Δεν θέλουμε να σας στεναχωρήσουμε, αλλά τζάμπα δώσατε 60 ευρώπουλα (Nτιν! Μόλις χτυπήσαμε το πιατίνι) στα Θάρα για να αγοράσετε ένα κοστούμι αμφιβόλου ποιότητας μπας και κάνετε εντύπωση στον εργοδότη σας. Βγάζει μάτι ότι είναι φθηνό και ότι τώρα που άνοιξε ο καιρός, θα υποφέρετε μέσα σε αυτό. Δεν θα αναπνέει το σώμα σας και οι συνάδελφοί σας θα κοιτάζουν επίμονα τις στάμπες ιδρώτα στο επίσης ολοκαίνουργιο γκρι πουκάμισο που αγοράσατε στις εκπτώσεις. Αλλά το θέμα μας δεν είναι οι στιλιστικές σας επιλογές, είναι το πόσο αποτυχημένοι είστε στη ζωή σας. Λάθος, λάθος, στη δουλειά σας. Βέβαια, η δουλειά σας είναι η ζωή σας οπότε το ίδιο είναι.

Για το λόγο αυτό και επειδή ενδιαφερόμαστε για την ψυχική σας υγεία, συγκεντρώσαμε τα 5 σημάδια που δείχνουν ότι σύντομα θα χτυπήσει το καμπανάκι της απόλυσης ή της παραίτησης και, πιστέψτε μας, η παραίτησή σας δεν θα είναι quite, θα κάνετε χαμό, θα ρίξετε τα πράγματα από το γραφείο σας στο πάτωμα, θα αρχίσετε να βρίζετε και ίσως να κάνετε την… Δεν θα το γράψουμε αυτό γιατί ίσως σκάσει τηλεφώνημα από τα κεντρικά. Τέλος πάντων, το ανθρώπινο σώμα έχει κάποιες ανάγκες και οι περισσότεροι χώροι εργασίας ένα χαλί στην είσοδό τους. Ας το αφήσουμε εδώ, θέλουμε απλώς να σας προετοιμάσουμε.

Σε αυτό το πολύ σημαντικό κείμενο, λοιπόν, το οποίο δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από έναν αισιόδοξο επαγγελματικό οδηγό, θα βρείτε μερικές αλήθειες. Τώρα αν αυτές είναι πικρές, δεν θα το κρίνουμε εμείς. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι σκεφτείτε αν βλέπετε τον εαυτό σας στις γραμμές που ακολουθούν.

1. Δεν έχετε σημειώσει πρόοδο

Ως επαγγελματίες, είναι σημαντικό να έχετε τις δεξιότητες που απαιτούνται για να πετύχετε στο ρόλο σας. Επομένως, αν τα καθήκοντά σας σάς φαίνονται κάπως απαιτητικά και καταβάλλετε μεγάλη προσπάθεια χωρίς να έχετε σημειώσει πρόοδο, η δουλειά σας μπορεί να μην είναι η κατάλληλη. Καλύτερα να παραιτηθείτε, καλό στην ανθρωπότητα θα κάνετε.

2. Αισθάνεστε ότι δεν εκμεταλλεύεστε τα δυνατά σας σημεία

Κάθε επαγγελματίας έχει συγκεκριμένα δυνατά σημεία και καλό ήταν να χρησιμοποιείτε αυτά τα δυνατά σημεία για να παράγετε εργασία υψηλής ποιότητας (καπιταλισμέ μου εσύ!) και να προοδεύσετε στην καριέρα σας. Εάν αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να αξιοποιήσετε τα δυνατά σας σημεία λόγω της φύσης των αρμοδιοτήτων σας, είστε ακατάλληλοι και καλύτερα να περιμένετε το επίδομα του Χατζηδάκη.

3. Δεν είστε πλέον παθιασμένοι με αυτό που κάνετε

Το να είστε παθιασμένοι με τη δουλειά σας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε περισσότερη ικανοποίηση και ενθουσιασμό στο μέλλον. Αν ξεκινήσατε με ενθουσιασμό και έχετε χάσει το πάθος σας για τη δουλειά που κάνετε, τότε ίσως ακολουθείτε λάθος δρόμο ή είστε τεμπέληδες. Καλά τα λέει ο Φραγκολιάς.

4. Δεν είστε σε θέση να εξελιχθείτε (Po-ke-mon!)

Για να προχωρήσετε στην καριέρα σας, είναι σημαντικό ο εργοδότης σας να σας δίνει χώρο για να «μεγαλώσετε». Εάν δεν σας δίνεται η ευκαιρία επαγγελματικής ανάπτυξης, πάει να πει ότι δεν είστε καλοί σε αυτό που κάνετε και ότι, αργά ή γρήγορα, μια μυστήρια φωνή θα σας καλέσει και θα σας πει «μπορείτε να έρθετε λιγάκι από το λογιστήριο;».

5. Οι αξίες σας δεν ευθυγραμμίζονται με τις αξίες της εταιρείας σας

Είναι σημαντικό να ευθυγραμμιστείτε με την κουλτούρα (χαχαχαχα) της εταιρείας σας, ώστε να νιώθετε την αίσθηση ότι ανήκετε κάπου. Αξιολογήστε αν οι αξίες, τα πιστεύω και τα ήθη σας ευθυγραμμίζονται με αυτά της εργασίας και τι είδους σχέσεις έχετε με τους συναδέλφους σας. Εάν αισθάνεστε ότι δεν ταιριάζετε, ίσως μπορείτε να επιδιώξετε έναν παρόμοιο ρόλο κάπου αλλού, στο πατρικό σας για παράδειγμα αφού αργά ή γρήγορα θα σας απολύσουν και δεν θα έχετε να πληρώσετε το ενοίκιο.

Διαβάστε περισσότερα στο Provocateur:

Αν έχεις ένα από αυτά τα πτυχία, τότε μάλλον θα πεινάσεις
Πολύ λογικός Έλληνας εργοδότης ανάγκαζε τους εργαζομένους του να κάνουν push ups
Αν τα επαγγελματικά e-mails έλεγαν όλη την ωμή αλήθεια