Πολλοί από τους γνωστούς σας δεν είναι καλά ψυχολογικά, αλλά αυτό δεν θα μπορούσατε να το καταλάβετε από τις αναρτήσεις τους στο Instagram και αυτό γιατί, τις περισσότερες φορές τουλάχιστον, δείχνουν τους φίλους μας χαμογελαστούς, αέρινους και γκλάμουρους. Βλέπετε, υπάρχει -άσχετα αν δεν το καταλαβαίνουν- μια πίεση να δείξουν το καλό τους πρόσωπο.

Η Wall Street Journal έχει αναφέρει σε κείμενό της ότι το Facebook γνωρίζει ότι το Instagram μπορεί να είναι ψυχολογικά επιζήμιο για τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες. Εντάξει, αυτό δεν είναι κάτι νέο, το γνωρίζαμε. Αλλά… «Επιδεινώνουμε το πώς βλέπουμε την εικόνα του σώματος για ένα στα τρία έφηβα κορίτσια», ανέφερε μια παρουσίαση του Facebook που επικαλείται η Journal.

Το Facebook διαπίστωσε επίσης ότι νεαρές γυναίκες έχουν διαγνωστεί με διατροφικές διαταραχές, άγχος, κατάθλιψη ή είχαν αυτοκτονικές σκέψεις και όλα, συνδέονται με τη χρήση του Instagram. Σύμφωνα με τη μελέτη του ίδιου του Facebook, την οποία ανέφερε η Journal, το 13% των Βρετανών χρηστών και το 6% των Αμερικανών που ανέφεραν σκέψεις αυτοκτονίας, εντόπισαν την επιθυμία να βλάψουν τον εαυτό τους στο Instagram. Αυτή η μελέτη ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που όλοι γνωρίζαμε: το Instagram μας σκοτώνει.

Ο Adam Mosseri, επικεφαλής του Instagram, είχε δηλώσει στην Journal ότι το άγχος που δημιουργείται από τη χρήση του Instagram, δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά ειδικά το μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αλλά είναι ένα «κοινωνικό πρόβλημα». Δεκτό.

Εν τω μεταξύ, το επιχειρηματικό μοντέλο του Facebook είναι η νομισματοποίηση των πληροφοριών των χρηστών και η μεγιστοποίηση του κέρδους έναντι της ιδιωτικής ζωής, και δεν έχει κανένα σκοπό να αλλάξει. Πόσοι έφηβοι και νεαροί ενήλικες πρέπει να διαγνωστούν με άγχος, κατάθλιψη ή διατροφική διαταραχή για να αναλάβουν δράση οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης; Χμ…

Και κάπου εδώ, ταιριάζει άψογα η διάσημη ρήση του μελετητή των μέσων ενημέρωσης, Marshall McLuhan, που θεωρείται -δικαίως- ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά του 20ού αιώνα. «Το μέσο είναι το μήνυμα», είχε πει αλλά δεν βλέπουμε καμία διάθεση να ασχοληθούν με το μήνυμα που δεν είναι άλλο από τις καταστροφικές συνέπειες του Instagram στη νέα γενιά.

Διαβάστε ακόμα στο Provocateur:

Ένα ποστ στο Instagram αποδεικνύει πως η κουλτούρα του βιασμού είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει

Ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να μπανάρει τον εργοδότη του από τα social media

12+1 αποδείξεις πως ό,τι βλέπεις στα social media είναι ένα ψέμα