Για πολλά χρόνια, οι παιδικές ιστορίες κυριαρχούσαν στα κινούμενα σχέδια. Είναι λογικό, καθώς τα κινούμενα σχέδια σπάνε τα δεσμά της πραγματικότητας και αφήνουν την φαντασία μας να ταξιδέψει, ό,τι πρέπει δηλαδή για μπόμπιρες αλλά και μεγάλους που θέλουν να ξεφύγουν και να νιώσουν οικεία. Όλα αυτά μέχρι η Δύση να ρίξει ματιές προς Ιαπωνία μεριά και να συνειδητοποιήσει πως πρόκειται για τέχνη και όχι απλά για περίεργους χαρακτήρες που κρατούν τα παιδιά ήσυχα μπροστά από μία τηλεόραση. 

Έτσι, σταδιακά, αυτό που θεωρούσαμε «παιδικό» άρχισε να απευθύνεται όλο και περισσότερο στους μεγάλους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μιλάμε για περιεχόμενο «για ενηλίκους». Πολλά πράγματα και όχι μόνο ότι έχει να κάνει με το γυμνό μπορεί να θεωρηθεί ακατάλληλο για άτομα μικρής ηλικίας. Για παράδειγμα, πολλές από τις animated ταινίες που θα βρείτε στη λίστα που ακολουθεί, θα ήταν προτιμότερο να μην τις δουν τα παιδιά σας που, ένα πρωί του Σαββάτου,  αντί να πάνε για προπόνηση, αποφάσισαν να δουν «παιδικά».

Vampire Hunter D

Ένα sci fi anime τρόμου από την Ιαπωνία που προηγήθηκε της σύγχρονης τάσης. Το σύμπαν του Vampire Hunter D είναι ακόμα δημοφιλές, αλλά αυτή ήταν η πρώτη ταινία, το 1985, που βασίστηκε στα μυθιστορήματα. Γενικά, before it was cool οι Ιάπωνες. Όπως θα περίμενε κανείς από κάποιο δυστοπικό κυνήγι, η ταινία είναι γεμάτη από αίμα και βία σε όλη της τη διάρκεια.

Batman: The Killing Joke

Από όλες τις ταινίες αυτής της λίστας, αυτή μοιάζει περισσότερο κατάλληλη για παιδιά. Εξάλλου, μιλάμε για τον Μπάτμαν και τα παιδιά αγαπούν τον Μπάτμαν. Ναι, αλλά αυτός δεν είναι ένας συνηθισμένος Μπάτμαν και αυτό γιατί βασίζεται στο The Killing Joke του Άλαν Μουρ και είναι κάπως βίαιος. Παρουσιάζει τα σαδιστικά βασανιστήρια του Γκόρντον, το Batgirl που παραλύει από τον Τζόκερ και, φυσικά, λίγο σεξ με νυχτερίδες.

Ghost in the Shell 

Μπορεί οι περισσσότεροι θεατές να γνωρίζουν το Ghost in the Shell μόνο ως μια ταινία στην οποία πρωταγωνίστησε η Σκάρλετ Γιόχανσον (δεν έλαβε και τις καλύτερες κριτικές. Η ταινια, όχι η Σκάρλετ), αλλά πολλά χρόνια νωρίτερα ήταν ένα είδος cyberpunk θρίλερ anime που, ξεκάθαρα, ενέπνευσε μεταγενέστερες ταινίες όπως το Matrix.

Animal Farm

Οι άνθρωποι αρέσκονται στο να αναφέρουν συχνά το όνομα του Τζορτζ Όργουελ αυτές τις μέρες, ειδικά στο διαδίκτυο, αλλά συνήθως αναφέρονται στο βιβλίο του 1984. Αλλά, και το άλλο διάσημο μυθιστόρημά του, η Φάρμα των Ζώων, είναι επίσης πολύ γνωστό και, το 1954, έγινε ταινία κινουμένων σχεδίων. Με μια πρώτη ματιά, θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι πρόκειται για μια παιδική ταινία με το πολύχρωμο καστ των ζωών της. Δεν είναι. Υπάρχουν βαριά πολιτικά θέματα προς συζήτηση για τους ενήλικες.

South Park: Bigger, Longer & Uncut

Εντάξει, τι περιμένατε από το South Park δηλαδή; Το 1999, οι Τρέι Πάρκερ και ο Ματ Στόουν πήγαν το South Park στη μεγάλη οθόνη με τον τίτλο υπότιτλο “bigger, longer and uncut”.  Εκτός του ότι έγινε η ταινία κινουμένων σχεδίων με τα υψηλότερα έσοδα που είχε γίνει ποτέ εκείνη την εποχή, κατάφερε επίσης να μπει στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες για τις περισσότερες βωμολοχίες που έχουν ακουστεί ποτέ σε ταινία κινουμένων σχεδίων με 399 βρισιές.

Διαβάστε ακόμα στο Provocateur:

Πέντε ταινίες του Χαγιάο Μιγιαζάκι για εσένα που βαρέθηκες την Ντίσνεϊ

Πώς βρέθηκε το “My Year Of Dicks” στα Όσκαρ;

Ένα ερωτικό animation τιμά τη γυναικεία σεξουαλικότητα σε 2 λεπτά