης να σημαίνει ότι χρειάζεται λίγος χρόνος για να απαντήσετε σε γραπτά μηνύματα ή κλήσεις ή να καθυστερήσετε να πληρώσετε τους λογαριασμούς.

Τα άτομα με ΔΕΠΥ συχνά έλκονται από δραστηριότητες που είναι διεγερτικές. Μπορεί να εμπλέκονται σε επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως γρήγορη οδήγηση, τζόγος, ακόμη και εξωσυζυγικές σχέσεις.

 

Διαβάστε ακόμη στο Provocateur:

10 σκίτσα για να ταυτιστεί κάθε single γυναίκα που μετράει αποτυχημένα ραντεβού

10 σκίτσα για τη μητρότητα που λένε σκληρές αλήθειες

Τα σκίτσα της Αφροδίτης προάγουν γυναικεία ενδυνάμωση και ψυχική υγεία την ίδια στιγμή