Σκεφτείτε μια χώρα η κυβέρνηση της οποίας θεωρεί πως κάνει αρκετά καλή δουλειά στα «στάνταρ» ζητήματα στα οποία όχι απλώς της πέφτει λόγος, αλλά είναι αρμόδια, που να φιλοδοξεί να λύσει και ζητήματα των πολιτών της για τα οποία δεν είναι και ιδιαίτερα υπεύθυνη. Τους χωρισμούς τους για παράδειγμα. Όχι δεν κάνουμε κάποιου είδους manifest, επηρεασμένοι από κάποιο TikTok trend. Για τη Νέα Ζηλανδία προσπαθούμε να σας μιλήσουμε. 

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ξεκινάει εκστρατεία για να βοηθήσει νέους και νέες να ξεπεράσουν (ή και να μάθουν να ξεπερνούν) τους επώδυνους χωρισμούς τους, ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες να κάνει κάποιος νέος κακό στον εαυτό του μετά από κάποια ερωτική απογοήτευση. Ξέρετε αυτούς που τους κάνουν να νιώθουν πως οι καρδούλες τους έχουν τσακιστεί. 

Η κυβερνητική καμπάνια, η οποία έχει κοστολογηθεί στα 3,7 εκατομμύρια ευρώ, ονομάστηκε “Love Better” και «προσφέρει συμβουλές και υποστήριξη για να ανακάμψετε όταν τελειώσει η αγάπη και θα προβληθεί σε podcast και σε πλατφόρμες όπως το Instagram». Βεβαίως. 

Εν τω μεταξύ, η Νεοζηλανδή υπουργός, η οποία είναι αρμόδια για θέματα κοινωνικής ανάπτυξης, Πριγιάνκα Ραντακρίσναν, είπε πως η καμπάνια θα είναι τριετούς διάρκειας. 

Από πλευράς κυβερνητικής ενημέρωσης, έχει γίνει γνωστό πως η εκστρατεία έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τις ραγισμένες καρδιές «να συμβιβαστούν με τα συναισθήματά τους» και βασικά να μπλοκάρουν τον/την πρώην τους στα social media. Μεταξύ μας, ξέρουμε όλοι πως είναι ένα βασικό βήμα για να ξεπεράσουμε έναν χωρισμό, αλλά και μια μεγάλη παγίδα. 

Η «φωνή» της καμπάνιας ακούγεται να λέει πως «οι χωρισμοί είναι χάλια, αλλά μπορείτε να τους κάνετε να φαίνονται πιο όμορφοι. Πάρτε τον έλεγχο των συναισθημάτων σας», και το κάνει να ακούγεται κάπως πιο εύκολο από ό,τι είναι. Κατά τη διάρκεια του βίντεο, νέα άτομα φαίνονται να εξηγούν πώς ακριβώς διαχειρίστηκαν τον χωρισμό τους ή μάλλον πιο σωστά, να υπόσχονται πως θα το κάνουν. 

«Πρέπει να το κάνω. Γίνεται γελοίο, γίνεται τόσο ανεξέλεγκτο. Έχω ανάγκη να κοιμάμαι το βράδυ. Πρέπει να το ξεχάσω», λέει ένας νεαρός που άρχισε να μπλοκάρει τον πρώην έρωτά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Γνωρίζουμε ότι οι χωρισμοί βλάπτουν. Θέλουμε να υποστηρίξουμε τους νέους μας και να τους ενημερώσουμε ότι υπάρχει διέξοδος χωρίς να βλάψουν τον εαυτό τους ή τους άλλους», είπε η Πριγιάνκα Ραντακρίσναν.

Όπως εξήγησε, το «Love Better» είναι μια «εκστρατεία πρωτογενούς πρόληψης» που δίνει τη δυνατότητα στους νέους να μοιράζονται «αληθινές ιστορίες για να βοηθήσουν συνομηλίκους που μπορεί να βιώνουν παρόμοιες εμπειρίες».

Έξι στους 10 Νεοζηλανδούς μεταξύ 16 και 24 ετών έχουν βιώσει χωρισμό και η μεγάλη πλειονότητα από αυτούς στη συνέχεια «υπέστησαν ή προκάλεσαν επιβλαβείς συνέπειες», σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Kantar.

Η Νέα Ζηλανδία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών νέων μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών, σύμφωνα με τη UNICEF.

Διάβασε ακόμα: