Είναι ένας Baby boomer, ένας Generation X, ένας Millennial και ένας Generation Z στον χώρο εργασίας τους. Δεν είναι ανέκδοτο, αλλά θα μπορούσε. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. 

Σε μία δουλειά, όποια και αν είναι αυτή, συνυπάρχουν άτομα διαφόρων ηλικιών τα οποία χωρίζονται σε κατηγορίες: Baby boomers (γεννημένοι μεταξύ 1946 και 1964), Generation X (1965-1981), Millennials (γεννημένοι 1981-1996) και Generation Z (τέλος δεκαετίας 1990 ως αρχές δεκαετίας 2000). Σε αυτό το σημείο δικαίως θα αναρωτηθείτε για ποιο λόγο χρησιμοποιούμε όλα αυτά τα X και Z αλλά, δυτικοποίηση θέλατε, θα τα λουστείτε τώρα.

Όλες αυτές οι γενιές, λοιπόν, έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες όταν δουλεύουν.  Σύμφωνα με τον Δρ. Λέσλι Σαμόζι, καθηγητή στο City College, οι millennials είναι καλά παιδιά, αλλά μην τους ζαλίζετε και πολύ. «Αν η απόφασή σου να με προσλάβεις ήταν έξυπνη κίνηση, τότε το έξυπνο θα ήταν να με αφήσεις να κάνω τη δουλειά για την οποία με προσέλαβες», είναι το μότο τους όσον αφορά την αυτονομία στον χώρο εργασίας και, πραγματικά, ποιος μπορεί να τους αδικήσει;

Για τα χρήματα που μπαίνουν στην τσέπη της, αυτή η λαμπρή γενιά, θεωρεί θπως είναι μεν σημαντιάς, αλλά όχι τόσο κρίσιμος όσο μια δουλειά που επιτρέπει την προσωπική ανάπτυξη και την απόκτηση δεξιοτήτων χρήσιμων όχι μόνο για την τρέχουσα θέση εργασίας αλλά και για το μέλλον. Βλέπουν τη ζωή πιο ολιστικά με λίγα λόγια. Βέβαια, θέλουν μια δουλειά απαιτητική ώστε να μην βαλτώνουν. 

Η Generation Z, από την άλλη,  θέλει να ακούγεται η γνώμη της στον εργασιακό χώρο και επιθυμεί η δουλειά της να έχει αντίκτυπο και να μπαίνει στην αγορά με υψηλές προσδοκίες. Παράλληλα, έχoυν πολύ μικρότερο attention span (χρονική διάρκεια κατά την οποία κάποιος μπορεί να μείνει προσηλωμένος σε κάτι), κι αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να τους «κερδίσεις» σε λίγα λεπτά. Ουάου, attention span, γες.

Επίσης, απεχθάνεται τη γραφειοκρατία, είναι ικανή να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα (multi-tasking), είναι πιο ανεξάρτητη παρά συνεργατική και πιο αισιόδοξη για το μέλλον, σε σχέση με άλλες γενιές. Α, ναι, πολλές φορές δεν τρώνε αλλά παραμένουν συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο.

Διαβάστε ακόμα στo Provocateur:

Πέντε πράγματα που κάνουν οι Millennials στα social media και φρικάρουν τη Gen Z

20+1 memes για εμάς που γεννηθήκαμε κουρασμένοι

Gen Z και Millennials ρίχνουν Χ σε κακές δουλειές και τοξικά αφεντικά