Σύμφωνα με το λήμμα της Wikipedia, είναι ένα αγγλικό επίθετο που σημαίνει “επαγρύπνηση εναντίον φυλετικών προκαταλήψεων και διακρίσεων”. Πλέον, ο όρος φέρεται να έχει αρνητική χροιά στον δυτικό κόσμo, ενώ η κουλτούρα που προωθείται γύρω από την συγκεκριμένη πολιτική, κατηγορείται ως υπερβολική και πολλές φορές παραβιαστική ως προς την ελευθερία του λόγου. Άνθρωποι, κυρίως δεξιών και κεντρώων φρονημάτων, χρησιμοποιούν τον όρο συχνά με ειρωνικό τρόπο για διάφορα κινήματα, όπως το Black Lives Matter. Στα σχόλια του Provocateur βλέπουμε συχνά τη χρήση του όρου “φεμινάζι. Προστέθηκε στο Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης το 2017. Το Urban Dictionary, εν τω μεταξύ, εξηγεί ότι “το να είσαι ξύπνιος (woke) σημαίνει να γνωρίζεις… να γνωρίζεις τι συμβαίνει στην κοινότητα (που σχετίζεται με τον ρατσισμό και την κοινωνική αδικία)”.Το συμπέρασμα είναι ότι από τη στιγμή που κάποιος έχει αφυπνιστεί, δεν μπορεί εύκολα να “ξανακοιμηθεί”. Να συμπεριφέρεται δηλαδή σαν να μην γνωρίζει. Αδιάφορα. Έγινε συνώνυμο του “κοινωνικά συνειδητοποιημένου”.

Η προέλευση του woke, σε αυτό το πλαίσιο – όπως διαμορφώθηκε από τις αφροαμερικανικές κοινότητες – χρονολογείται τουλάχιστον από τη δεκαετία του ’60. Για χρόνια το “wοke” χρησιμοποιήθηκε ευρέως ως αργκό από τις αφροαμερικανικές κοινότητες. Στη συνέχεια, το 2008, η τραγουδίστρια Erykah Badu το επανέφερε στη συνείδηση του κοινού όταν χρησιμοποίησε το «I stay woke» στο τραγούδι της Master Teacher. Το hashtag #staywoke χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Twitter το 2009, ως μια φράση που αναγνώριζε ότι το πολιτικό σύστημα δεν είναι δίκαιο.

Οι προνομιούχοι λευκοί της μεσαίας τάξης σε όλο τον κόσμο αυτοαποκαλούνται “woke”  επειδή γράφουν περιστασιακά status μιλώντας ως μέλη μειονοτήτων, όχι επειδή προσπαθούν να κάνουν οποιαδήποτε συγκεκριμένη προσπάθεια για να αλλάξουν το ρατσιστικό status quo. Το 2022, το anti-wοke έγινε μια ιδεολογία από μόνη της, μια προσπάθεια για το δικαίωμα να μετονομάσει τον φανατισμό σε  κίνημα αντίστασης.Το κίνημα βρήκε έναν ηγέτη στον DeSantis (ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Φλόριντα και πιθανός μελλοντικός υποψήφιος για την προεδρία).  Ο Tucker Carlson, ο πιο διάσημος οικοδεσπότης του Fox News κατά της αφύπνισης, ενημέρωσε το κοινό του ότι τα πάντα, από το Black Lives Matter έως τα καφέ M&M είναι προμηθευτές του κακού wokeism. Δεν θα πέσετε από τα σύννεφα, αλλά και ο Έλον Μασκ μισεί την κουλτούρα της αφύπνισης. Το κίνημα βρήκε έναν Βρετανό σύμμαχο στον Πιρς Μόργκαν, ο οποίος τάσσεται ενάντια στον «woke πόλεμο» της Μέγκαν.

Αν θέλετε να καταλάνβετε ένα anti woke άτομο, αυτά είναι τα triggers του: το αίτημα για συμπερίληψη και σεβασμό στη διαφορετικότητα, η ισότητα, τα τρανς δικαιωμάτα, κάθε θέμα για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και τα δικαιώματα των γυναικών που επιλέγουν τι να κάνουν με το σώμα τους.  Η άνοδος του κινήματος κατά της αφύπνισης είναι η τελευταία προσπάθεια διατήρησης της υπάρχουσας κοινωνικής και πολιτικής τάξης.

Υπάρχει και το κίνημα τους woke capitalism. Ναι, είναι απλά ο καπιταλισμός σε εκδοχή για φασαίους. Και, κάπως έτσι η λέξη “woke” μαζί με την πολτική ορθότητα, εκφυλίστηκαν. Έγιναν ένα τσιτάτο. Και ο ορισμός τους αλλάζει ανάλογα με το ποιον ρωτάτε. Εμείς πάλι θα προτιμούσαμε ως προσβολή τη λέξη “woke” από το να μας αποκαλέσουν ρατσιστές, ομοφοβικούς και σεξιστές.

Διαβάστε ακόμη στο Provocateur:

Μπορείς να είσαι ό,τι θέλεις εκτός από τον τύπο που αφήνει το μίσους του σε hate comments

Πήγα. Είδα | Η Φραν Λίμποουιτς αν ζούσε στην Ελλάδα θα είχε φάει κάνσελ

Ρε σοβαρά τώρα. Ποιοι είναι αυτοί που κάνουν report σε χιουμοριστικές σελίδες;