Το Σαββατοκύριακο που πέρασε κατακλύστηκε από μια μικρή, προφορική, ποιητική με αρκετό θράσος πια, παράγραφο. Ξέρετε. «Καλησπέρα. Αρχικά να ξεκαθαρίσω πως ούτε ψάχνομαι, ούτε μου λείπει κάτι». Ανθρώπινα έστειλε. Αφού ξέρετε. Ωστόσο, το θέμα για τον “μαγικό κόσμο των γυναικείων DM”  το ετοιμάζω από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας. Επτά γυναίκες μου έδωσαν κάτι σαν πρόσβαση στα αιτήματα μηνυμάτων τους, καταφέρνοντας να μου αποδείξουν πως εκείνοι που “δεν ψάχνονται, ούτε τους λείπει κάτι, ανθρώπινα στέλνουν” είναι πολλοί. Και θρασύτατοι. Συχνά παρενοχλητικοί. Στα χειρότερά τους κακοποιητικοί. Δεν θα μπορούσα καν να έχω προβλέψει πως κάποιο από τα φαντάσματα που κρύβονται στα αιτήματα μηνυμάτων των θηλυκοτήτων στα social media θα γινόταν viral και θα αποκάλυπτε με τον πιο αστείο ομολογουμένως τρόπο την ευκολία με την οποία ένας άντρας προσεγγίζει συχνά κάπως χειρότερα από άκομψα μια γυναίκα ντιτζιταλικά.

Xθες, η βουλεύτρια του ΜέΡα25, Μαρία Απατζίδη, με ανάρτησή της, έκανε σαφές πως και εκείνη, όπως και πολλές άλλες γυναίκες, έγινε απρόθυμη αποδέκτης μιας dick pic, γράφοντας: «Σε έναν κόσμο που η πατριαρχία κυβερνά, ο κάθε προβληματικός στέλνει φωτό το γενετικό του μόριο, νομίζοντας ότι έχει το δικαίωμα να μην σέβεται τίποτα και κανέναν….Οι γυναίκες αντιμετωπίζονται συνεχώς από πολλούς σαν κομμάτια κρέατος.

Πολλές κοπέλες καθημερινά βιώνουν ανάλογες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης και δυστυχώς δεν μιλούν. Κάνω, λοιπόν, την αρχή με μια προσωπική παρενόχληση που δέχτηκα, για να βάλουμε όλοι μαζί ένα τέλος σ’ αυτή την συμπεριφορά κάποιων τοξικών αρρενωπών αρσενικών». 

Ναι, για πολλές γυναίκες, το τι θα βρουν στα DM τους είναι κάτι σαν Kinder έκπληξη. Ανοίγεις το όμορφο περιτύλιγμα, και δεν ξέρεις τι θα σου “λάχει”.  Από ένα αμήχανο πέσιμο, ένα σαλιάρικο, γεμάτο υπερβολή σεντόνι, που πρέπει να σου έχει μείνει τεράστιο απόθεμα πίστης στη φαντασία του μέσου επίδοξου εραστή, που έχει παραιτηθεί από το ενδεχόμενο ενός κανονικού ραντεβού και έχει περιοριστεί στην απελπισμένη αναζήτηση sexting, για να πιστέψεις, έστω για λίγο πως είναι προσωποποιημένο και όχι ένα άψυχο καρμπόν μήνυμα που έχει σταλεί σε 200 άλλες γυναίκες. Με την πολύτιμη βοήθεια του copy paste. 

Φετίχ, “σεντόνια” και πεσίματα που θα ήταν άβολα εντός και εκτός DM

Τα μηνύματα που μπορεί να βρει μια γυναίκα στα αιτήματα μηνυμάτων της, μπορούν να είναι αστεία. Πραγματικά αστεία, καθώς μιμούνται εκείνον τον ανεκδιήγητο “old school” τρόπο, με τον οποίο ένας άγνωστος άντρας με δυο σφινάκια στο χέρι ερχόταν προς το μέρος σου, θεωρώντας πως τα ml στο χέρι του είναι το κλειδί για να σπάσει ο πάγος και να κλείσει τη βραδιά του με ένα one night stand. Η ποιότητά του δεν ήταν ένα ζήτημα που τον απασχολούσε. Το πέσιμο θέλει βαθιά αγκύλωση στην ουτοπία και μια σιγουριά στο όριο της ψευδαίσθησης. Και αυτά είναι μερικά από τα συστατικά τα οποία εντοπίζει κανείς ψαχουλεύοντας τα αιτήματα μηνυμάτων γυναικών χρηστών στο Instagram. Φανταστείτε να κάναμε αυτή την αναζήτηση στο Tinder ή σε κάποιο άλλο dating app. 

H Χριστίνα θυμάται ένα μήνυμα-απάντηση σε στόρι της, που θα ήταν χαριτωμένο, αν δεν ήταν κυριολεκτικά από το πουθενά. «Τα σημάδια από τον ήλιο», της απάντησε κάποιος άγνωστος χρήστης σε μια φωτογραφία στην οποία μια ημίγυμνη κοπέλα ξαπλώνει στο κρεβάτι της. Όλοι βρίσκουμε ερωτικά τα σημάδια από το μαγιό, αλλά αυτή δεν είναι η πρώτη πληροφορία που ανταλλάσσουμε με έναν άγνωστο. Εκτός αν ρισκάρουμε με το να γίνουμε άβολοι. Στο καλό σενάριο. Παρενοχλητικοί, στο κακό. 

Η Μαρία προσεγγίζει το ζήτημα με έναν ενθουσιασμό. Φαίνεται ότι θεωρεί μερικά από τα μηνύματα που έχει δεχτεί μικρά αριστουργήματα. Προσπερνάει στα γρήγορα την αναζήτηση συναίνεσης σε «αλύπητο ξύλο», που αρθρώθηκε κάπως έτσι: 

Προσπερνάει και τα των κομματικών ταυτοτήτων: 

Για να φτάσει σε αυτό το μικρό «ποίημα», όπου ένας άγνωστος φαίνεται να έχει δαπανήσει αρκετό χρόνο σκέψης, προγραμματίζοντας και βάζοντας σε τάξη το πώς θα κυλήσει η ΜΗ γνωριμία του με μια παντελώς άγνωστη. Μιλήστε μας για παραδοξότητα. 

«Γαμώτο κρίμα, πριν λίγες έσβησα τα μηνύματα ενός ποδολάγνου», μου λέει η Ιωάννα, θεωρώντας πως θα άξιζε να έχουν μια θέση σε αυτό το θέμα. «Γατούλα θες να μου κουνάς την ουρίτσα;», της είχε απαντήσει ένας χρήστης, σε story με ένα φίλτρο που με έναν κλασικό ινσταγκραμικό τρόπο, προσέθετε αυτιά και μουσούδα… σκύλου στο πρόσωπο. Ένα άλλο ψύχραιμο μήνυμα που έχει βρει στα αιτήματά της είναι αυτό και θα το κατατάξουμε άτυπα στη λίστα με τις ατάκες πεσίματος που απογειώθηκαν από κάποιο πεζοδρόμιο του 1960 και προσγειώθηκαν στον digital κόσμο του 2017.


Στην ίδια λίστα ανήκει και το παρακάτω μήνυμα που έλαβε η Ειρήνη. Ξεκάθαρα. Ένας άγνωστος χρήστης ήθελε να της κάνει έρωτα. Στο άβατάρ της δηλαδή. 

Η Εύα έχει ξεσκαρτάρει τα αιτήματα μηνυμάτων της. Τους έχει κάνει “bootcamp”, μου λέει χαριτολογώντας, κρατώντας τα ως δείγμα. Πιθανότατα κάποιας κοινωνιολογικής μελέτης που έχει στα σκαριά. «Έχω κρατήσει τα καλά», μου λέει. «Θα λάβεις τα πιο αριστουργηματικά», τονίζει. Και πράγματι. Είναι μικρά δυστοπικά αριστουργήματα. Ένας τύπος της είπε ευθέως:

Δεν θυμάται την αφορμή, αλλά ειλικρινά, δεν νομίζω πως ακολουθούνται κανόνες επικοινωνίας, λογικής, αιτίου-αιτιατού στο απόλυτο παράλογο. Στο να στέλνεις την ωμή σου φαντασίωση σε μια άγνωστη γυναίκα. 

Άλλο αγαπημένο μήνυμα: 

Ακόμα ένα, με τυράκι φαντασίωσης και ξεκαθάρισμα φετίχ δώρο. Ή μάλλον όχι. Το τυράκι είναι πιθανότατα η πισίνα, για κάποιον που θεωρεί πως μια γυναίκα αγοράζεται με λίγο χλώριο. Συγγνώμη, λίγη πολυτέλεια ήθελα να γράψω. 

Αλλά επειδή ο έρωτας περνάει από το στομάχι: 

Οι dick pics

Μερικά από τα μηνύματα αυτά, μπορούν να θεωρηθούν αστεία, μέσα στη γελοιότητα στην οποία σε ρίχνει με βία η ευκολία του να κρύβεσαι πίσω από ένα άβαταρ, ένα προφίλ, ένα username. Πίσω από την ελαφρότητα του να συμπεριφέρεσαι «κάπως», δρώντας σε ένα σύμπαν στο οποίο εισέρχεσαι με όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης. Μπορούν να θεωρηθούν χαριτωμένα μες στην αφέλειά τους, μέχρι να μη μπορούν. Μέχρι να μη γίνεται. Μέχρι ένα μήνυμα να είναι ουσιαστικά η φωτογραφία ενός πέους σε στύση. Μια στύση που δεν προκάλεσες, μα κυρίως δεν θέλησες να δεις. Μέχρι, με λίγα λόγια, το μήνυμα να είναι μια dick pic. Μια ανεπιθύμητη dick pic. Η Ναταλία είναι ηθοποιός. Αυτή η πληροφορία είναι σημαντική, καθώς πέραν του γεγονότος ότι χρήστες θεωρούν πως έχουν μια αντικειμενική εικόνα του ποια είναι και τι σκέφτεται, σαν τον κύριο εδώ:

Πολλές φορές της μιλούν απεθυνόμενοι στον ρόλο τον οποίο υποδύεται. Συνήθως τηλεοπτικά. Πέραν αυτού, μου παραδέχεται γελώντας πως έχει λάβει αμέτρητες dick pics, αλλά αυτό που της έχει κάνει εντύπωση είναι τα μηνύματα πολύ συγκεκριμένων προφίλ, με πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις. «Μου στέλνουν μηνύματα προφίλ με φωτογραφίες με τακούνια και μου λένε ‘θέλουμε να μας πατήσετε’ ή θέλουμε να γίνουμε ο σκλάβος σας’». 

«Μιλούσα με έναν τύπο μια εβδομάδα σχεδόν. Ξεκίνησε αρκετά επιθετικά, τύπου τι φοράς’, ‘φαίνεσαι πολύ σεξουαλική’, ‘τι σου αρέσει να κάνεις’», ξεκινάει να μου περιγράφει μια άλλη Ναταλία από τις γυναίκες που με έβαλαν στον κόσμο των αιτημάτων τους. «Εμένα δεν μου αρέσει καθόλου το sexting, το βαριέμαι πολύ, οπότε του το λέω και για τον θεό, όχι dick pics». Δεν πήγε πολύ καλά αυτό. 

«Έλα όμως που ένα μεσημέρι, 2-3 μέρες μετά, ο τύπος είχε κέφια, μου έστελνε από το πρωί να βρεθούμε το μεσημέρι, ενώ εγώ δούλευα, αλλά αυτό μάλλον δεν τον πολυένοιαξε. Εγώ σταμάτησα να απαντάω, οπότε φυσικά έλαβα dick pic και μαζί το μήνυμα ‘κοίτα πώς με έχεις κάνει’. Δεν απαντάω τίποτα, συνεχίζει να στέλνει τα δικά του, μου λέει τελικά το βράδυ ‘μόνος μου μιλάω’ και του λέω ‘ναι και θα συνεχίσεις μόνος σου όπως και στη φωτογραφία που ζήτησα να μη λάβω κιόλας.»

Ο τύπος της έστελνε για τέσσερις ολόκληρες μέρες, θεωρώντας την υπερβολική που εκνευρίστηκε. Μη λαμβάνοντας καμία απάντηση, κατέληξε να ζητάει τη συγγνώμη της ντροπής. Την επόμενη φορά που τσέκαρε η Ναταλία, είχε κλείσει το προφίλ του. Είχε φτιάξει καινούργιο, απλώς. Με λίγα λόγια, κάποια άλλη γυναίκα ενδεχομένως παίρνει το δικό της μερίδιο του, πιο sharable κατά τον ίδιο, πέους του ελληνικού ίντερνετ. 

“Ο κόσμος των πουλιών”

Προσωπικά, ανακάλυψα τα αιτήματα μηνυμάτων σχετικά αργά. Υποθέτω πως η εμπιστοσύνη μου στους μηχανισμούς του Instagram, που αποφασίζει πως ξέρει καλύτερα από εμάς ποιο μήνυμα αξίζει την προσοχή μας και ποιο όχι, θα εκτιμηθεί κάποια στιγμή από την πλατφόρμα που ήδη η Gen Z βρίσκει κάπως outdated και τέλος πάντων έχει αποφασίσει πως αντιπαθεί για την γκλαμουροποιημένη παράλογη καθημερινότητα με την οποία την φορτώσαμε οι Millennials. Το πιο αριστουργηματικό μήνυμα που έχω βρει στα δικά μου αιτήματα φιλίας είναι ο παρακάτω μονόλογος. Ίσως όχι μονόλογος. Ίσως μια ατέρμονη γεννήτρια αποριών. Δεν μπορώ καν να μαντέψω ποια φωτογραφία μου εκκίνησε αυτή την αλυσιδωτή αντίδραση:

Πριν λίγες μέρες, οδηγώντας στο Πασαλιμάνι, περνώντας έξω από ένα μαγαζί με τροφές για πτηνά, με όνομα «Ο κόσμος των πουλιών». Σκέφτηκα, περιμένοντας ένα φανάρι, πως αν τα αιτήματα μηνυμάτων έψαχναν ένα λιγότερο άχαρο, πιο ακριβή “τίτλο”, θα έπρεπε να κλέψουν το όνομα του μαγαζιού της γλυκήτατης κυρίας που προτείνει καθημερινά την ιδανική τροφή για καναρίνια και παπαγάλους. “Ο κόσμος των πουλιών”, λοιπόν. Όλες έχουμε έναν. Σε μια -όχι και τόσο- κρυφή γωνιά των DM μας.

Διάβασε ακόμα στο Provocateur: