Είναι κάπως άχαρα αυτά τα απολογιστικά άρθρα για μια εκδήλωση, γιατί δύσκολα αποτυπώνουν το κλίμα της. Ό,τι και αν γράψεις δεν γίνεται να μεταφέρεις την ατμόσφαιρα και όλα τα συναισθήματα που γεννήθηκαν αβίαστα.  Η ίδια δυσκολία υπάρχει και με την εκδήλωση «Εσύ δεν είσαι σαν τις άλλες» που πραγματοποιήσαμε στις 17/3 σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Greekbooks και ομιλήτριες την Ήρα Κατσούδα, την Κάθρην Ράιλι και την Ίντρα Κέιν. Μαζί μας και η Gancia που φρόντισε να μην μείνει καμία και κανείς «στεγνός».

Για ποιο πράγμα μίλησαν; Για τον καθημερινό, επίμονο σεξισμό μέσα από προσωπικές εμπειρίες και βιώματα. Ωστόσο, δεν περιοριστήκαμε σε μια σειρά από εκμυστηρεύσεις και εξομολογήσεις. Και οι τρεις προσπάθησαν μέσα από το προσωπικό να περιγράψουν το πολιτικό, τη μεγάλη εικόνα δηλαδή, σχετικά με τη θέση των θηλυκοτήτων σήμερα στην κοινωνία μας. Σε αυτό συνέβαλλε και η ενεργή συμμετοχή του κοινού, που γέμισε το βιβλιοπωλείο Greekbooks στο κέντρο της πόλης, μέσα από ένα αρκετά δυναμικό και ενδιαφέρον QnA. Είναι επίσης, άβολο, όμως πρέπει να γραφτεί: ήταν πολύ συγκινητική η ανταπόκριση της κοινότητα των αναγνωστών του Provocateur και σας ευχαριστούμε όλες και όλους -πιστεύουμε ότι συνολικά ανταποκριθήκαμε στις προσδοκίες σας.

Αν χρειάζονται μερικά highlights, αυτά σίγουρα θα ήταν οι ιστορίες επαγγελματικού και όχι μόνο αποκλεισμού της Κάθρην, αλλά και ο τρόπος που προσεγγίζει πλέον τους queer μαθητές της, η παραδοχή της Ίντρα ότι παλιότερα προσπαθούσε σκληρά να είναι και «θηλυκή» αλλά και «αντράκι» για να κερδίσει τη αποδοχή, ή το πόσο λιτά, περιεκτικά και απέριττα περιέγραψε η Ήρα όλες τις αντιφάσεις που συμπυκνώσει η ερώτηση «Πότε θα κάνεις ένα παιδί;», αλλά και φυσικά οι τοποθετήσεις του κοινού.

Στα επόμενα λοιπόν.

 

Video: Σταύρος Λαδικός