Ήταν το Μυστικό Δείπνο ένα φιλικό τραπέζωμα; Δηλαδή τι φιλικό; Αδερφικό. Ε, δεν θα κολλούσε μια σέλφι μετά από τα πρώτα κρασιά; Δηλαδή τι θα κολλούσε; Θα επιβαλόταν. Ε, ήρθε. Απλώς κάτι χιλιάρικα χρόνια μετά. Βέβαια, εκτός από τον Μυστικό Δείπνο, κάποιες ιστορικές στιγμές, όπως ας πούμε η όλη “φάση” του Ναπολέοντα και του “crew” του μετά το Βατερλό ή το άραγμα των Νεάντερταλ στη σπηλιά τους, απέκτησαν επίσης τη σέλφι που τους χρωστούσε η ζωή. 

Δεν έχει καμία απολύτως σημασία αν μπορείς ή δεν μπορείς να φανταστείς να βγαίνουν σέλφι σε αυτές τις στιγμές. Ο πάπας Φραγκίσκος πήρε το “δώρο” του από το ΑΙ, με ένα πάφερ μπουφάν Balenciaga. Ο Ντόναλντ Τραμπ ικανοποίησε πολλές φαντασιώσεις με τις χειροπέδες που του φόρεσε το ΑΙ σε μερικές viral, but still fake φωτογραφίες, εν αναμονή της παράδοσής του στις αρχές. Τώρα ο Ναπολέων, ο Ιησούς, η Κλεοπάτρα, η Ελισάβετ και οι Νεάντερταλ παίρνουν τις σέλφι τους. 

Συγκεκριμένα, ο Βρετανός film editor, Ντάνκαν Τόμσεν, έγινε viral με τις φωτογραφίες που δημιούργησε και δημοσίευσε και στις οποίες βλέπουμε διάσημα ιστορικά πρόσωπα να τραβούν σέλφι με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. “Τα αποτελέσματα είναι ξεκαρδιστικά και όλοι όσοι με τους οποίους μοιράστηκα τη δουλειά μου δεν μπορούν να πιστέψουν πόσο αληθινές φαίνονται πραγματικά οι εικόνες”, δήλωσε στο SWNS ο δημιουργός. 

Ο Τόμσεν χρησιμοποίησε το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης Midjourney μέσω της εφαρμογής Discort, το οποίο ανταποκρίνεται σε προτροπές και εντολές που θέτει ο χρήστης για να δημιουργήσει εικόνες ανατρέχοντας σε δισεκατομμύρια εικόνες στο διαδίκτυο. Κάπως έτσι, ο Τόμσεν έδωσε ζωή σε σκηνές από τη μάχη του Βατερλό, από την αυλή της Κλεοπάτρας και από το Μυστικό Δείπνο. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τεχνολογία αυτή είναι τόσο εύστοχη που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διδασκαλία της ιστορίας στα σχολεία. “Αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στα σχολεία ως ένας τρόπος διδασκαλίας και εμπλοκής των παδιών με την παγκόσμια ιστορία – είναι σαν ταξίδι στον χρόνο χωρίς χρονομηχανή”, είπε. «Μπορείς να ζητήσεις από την τεχνητή νοημοσύνη να είναι ιστορικά ακριβής και στη συνέχεια να αναφερθεί σε οτιδήποτε, οπουδήποτε, παντού – αυτή είναι η ομορφιά της» δήλωσε στο SWNS.

Δες τις σέλφι που σίγουρα αθα γίνονταν viral ακόμα και στην εποχή τους: 

Διάβασε ακόμα στο Provocateur: