Ξέρετε πώς πάνε αυτά: Πέμπτη πρωί στο γραφείο, ηρεμία, οι Πρωταγωνιστές να παίζουν σε επανάληψη, καφές, κουλούρι Θεσσαλονίκης, λίγο Instagram, λίγο Facebook, mail που κάνουμε ότι δεν τα βλέπουμε και μία εσάνς από ελληνικό Reddit έτσι, για να περάσει η ώρα να μαζευτούμε σπίτια μας ή σε κάποιο μπαρ να μιλήσουμε για το πόσο δύσκολη μέρα είχαμε στη δουλειά.

Ναι, ναι, ξέρουμε. Το ίδιο δύσκολα περνάτε και εσείς. Η αλήθεια είναι όμως ότι αυτό το ήρεμο πρωινό μας το χάλασε μία ιστορία στο Reddit -η εσάνς που λέγαμε. Σε κάποιες δημοσιεύεις θα πρέπει να βάζουν ένα «ΠΡΟΣΟΧΗ, ΣΚΛΗΡΕΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ» για να τις αποφεύγουμε γιατί μας κάθονται κάπως βαριές όπως το μεξικάνικο που θα παραγγείλουμε αργότερα. Ναι, γιατί, τι έχει το μεξικάνικο; Θα ανοίξουμε λίγο τα παράθυρα μην μας κάνουν παράπονα για τη μυρωδιά οι συνάδελφοι από τα αλλά σάιτ και… 

Στο θέμα μας.

Βρισκόμαστε στο 2023, η τεχνητή νοημοσύνη έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας (αυτή γράφει το κείμενο), έχουμε σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο ρομπότ παίζουν τένις κάπου στη Μασαχουσέτη ο Βελόπουλος πουλάει επιστολές του Ιησού, η Γκρέτα βλέπει τον αγώνα της υπέρ του πράσινου καπιταλισμού να καρποφορεί και, λογικά, θα δούμε επιτέλους ιπτάμενα αυτοκίνητα για να πούμε όλο χαρά «να, τα έλεγε ο τάδε πριν 80 χρόνια». Το προξενιό εν έτει 2023 τι το θέλουμε, μας λέτε; 

ΠΡΟΣΟΧΗ, ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΚΛΗΡΕΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ!!1!!11!

Δεν φτάνει που όλα πάνε κατά διαόλου,δεν φτάνει που ποτέ δεν μπορούσαμε να συνεννοηθούμε,τώρα ξαφνικά ξύπνησε η Φίνος φιλμ μέσα στην μάνα μου. Εδώ και καιρό με πρήζει να παντρευτώ. Προφανώς και δεν δίνω σημασία και λέω πάντα “έλα μωρέ, μεγάλη γυναίκα είναι,δεν καταλαβαίνει,ασ’την να λέει”. Το ποτήρι όμως ξεχείλισε κανά μήνα πριν που μου ανακοίνωσε ότι παίζει προξενιό εν ενεργεία με έναν άντρα 50 χρονών (εγώ είμαι 30). Τα έχει κανονίσει όλα με την μάνα του “γαμπρού ” και εύχονται εγγονάκια και τέτοια η μία στην άλλη. Τόσο καιρό κάνω dodge το όλο θέμα με όσο χιούμορ διαθέτω, αλλά σήμερα δεν είχα καθόλου όρεξη γιατί είχα μια πολύ δύσκολη μέρα στην δουλειά. Έχει σταματήσει να είναι αστείο το όλο θέμα και είναι απλά ενοχλητικό. Γενικά την αποφεύγω όσο δεν πάει, αλλά την μία φορά που θα της μιλήσω θα μου πει για τον “γαμπρό”. Έχει πάθει εμμονή. Ούτε μια καλημέρα δεν μπορούμε να πούμε χωρίς να αναφερθεί ο “γαμπρός” κι η μάνα του. Σκέφτηκα να βρω τον τύπο στα social να του πω να μαζέψει την μάνα του (ή τέλος πάντων ότι δεν ενδιαφέρομαι), αλλά δεν έχει. Πως το κόβω όλο αυτό; Καμιά ιδέα κανείς; Εντάξει, ξέρω ότι δεν είναι και τόσο τραγικά τα πράγματα, αλλά είναι ένας έξτρα εκνευρισμός που πραγματικά είναι τελείως περιττός αυτή την στιγμή.

Αυτό είναι ένα δράμα από τα βάθη του ελληνικού Reddit, όχι από τη στήλη γνωστού σάιτ που φιλοξενεί τις ιστορίες διάφορων γυναικών που ζουν ανάμεσά μας. Και δυστυχώς, όταν τη διαβάσαμε δεν καταφέραμε να κάνουνε dodge. Και όχι μόνο δεν καταφέραμε να κάνουμε dodge (μας άρεσε αυτή η λέξη, την σημειώσαμε και θα την βάλουμε σε σούπερ ουάου τίτλο) διαβάσαμε και τις συμβουλές που έδωσαν διάφοροι χρήστες στην κοπέλα που τα βάζει με το «τέρας» που ονομάζουμε προξενιό.

Οι απαντήσεις ακριβώς όπως τις διαβάσαμε. Ένα copy/paste κάναμε, τι δημοσιογράφοι είμαστε, της πλάκας;

Πάρε τη ζωή στα χέρια σου

Χωρίς τη θέληση σου δεν θα γίνει τίποτα, οπότε δεν υπάρχει κάτι να κόψεις. Σου κανονίζει ραντεβού; Δεν πας. Σου μιλάει; Γράφτη. Μίλα της και λίγο πιο έντονα αφού δεν καταλαβαίνει και πες της ότι δεν υπάρχει περίπτωση να παντρευτείς με προξενιό, παρά μόνο όταν/αν το νιώθεις εσύ.

Το μαχαίρι

Το κόβεις μαχαίρι, απλά, και το κάνεις κατα μέτωπο. «Άκου να δεις μάνα, αυτό που λες δε θα γίνει ποτέ, δε πα να χτυπάς τον κώλο σου κάτω. Απο δω και πέρα η μόνη λέξη που θα σου απαντάω άμα το ξανά αναφέρεις είναι ΤΕΛΟΣ.» Και μετά την κοιτάς στα μάτια και τη σπαμαρεις στα «ΤΕΛΟΣ» ξανά και ξανά και ξανά. Άστην να μιλήσει και εσύ απαντάς μόνο «τέλος» σα δεκάχρονο ανα δύο δευτερόλεπτα. Ή θα εκνευριστεί ή θα βαρεθεί εσύ λες τέλος μέχρι να φύγει ή να σταματήσει. Και απο κει και πέρα το ίδιο αμα σου το ξανά αναφέρει.

Βρέθηκε η λύση

Πες της ότι βρήκες καποιον, κάνε photoshop φωτογραφίες σου και βάλε μέσα έναν τυχαίο τύπο. Πες της ότι θα της τον γνωρίσεις αργότερα γιατί το πάτε αργά. Όλα καλά.

Βρέθηκε η λύση vol2

Ένας είχε ποσταρει και ζητούσε άτομο για γαμο για να παίρνει το επίδομα. Ορίστε η λύση!

Η φωνή της λογικής

Η καλή συμβουλή θα ήταν να την καθίσεις κάτω με ηρεμία και να πεις ότι καταλαβαίνεις την ανησυχία της αλλά οι σχέσεις και ο γάμος είναι κάτι πολύ προσωπικό και η συμπεριφορά της σε στεναχωρεί. Πες της ότι η πίεση αυτή θα χαλασει την σχέση σας κάτι που δεν θες να γίνει. Πες της ότι είσαι νέα, υγιής και ότι είναι καλύτερα να βρεις έναν καλό άνθρωπο που να σε φροντίζει πάρα να κάνεις έναν γάμο μόνο και μόνο για να τον κάνεις. Δυστυχώς οι γυναίκες έχουν και την πίεση του χρόνου στο θέμα παιδιά αλλά πλέον η επιστήμη προσφέρει πάρα πολλές λύσεις σε αυτό το κομμάτι.

Μπορείς επίσης να κάνεις ότι δεν ακούς, να αλλάζεις θέμα και προφανώς δεν θα συμμετέχεις σε κανένα προξενιό.

Είναι λυπηρό πάντως, όλες οι ανύπαντρες φίλες μου και εγώ επίσης με το που πατήσαμε τα 30 άρχισαν να λέγονται οι γνωστές κουβέντες. Αμφιβάλλω ότι τα λένε στους γιους τους. Αλλά όπως και να χει καλύτερα μόνοι και ευτυχισμένοι πάρα παντρεμένοι χωρίς να το θέλουμε ή με τον λάθος άνθρωπο. Τέτοια έκανε και η γενιά των γονιών μας και μετά κατέληγαν χωρισμένοι ή απλά να μισούν ο ένας τον άλλον.

Ο μπερδεμένος

Εγώ εντωμεταξύ άρχισα να διαβάζω το ποστ θεωρώντας ότι είσαι άντρας και όταν έφτασα στο ότι η μάνα σου θέλει να σου κάνει προξενιό με έναν 50χρόνο, είπα “Μωρή μπράβο. Πολύ μοντέρνα οικογένεια, γιατί μπούμερ;”. Μετά κατάλαβα ότι είσαι κοπέλα.

Τι είμαι, τι είσαι, τι είμαι; Στο τρελάδικο να πας

Χμμμμ, από προσωπική εμπειρία μπορώ να σου πώ ότι αν δεν ζητήσουν οι έλληνες γονείς επαγγελματική βοήθεια (ψυχολόγο, ψυχίατρο κτλ) δεν μπρόκειται να σταματήσουν ΠΟΤΕ να πρίζουν τα παδιά τους για παντριά και εγγονάκια. Εγώ αυτό που κάνω για να νιώθω καλύτερα με τον εαυτό μου, είναι να κλείνω το τηλέφωνο κάθε φορά που αναφέρεται αυτό το θέμα. Το κατανοώ πως είναι σκληρό αλλά δεν έχω βρεί άλλο τρόπο για να δείξω τα όρια μου. Τέλος, υπομονή και καλό κουράγιο…

Αντίστροφη ψυχολογία

Εμένα η μανα μου ειναι σε άλλο level. Μου κάνει reverse psychology. Ολο μου λέει οτι καμία δεν θέλει να με παντρευτει μπας και πεισμωσω και της αποδείξω το αντίθετο.

Η αδιάφορη

Κάνε σαν να μην την ακούς παρά μόνο αν αλλάξει θέμα. Αν επιμείνει πες της “να μιλήσουμε τώρα λίγο σοβαρά και ν’ αφήσουμε τις ανοησίες;”. Δείξε ότι δεν υπολογίζεις καν τι λέει στο θέμα, δεν παίρνεις τιποτα που λέει στα σοβαρά.

Ο αποστασάκιας

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις για την ψυχική σου υγεία είναι απλά να απομακρυνεσαι/να βάλεις τοίχο/όρια, είτε συγκεκριμένα κάθε φορά, είτε γενικά. Αν της έχεις εξηγήσει σοβαρά έστω μια φορά ότι αυτό είναι δική σου υπόθεση και ότι δεν θες να ανακατευεται (αν δεν το έχεις κανει, κάντο) και αυτή συνεχίζει τότε δεν πρόκειται να καταλάβει γιατί δεν θέλει να καταλάβει. Ούτε να το παίρνεις στην πλακα, ούτε φωνές να χαλιεσαι, ούτε τίποτα.

Από την στιγμή που της έχεις εξηγήσει, την επόμενη φορά που πχ θα στο αναφέρει στο τηλέφωνο ενώ μιλάτε, το κλείνεις κατευθείαν, ούτε γεια. Την επόμενη φορά που θα στο αναφέρει από κοντά σηκώνεσαι και φεύγεις χωρίς να πεις τίποτα άλλο.

Κρατάς την απόσταση σου δείχνοντας ότι σε ενοχλεί και ξανακάνεις προσπάθεια να την πλησιάσεις, αν κατευθείαν ξαναπάει η κουβέντα εκεί, ξανααπομακρυνεσαι κατευθείαν. Απλά.
Και η ίδια ξέρει και καταλάβει, αν σε ρωτάει γιατι μου συμπεριφέρεσαι έτσι και απομακρυνεσαι κτλπ, μην μπεις στην διαδικασία να της εξηγήσεις, ξέρει.

Βάζεις όρια, αν δεν τα σέβεται, το καλύτερο που έχεις να κάνεις και για τους δύο είναι να κρατήσεις απόσταση. Αυτό είναι κάτι γενικό που αφορά όλες τις σχέσεις.

Αυτά για σήμερα, τα λέμε το επόμενο επεισόδιο.

Διαβάστε ακόμα στο Provocateur:

Οι πιο άσχημες πόλεις της Ελλάδας που καλό θα ήταν να τις αποφύγεις
100% καθαρόαιμοι Έλληνες σχολίασαν το μέλλον της Ελλάδας με τρεις λέξεις. Δεν πήγε καλά
Οι πιο καμένες αναρτήσεις στην ομάδα “Φίλοι της Ψυχολογίας​