Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι είδους ιστορίες για την δημιουργία του κόσμου υπάρχουν στον πλανήτη; Θα σας πούμε εμείς: Υπάρχουν αρκετές. Από τις πρώτες ημέρες του πολιτισμού, η ανθρωπότητα έπαιζε με το μούσι της και έκανε ερωτήσεις για την προέλευση του σύμπαντος. Ευτυχώς για εμάς, μέσω του προφορικού λόγου και της γραφής, μάθαμε για αυτούς τους μύθους που είναι πολύ πιθανό να δημιουργήθηκαν με τη βοήθεια ναρκωτικών. Δεν κρίνουμε. 

Αυτοί οι μύθοι, σε κάποιες περιπτώσεις, είναι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους. Από την άλλη πλευρά, πολλές από αυτές τις ιστορίες έχουν εκπληκτικές ομοιότητες ακόμη και όταν χωρίζονται γεωγραφικά από την Ασία έως τη Βόρεια Αμερική. Είστε έτοιμοι να διαβάσετε μερικές ιστορίες για αγρίους; Ακολουθούν 5 από αυτές αν και θα σας προτείναμε να τις διαβάσετε νηφάλιοι, είναι ήδη αρκετά μπερδεμένες.

via GIPHY

Αρχαία Αίγυπτος

Αυτός ο μύθος προέρχεται από την Αρχαία Αίγυπτο. Μαθαίνουμε λοιπόν ότι στην αρχή υπήρχε μόνο νερό που το ονόμαζαν Nun. Ο θεός ήλιος Ra εμφανίστηκε από ένα λουλούδι λωτού και έδωσε φως στο σύμπαν. Ο Ra δημιούργησε τον Shu, τον θεό του αέρα, και την Tefnut, τη θεά της υγρασίας. Αυτές οι δύο γέννησαν τη θεά του ουρανού Nut και τον θεό της γης, Geb. Από αυτούς σχηματίστηκε το φυσικό σύμπαν. Και μετά το πάσαραν στα δεξιά.

Μάγια

Στον πολιτισμό των Μάγια, ο Tepeu ο δημιουργός και ο Gucumatz το φτερωτό πνεύμα, δημιούργησαν τον κόσμο με τις σκέψεις τους και μερικά όντα για να φροντίζουν τον κόσμο τους. Αρχικά, δημιούργησαν τα ζώα του ουρανού και της γης, αλλά χρειάζονταν ένα ον που να μπορεί να επικοινωνεί σωστά, οπότε να που εμφανίστηκε και ο άνθρωπος. Τον έφτιαξαν από πηλό, αλλά αυτός κατέρρευσε. Στη συνέχεια, προσπάθησαν να τον φτιάξουν από ξύλο, αλλά ήταν λίγο αργόστροφος και άκαρδος. Τέλος, έφτιαξαν ανθρώπους από καλαμπόκι, και αυτοί οι άνθρωποι ήταν έξυπνοι.

O Πανγκού

Το αγαπημένο μας. Στην κινεζική μυθολογία του Ταοϊσμού, ο Πανγκού ήταν ο πρώτος άνθρωπος που βγήκε από το χάος με δύο κέρατα, δύο χαυλιόδοντες και τριχωτό σώμα. Διαχώρισε τις θάλασσες, έβαλε τα βουνά στη θέση τους και έδωσε στη Γη τη μορφή της χρησιμοποιώντας μια ισχυρή γνώση του yingyang.

Το κοράκι

Όχι του Πόε. Για πολλούς πολιτισμούς, ένα κοράκι παίζει μεγάλο ρόλο στη δημιουργία του κόσμου. Στην αρχή, δεν υπήρχε φεγγάρι ή αστέρια τη νύχτα, και το κοράκι ήταν το πιο ισχυρό ον. Έφτιαξε όλα τα ζωντανά πλάσματα στη Γη, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου, αλλά ζούσαν στο σκοτάδι. Το κοράκι έμαθε ότι ένας μεγάλος αρχηγός είχε μια κόρη που κουβαλούσε τον ήλιο, το φεγγάρι και τα αστέρια σε κουτιά από κέδρο, οπότε το κοράκι πήγε και τα έκλεψε όλα, δίνοντάς τα στον κόσμο. Ευχαριστούμε κοράκι.

Για τους φανς των Βίκινγκς

Υπάρχει ένας σκανδιναβικός μύθος που συμπυκνώνει όλη την ιστορία και το μέλλον της Γης σε 60 ποιητικές στροφές. Σε αυτό, ο Όντιν ζητά από τη Βίλβα να μοιραστεί τις προφητείες της με την ανθρωπότητα. Εκείνη διηγείται την ιστορία της δημιουργίας όταν ο κόσμος ήταν ένα απλό κενό πριν ο Όντιν και οι άλλοι θεοί δημιουργήσουν το Midgard και ονομάσουν το Πρωί, το Μεσημέρι, το Απόγευμα και την Βράδυ. Τελικά, ο πρώτος πόλεμος μεταξύ Aesir και Vanir έληξε με τους Vanir να γίνονται θεοί, κάτι που μοιάζει με τη διαρκή σύγκρουση πριν από το τέλος του κόσμου, που ονομάζεται Ragnarok.

Διαβάστε ακόμα στο Provocateur:

5 αηδιαστικές συνήθειες των Αρχαίων Ελλήνων που θέλουμε να ξεχάσουμε

Οι πιο “τρελοί” μύθοι από την Αρχαία Ελλάδα που θα έκαναν τον Τόλκιν να υποκλιθεί

5 αρχαίοι μύθοι που ίσως δεν ξέρεις ότι κρύβονται μέσα σε 5 διάσημες ταινιάρες!