Ένας πρώην αρχηγός κόμματος, παίρνει συνέντευξη από τον πρωθυπουργό, μετά από μία τραγωδία, λίγο πριν τις εκλογές, σε μία εκπομπή μαγνητοσκοπημένη, σε έναν χώρο που θα έκανε τον Πόλανιουκ του Fight Club να φρίξει. Πόσο καλά μπορεί να πάει αυτό; Σύμφωνα με τις πρώτες αντιδράσεις, όχι και τόσο καλά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λοιπόν, παρά την πίεση που γνώριζε ότι θα δεχτεί (μην γελάτε), αποφάσισε να απαντήσει με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις-φωτιά του Σταύρου Θεοδωράκη για τους  -ένα λεπτό, ένα λεπτό. Ψάχνουμε το Stray από τους Calexico στο YouTube για να μπούμε στο κλίμα- Πρωταγωνιστές.

Να σας πούμε ψέματα; Την χαρήκαμε την εκπομπή. Την χαρήκαμε τόσο που αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε όλες τις απαντήσεις που μας έκαναν εντύπωση σε ένα κείμενο για τα μάτια σας μόνο. Δεν χρειάζεται να πιείτε καφέ, θα ξυπνήσετε μία και καλή.

Η συλλογική ευθύνη και τα Τέμπη

Στ. Θεοδωράκης: Στη σύμβαση 717. Έχουμε μπερδευτεί λίγο. Έτσι. Ακόμα και χθες ο κ. Καραμανλής είπε ότι παρέλαβε 18% και παραδίδει το 70%. Κάτι αντίστοιχο έχετε πει και εσείς. Ο κ. Τσίπρας επιμένει ότι αυτός παρέδωσε το 72% και εσείς στα 4 χρόνια κάνατε μόνο άλλο ένα 5% και φτάσατε στο 77%. Ούτε σε αυτό δε μπορούμε να συμφωνήσουμε;

Κυρ. Μητσοτάκης: Πείτε μου αν οι πολίτες τώρα μπορούν να βγάλουν άκρη. Θα σας πω λοιπόν, εγώ πώς αισθάνομαι αυτή τη στιγμή και ποια πιστεύω ότι είναι η αλήθεια, η οποία δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης. Δε μπορούν να καταλάβουν οι πολίτες. Ποσοστά από ‘δω, ποσοστά από εκεί.

Στ. Θεοδωράκης: Χαρτιά από ‘δω, χαρτιά από εκεί.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χαρτιά από εκεί, φωτογραφίες από ‘δω. Φωτογραφίες από εκεί. Τι είναι βέβαιο; Τι ξέρουμε για τη σύμβαση αυτή; Υπεγράφη το 2014 και έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2016. Αυτό το γνωρίζουμε. Το ‘19 όταν ήρθαμε στα πράγματα δεν είχε ολοκληρωθεί. Είναι επίσης βέβαιο ότι επί ημερών μας υπεγράφη συμπληρωματική σύμβαση, που δεν είχε υπογραφεί επί ΣΥΡΙΖΑ και από τότε το έργο άρχισε να τρέχει με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Στ. Θεοδωράκης: Με παραπάνω λεφτά.

Κυρ. Μητσοτάκης: Με παραπάνω λεφτά. Είναι επίσης εξίσου βέβαιο ότι το έργο δεν πρόφτασε να ολοκληρωθεί επί των ημερών μας. Τώρα αυτό το οποίο νομίζω ότι ενοχλεί και θυμώνει τους πολίτες σε αυτήν την -άχαρη τελείως- αντιπαράθεση είναι να προσπαθούν κάποιοι όχι απλά να επιμερίσουν ευθύνες, αλλά να λένε περίπου ότι τα τρένα λειτουργούσαν μια χαρά μέχρι τον Ιούλιο του ‘19 και ήρθαμε εμείς και τα διαλύσαμε. Εμείς και εγώ προσωπικά ανέλαβα με θάρρος την ευθύνη που μου αναλογεί και είπα μία κουβέντα. «Φταίμε όλοι». Γιατί είναι τόσο δύσκολο κ. Θεοδωράκη αυτή τη κουβέντα να την πούμε επιτέλους όλοι; Γιατί δεν την έχουν πει όλοι. Δεν την έχουν πει όλοι. Δε μπορούμε επιτέλους να συμφωνήσουμε ότι όλοι έχουμε ένα μερίδιο ευθύνης; Το μερίδιο που μας αναλογεί για τα χρόνια που κυβερνήσαμε. Τόσο δύσκολο είναι αυτό; Και πρέπει να προκαλούμε την νοημοσύνη των πολιτών. Και θα έλεγα και την οργή των θυμάτων της τραγωδίας με το να λέμε «εμείς δεν φταίμε και φταίνε οι άλλοι». Μα θα κερδίσει κανείς πολιτικά από αυτό; Πολύ αμφιβάλλω αλλά σε βαθιά, ανθρώπινο επίπεδο…

«Να βάλει κι αυτή πλάτη»

Στ. Θεοδωράκης: Θέλω να δώσω προτεραιότητα σε κάποια ερωτήματα που μου στείλανε παιδιά που ήταν στο τρένο. Ευδοκία Τσαγκλή, σύμβουλος επικοινωνίας, ήταν στο τρένο: «Αν ήμουν κόρη σας κ. πρωθυπουργέ και μετά από αυτό που έπαθα, σας έλεγα πως φοβάμαι και θέλω να αλλάξω χώρα, τι θα με συμβουλεύατε;».

Κυρ. Μητσοτάκης: Καταρχάς είδα την εκπομπή την οποία κάνατε κ. Θεοδωράκη και είδα αυτά τα οποία είπε δημόσια η Ευδοκία, με πολύ θάρρος, όπως και τα υπόλοιπα παιδιά. Θα έλεγα στην Ευδοκία η οποία έχει ηλικία -απ’ ό,τι κατάλαβα λίγο μεγαλύτερη από τη μεγαλύτερη μου κόρη- ότι έχει κάθε λόγο να είναι θυμωμένη, να φοβάται, να ανησυχεί. Δε γίνεται σήμερα ένα νέο παιδί να μπαίνει στο τρένο και να αισθάνεται ότι μπορεί να του συμβεί κάτι τόσο τραγικό. Θα της έλεγα όμως ότι πρέπει τελικά να επιμείνει. Να βάλει και αυτή πλάτη για να αλλάξει αυτή η χώρα.

«Δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ»

Κυρ. Μητσοτάκης: Ενημερώθηκα για το ατύχημα σχεδόν αμέσως. Έμεινα όρθιος όλο το βράδυ, προσπαθώντας να αποκτήσω καλύτερη εικόνα. Ήταν σαφές από την αρχή ότι μιλούσαμε για κάτι το οποίο ήταν καταστροφικό. Όταν μιλήσαμε με τους πρώτες διασώστες, οι οποίοι πήγαν και μας περιέγραψαν μία εικόνα αποκαλυπτική. Και όταν πήγα την επόμενη μέρα, ήταν ίσως το πιο δύσκολο πράγμα το οποίο έχω κάνει. Ήταν μία αποκαλυπτική εικόνα και ήταν όλα -οι μυρωδιές, τα πρόσωπα των ανθρώπων οι οποίοι μπήκαν μέσα στα συντρίμμια- ήταν πολύ, πολύ δύσκολη στιγμή για ‘μένα. Αν σκέφτηκα να παραιτηθώ; Όχι. Δεν έχω μάθει να τα παρατάω στις δυσκολίες και γιατί οι πολιτικοί τελικά κρίνονται από τον λαό και σίγουρα όταν έρχεται η ώρα της κρίσης υπάρχει ένα συνολικό ισοζύγιο. Και οι πολίτες θα μας χρεώσουν το γεγονός ότι δε μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε ότι τα τρένα μας είναι ασφαλή στο βαθμό που εκείνοι θα κρίνουν.

O «μπορεί και ναι» Κώστας Καραμανλής στα ψηφοδέλτια της ΝΔ

Στ. Θεοδωράκης: Ο κύριος Καραμανλής; Θα πρέπει να παραιτηθεί από τα ψηφοδέλτια ή ο λαός θα αποφασίσει;

Κυρ. Μητσοτάκης: Ο κ. Καραμανλής. Να σας πω ότι αμέσως μετά, όταν βρεθήκαμε μαζί, έθεσε στην διάθεσή μου -όχι απλά έθεσε στη διάθεσή μου την παραίτησή του με το τυπικό ξέρετε τρόπο- παραιτήθηκε.

Στ. Θεοδωράκης: Φάνηκε, όλοι το λένε, η κατάρρευση του εκεί στα Τέμπη.

Κυρ. Μητσοτάκης: Αμέσως και αυτό τον τιμά. Θα μου πείτε «αυτονόητο»; Ναι. Αλλά πόσες φορές το έχουμε δει;

Στ. Θεοδωράκης: Ναι, πολλές φορές εμείς οι πολίτες το διεκδικούμε ως αυτονόητο. Οι πολιτικοί δεν το θεωρούν αυτονόητο σε πολλές καταστροφές.

Κυρ. Μητσοτάκης: Αλλά πόσες φορές; Ας το αναγνωρίσουμε τουλάχιστον αυτό. Και βέβαια ο κ. Καραμανλής πήγε χθες στην Βουλή, μίλησε, παρουσίασε την άποψή του θεσμικά ως όφειλε. Θα κριθεί κι αυτό. Τώρα το ζήτημα των ψηφοδελτίων επιτρέψτε μου να το συζητήσω μαζί του, όταν έρθει η ώρα.

Στ. Θεοδωράκης: Δεν έχετε αποφασίσει ακόμα;

Κυρ. Μητσοτάκης: Θα το συζητήσω μαζί του, όταν έρθει η ώρα.

Πότε θα γίνουν οι εκλογές

Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος ότι οι εκλογές θα γίνουν το Μάιο. Δεν θα γίνουν τον Ιούλιο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Και δεν θα γίνουν -θα ήταν και αδιανόητο να λέγαμε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούλιο- διότι μπορεί να χρειαστεί δεύτερη κάλπη. Πολύ πιθανό. Και δεν θα πάμε να κάνουμε εκλογές τον Αύγουστο. Και φυσικά έχουμε και την περίοδο των Πανελληνίων, την οποία πρέπει να προστατεύσουμε ως «κόρη οφθαλμού».

Υποκλοπές

Αυτό που βλέπετε. Κενό. 

Διαβάστε περισσότερα στο Provocateur:

Βάλαμε άκυρες ειδήσεις του Survivor πάνω στις φωτογραφίες του Υπουργικού Συμβουλίου
Τέμπη: Η στιγμή της σύγκρουσης σε ένα συγκλονιστικό βίντεο
Ο ορισμός της ντροπής: “Αν έλεγε ο Καραμανλής για τα τρένα, δεν θα έμπαινε κανείς”, είπε ο Άδωνις