Οι περισσότεροι άνθρωποι ακολουθούν μία συγκεκριμένη ρουτίνα: To πρωί πίνουν καφέ, μετά πάνε στη δουλειά τους, το μεσημέρι, μαζί με το φαγητό, βλέπουν Φιλαράκια και το βράδυ, λίγο πριν κοιμηθούν, βλέπουν πάλι Φιλαράκια. Ίσως υπάρχει μια γενναία δόση υπερβολής σε αυτή την εισαγωγή αλλά, αλήθεια, ποιος μπορεί να απορρίψει το ενδεχόμενο που θέλει τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας να κάνει όλα τα παραπάνω στον αυτόματο;
Ακόμα και εδώ, στην ηλιόλουστη Ελλάδα μας, το ΣΚ μας παραμένει ίδιο τα τελευταία χρόνια, άσχετα έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε ξανά και ξανά τις «περιπέτειες» της γνωστής παρέας στο Netflix. Είναι αυτός ο άγραφος νόμος: ΣΚ/μεσημέρι/φαγητό/Φιλαράκια.
Και μπορεί τα χρόνια να έχουν περάσει και να ξέρουμε σχεδόν απ’ έξω τους διαλόγους, όμως η σειρά εξακολουθεί να παίζεται παντού μέχρι και σήμερα, την εποχή της πολιτικής ορθότητας η οποία, όπως και να το κάνουμε, έχει αλλάξει την κωμωδία.
Για τις αλλαγές αυτές με την πάροδο των χρόνων μίλησε και η Τζένιφερ Άνιστον στο Γαλλικό Πρακτορείο και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην κριτική που δέχονται τα Φιλαράκια. «Η κωμωδία έχει εξελιχθεί, οι ταινίες έχουν εξελιχθεί», είπε. «Τώρα είναι λίγο παγίδα, επειδή πρέπει αν είσαι πολύ προσεκτικός, κάτι που το κάνει πολύ δύσκολο για τους κωμικούς ηθοποιούς, γιατί η ομορφιά της κωμωδίας είναι ότι κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας, κοροϊδεύουμε τη ζωή».
«Στο παρελθόν μπορούσες να κάνεις ένα αστείο για έναν φανατικό σε μία ιδέα (θρησκεία κλπ) και να γελάσεις -αυτό ήταν απίστευτα αστείο. Και είχε να κάνει με το να εκπαιδεύσεις τους ανθρώπους στο πόσο γελοίοι είναι οι άνθρωποι. Και τώρα δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό».
Αναφερόμενη στην ευαισθησία της σύγχρονης εποχής, μίλησε για το πώς η Gen z αντιμετωπίζει ορισμένα επεισόδια. «Υπάρχει μία ολόκληρη γενιά ανθρώπων, παιδιών, που γυρνούν και παρακολουθούν επεισόδια από τα Φιλαράκια και τα βρίσκουν προσβλητικά. Υπήρχαν πράγματα που ποτέ δεν έγινα με κακή πρόθεση. Λοιπόν πρέπει να το σκεφτείς, αλλά δεν νομίζω ότι υπήρχε αυτή η ευαισθησία που υπάρχει σήμερα».
Η Τζένιφερ Άνιστον τόνισε επίσης πως δεν είναι υπέρ της αλλαγής που συμβαίνει στην κωμωδία για να είναι politically correct. «Όλοι χρειάζονται τα αστεία. Ο κόσμος χρειάζεται χιούμορ. Δεν μπορούμε να παίρνουμε τον εαυτό μας τόσο σοβαρά. Ειδικά στις ΗΠΑ. Είναι όλοι τόσο διχασμένοι», σημείωσε και πρόσθεσε: «Έμαθα πολλά τα τελευταία 20 χρόνια. Η παραδοχή και η αποδοχή της ενοχής δεν είναι εύκολη. Είναι οδυνηρό να κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέφτη. Ντρέπομαι που δεν γνώριζα καλύτερα πριν από 25 χρόνια. Μετά από αυτό που συνέβη στον Τζορτζ Φλόιντ άρχισα να παλεύω με τον συστημικό ρατσισμό με τρόπους που δεν γνώριζα ποτέ. Αυτή ήταν πραγματικά η στιγμή που άρχισα να εξετάζω τους τρόπους με τους οποίους συμμετείχα. Ήξερα ότι χρειαζόμουν για να διορθώσω την πορεία».
Διαβάστε ακόμα στο Provocateur:
Πώς θα έμοιαζαν και τι θα έκαναν τα Φιλαράκια αν γυρίζονταν σήμερα;
Καθαριστικό σπρέι και χαρτί κουζίνας: Η Κόρτνεϊ Κοξ έπαθε Μόνικα στη Λεωφόρο της Δόξας
Η “Μόνικα” αποκάλυψε το αγαπημένο της φλερτ από τα Φιλαράκια και δεν πέσαμε από τα σύννεφα