Στην Ελλάδα έχουμε ακούσει πολλά για το πώς οι γονείς συχνά στέκονται εμπόδιο στον πιο προοδευτικό τρόπο με τον οποίο ένας γεμάτος όρεξη εκπαιδευτικός είναι αποφασισμένος να εμπλουτίσει το κόνσεπτ «Παιδεία» στην τάξη του. Ωστόσο, φοβόμαστε πως αυτό που συνέβη στη Φλόριντα δύσκολα θα καταφέρει να το ξεπεράσει αυτή η χώρα σε εκείνο τον άτυπο διαγωνισμό συντηρητισμού. Σε άλλα νέα, διευθύντρια σχολείου στη Φλόριντα των ΗΠΑ έχασε τη δουλειά της επειδή έδειξε στην τάξη τον Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου

Συγκεκριμένα, η Χοπ Καρασκίγια, η οποία κατείχε τη θέση της διεύθυνσης για λιγότερο από ένα χρόνο, την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε την παραίτησή της. σύμφωνα με την ίδια, δεν είχε ακριβώς την επιλογή. Ο πρόεδρος του σχολικού συμβουλίου, Μπάρνεϊ Μπίσοπ την ενημέρωσε πως, πρακτικά, ή θα παραιτούνταν ή θα απολυόταν. 

Δεν της διευκρινίστηκε ποτέ ο λόγος της πρόθεσης του σχολείου να διακόψει τη συνεργασία μαζί της, μα εκείνη είναι πεπεισμένη πως όλο αυτό προέκυψε μετά από ένα μάθημα για την τέχνη της Αναγέννησης. «Με λυπεί που η θητεία μου έπρεπε να τελειώσει με αυτόν τον τρόπο», λέει η ίδια. 

Σύμφωνα με τον Independent, η πρώην διευθύντρια εξήγησε πως το σχολείο, σύμφωνα με τον νόμο, υποχρεούται να διδάσκει μαθήματα αναγεννησιακής τέχνης σε μαθητές της έκτης τάξης (πρόκειται συνήθως για παιδιά ηλικίας 11 και 12 ετών), ως ένα μικρό μέρος του ετήσιου προγράμματος σπουδών. 
Από ό,τι φαίνεται, τρεις γονείς παραπονέθηκαν για τις εικόνες που προβλήθηκαν στο μάθημα, το οποίο περιλάμβανε και μια ενότητα για το αριστούργημα του Μιχαήλ Άγγελου, «Δαβίδ». Ναι, το πρόβλημα μάλλον είναι πως το άγαλμα είναι γυμνό. 

Το σχολικό συμβούλιο θέσπισε πριν από δυο μήνες έναν κανόνα που απαιτεί την ενημέρωση των γονέων δυο εβδομάδες πριν από τη διδασκαλία οποιασδήποτε «δυνητικά αμφιλεγόμενης» πληροφορίας. Το τι είναι δυνητικά αμφιλεγόμενο, βέβαια, δεν μπορούμε να το συζητήσουμε τώρα. Δεν θα μας φτάσουν 2.000 λέξεις. 

Στο πλαίσιο αυτό, πάντως, υπήρξαν κάποιοι γονείς που διαμαρτυρήθηκαν έντονα για το εν λόγω μάθημα. Με έναν από τους γονείς να το περιγράφει ως «πορνογραφικό».

Και μη χειρότερα. 

Διάβασε ακόμα στο Provocateur: