Έχει και αυτό το γενικόλογο «έλα μωρέ, τα παιδιά έτσι κάνουν», ως απάντηση στο bullying, μια εγκληματική παθητικότητα. Τα παιδιά είναι σκληρά, αλλά όχι όλα. Τα παιδιά είναι σκληρά, αλλά εναντίον συγκεκριμένων παιδιών που καμία διάθεση να γίνουν σκληρά δεν έχουν. 

Στο σχολικό bullying είναι εύκολο να κλείνουμε τα μάτια, να το θεωρούμε βολικά ένα στάδιο από το οποίο είναι λογικό να περάσει κανείς για να «μάθει να υπερασπίζεται τον εαυτό του». Βέβαια αυτό το μάθημα, στη μεγάλη εικόνα, είναι ένα αχρείαστα σκληρό επίπεδο. Κανείς δεν θα έπρεπε να οφείλει να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε ένα περιβάλλον που οφείλει να είναι τόσο ασφαλές όσο θα έπρεπε ώστε οι μαθητές να νιώθουν πως χωρούν αρκετά ώστε να ξεδιπλωθούν ως προσωπικότητες και μελλοντικοί ενήλικες. 

Αν ακόμα αρνούμαστε να αντιληφθούμε πως το σχολικό bullying χρειάζεται μια μάχη εκ μέρους όλων μας για να σταματήσει, ίσως χρειάζεται να ακούσουμε προσεκτικά τα όσα είπε ο Γιώργος Μπένος, του Maestro, καλεσμένος στην εκπομπή Night Out. 

Ο ηθοποιός του Maestro στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή του MEGA αναφέρθηκε στην επιτυχημένη σειρά και έκανε μια ειλικρινή εξομολόγηση για το bullying που υπέστη σε μικρότερη ηλικια και στην κλειστή κοινωνία που μεγάλωσε.

«Αισθάνομαι τυχερός και ευγνώμων που ήρθε αυτό το κείμενο από τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη. Μόνο περήφανος μπορώ να νιώθω. Θα ήθελα κάποια πράγματα να υπάρχουν μόνο στην μυθοπλασία. Δεν μου ήταν ευχάριστο να δέχομαι μηνύματα από παιδιά που μπορεί να έχουν βιώσει αντίστοιχες καταστάσεις και που ντρέπονται γι’ αυτό που είναι», είπε ο ηθοποιός για το Maestro.

 

«Τα αρνητικά του να μεγαλώνεις σε μια κλειστή κοινωνία είναι ότι ο άλλος θα πει πολύ εύκολα κάτι για σένα, θα σε κρίνει, υπάρχει αυτό το “τι θα πει ο κόσμος”. Με κάνει έξαλλο το τι θα πει ο κόσμος, δεν ξέρω γιατί δεν το είπα πριν. Τι νοιάζει τον άλλον τι θα πω, πως θα ντυθώ ή με ποιον θα κάνω παρέα. Στο Γυμνάσιο επειδή έκανα παρέα πάρα πολύ με κορίτσια και λιγότερα με αγόρια έγινε λόγος πολλές φορές να με δείξουν με το δάκτυλο», ανέφερε ο ηθοποιός.

Διάβασε τη συνέχεια στο Hello.gr

Διάβασε ακόμα στο Provocateur: