Αν κάτι μπορούμε να πούμε με σιγουριά για τις πρώτες μέρες του lockdown, τέλη Μαρτίου, το 2020, είναι πως νιώθαμε κάτι ανάμεσα σε φόβο και αμηχανία. Ο φόβος ήταν εκεί αλλά δεν ήταν ολοκληρωμένος, όχι και τόσο συνειδητός. Κάπως μη υπαρκτός αλλά και παντού ταυτόχρονα. 

Εκεί έξω υπήρχε σιωπή. Μια ακινησία. Ο Χάρης Παπαδημητρακόπουλος έπαιρνε την κάμερά του, έστελνε έξι, στο κλασικό μήνυμα-άδεια και φωτογράφιζε τους ήσυχους δρόμους της πόλης. Στιγμές απαθανατίστηκαν για πάντα. Στιγμές που όσοι δεν είχαν κατοικίδιο ή όρεξη να προσποιηθούν “άσκηση” δεν είδαν ποτέ. Τώρα θα φιλοξενηθούν σε μια ατομική έκθεση, ώστε να καταφέρουμε να ρίξουμε κρυφές ματιές σε στιγμές που “χάσαμε”, στις οποίες δεν συνέβαινε τίποτα, αλλά συνέβαιναν και όλα. 

Στο “Lockdowned”, από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στον Δημοτικό Κινηματογράφο “Καλυψώ” στην Καλλιθέα, είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε 100 φωτογραφίες από τη συλλογή του Χάρη Παπαδημητρακόπουλου, που συνοδεύονται από 50 πρωτότυπα, προσωπικά κείμενα, που γράφτηκαν την ίδια περίοδο. Στο ομώνυμο λεύκωμα, γνωστοί καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, λογοτέχνες, πολιτικοί, αλλά και άνθρωποι της διπλανής πόρτας με τους οποίους ο Παπαδημητρακόπουλος μοιραζόταν την καθημερινότητά του, αποτύπωσαν σκέψεις, φόβους και προσδοκίες, φέρνοντας στη μνήμη μας οικεία συναισθήματα από τότε. 

Info:
Έναρξη έκθεσης: Παρασκευή 31 Μαρτίου, 20:00
Διάρκεια έκθεσης: Από 31 Μαρτίου έως 5 Απριλίου 2023
Επιμέλεια έκθεσης: Χάρης Παπαδημητρακόπουλος
Χώρος έκθεσης: Blank Wall Gallery, Φωκίωνος Νέγρη 55,  Κυψέλη
[p]+30.211.4052.138 [m]+30.694.3868.124
Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα – Τρίτη / Τετάρτη – Παρασκευή: 17:30 – 21:30 / Σάββατο: 12:30 – 14:30
Είσοδος Ελεύθερη

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διάβασε ακόμα στο Provocateur: 

Οι “ινσταγκραμικές ιστορίες καραντίνας” βγάζουν τα lockdowns από τη λήθη αυτό το Σαββατοκύριακο

Στην ταινία “11 μ.μ.” θα δεις την άδεια Αθήνα του lockdown