Σας το λέμε εκ των προτέρων, ούτε οι ερευνητές δεν μπορούν να συσχετισούν αξιόπιστα την εργασία με τη δυσαρέσκεια και την εξουθένωση, αλλά,  ορισμένα εργασιακά μοτίβα μπορεί να σου προκαλέσουν ψυχική εξουθένωση, αυτό υποστηρίζει ο Robert Waldinger, MD, καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και διευθυντής της Μελέτης Ανάπτυξης Ενηλίκων του Χάρβαρντ (Harvard Study of Adult Development), μιας από τις πιο μακροχρόνιες μελέτες για την ευτυχία. 

https://twitter.com/CNBCMakeIt?ref_src=twsrc%5Etfw

Και μας ενημερώνει ότι οι δουλειές που απαιτούν λίγη ανθρώπινη αλληλεπίδραση και δεν προσφέρουν ευκαιρίες για τη δημιουργία ουσιαστικών σχέσεων με τους συναδέλφους τείνουν να έχουν τους πιο δυστυχισμένους υπαλλήλους, σύμφωνα με τη μελέτη. Από το 1938, οι ερευνητές του Χάρβαρντ συγκεντρώνουν τα data από περισσότερους από 700 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο που τους υπέβαλαν λεπτομερείς ερωτήσεις για τη ζωή τους κάθε δύο χρόνια. 

Και που κατέληξαν; Στοτ μυστικό για να ζεις χαρούμενος και υγιής. Και μαντέψτε, δεν είναι τα χρήματα, η επαγγελματική επιτυχία, η άσκηση ή η υγιεινή διατροφή – οι καλές σχέσεις είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους σε όλη τους τη ζωή. Η μοναξιά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου στον ίδιο βαθμό που το κάνουν το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η έλλειψη φυσικής άσκησης. 

https://t.co/kc03sqY26E

Κι έτσι, η μοναξιά στο χώρο εργασίας σε κάνει δυστυχισμένο. Μερικές από τις πιο μοναχικές δουλειές είναι αυτές που απαιτούν ολονύχτιες βάρδιες, όπως οι φύλακες ή οι επαγγελματίες οδηγοί. Οι μοναχικές δουλειές (όταν δουλεύεις μόνος σου) είναι συνηθισμένες σε αναδυόμενες βιομηχανίες που βασίζονται στην τεχνολογία, στις υπηρεσίες delivery, όπου οι άνθρωποι συχνά δεν έχουν καθόλου συναδέλφους ή στο ηλεκτρονικό εμπόριο, που οι εργαζόμενοι στην ίδια βάρδια αποθήκης μπορεί να μην ξέρουν ο ένας το όνομά του άλλου. Οι  άνθρωποι στα τηλεφωνικά κέντρα συχνά αγχώνονται πάρα πολύ από τη δουλειά τους, κυρίως επειδή είναι στο τηλέφωνο όλη μέρα με απογοητευμένους, ανυπόμονους ανθρώπους. Δυστυχισμένοι μπορεί να είναι και εργαζόμενοι που βρίσκονται όλη μέρα πλάι σε άλλους, αλλά δεν έχουν την ευκαιρία για αλληλεπίδραση.

Οι καλές σχέσεις στην εργασία οδηγούν σε χαμηλότερα επίπεδα άγχους, πιο υγιείς εργαζόμενους και μας κάνουν πιο ευτυχισμένους. 

Διαβάστε ακόμη στο Provocater:

Δεν θα το πιστέψετε, 1 στους 3 εργαζόμενους θέλει τηλεργασία

Οι 8 αυτονόητες παροχές που θέλουμε από τη δουλειά μας, αλλά ποτέ δεν τις έχουμε

Αν οι αγγελίες εργασίας έλεγαν την αλήθεια