Θα με παρεξηγήσετε, το ξέρω. Είναι αχρείαστο, σκληρό, χωρίς λόγο. Δυσάρεστο. Ακόμα και βλακώδες. Αυτό που ετοιμάζομαι να γράψω σίγουρα θα μπορούσε και να μην υπάρχει, αλλά διάολε, μετά από εκείνες τις πόλεις της Ελλάδας, που θα μπορούσαν να μην υπάρχουν, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τα νησιά που θα μπορούσαν επίσης να απουσιάζουν από τον χάρτη. Άνοιξη μπαίνει, καλοκαίρι ακολουθεί, ψάχνουμε τις επιλογές μας για διακοπές, πέφτουμε πάνω σε νησιά που βγαίνουν κατευθείαν από τη λίστα μας. Άρα. Άρα, αντίο νησάκια. 

Δεν υπονοούμε τίποτα για τους κατοίκους τους, αλλά ειλικρινά, δεν φαντάζεστε εύκολα έναν κόσμο χωρίς Σαλαμίνα; Χωρίς Σάμο; Υπέροχα που υπάρχουν, αλλά δεν θα μπορούσαν και να μην υπάρχουν; Εύκολα; 

Τέλος πάντων, θα διαφωνήσετε, αλλά ειλικρινά σκεφτείτε μια μέρα να ξυπνούσατε και να μην υπήρχαν καν στον χάρτη τα παρακάτω πέντε νησιά; Μάλλον θα ξεχνούσατε πολύ σύντομα πως υπήρχαν ούτως ή άλλως. 

Σαλαμίνα

Τώρα συγγνώμη, νησί στο οποίο φτάνεις σχεδόν κολυμπώντας από το Πέραμα, δεν είναι νησί. Απλώς δεν είναι νησί. Είναι περιοχή του Πειραιά, η οποία δεν προσεγγίζεται με λεωφορείο, αλλά με ferry boat. Θα μπορούσε να μην υπάρχει Σαλαμίνα και το ξέρετε. Πιστεύουμε πως δεν το έχουμε καταλάβει ακόμα είναι γιατί δίπλα ακριβώς υπάρχει η Ψυττάλεια, και ΟΚ, κερδίζει. 

Σάμος

Το γιατί δεν θα έπρεπε να υπάρχει η Σάμος θα έπρεπε να απαντηθεί από αδερφούς, που τους έτυχε να κάνουν στρατό εκεί. Ή από φοιτητές που πέρασαν στη Σάμο και ήταν κάθε Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, εγκαταλείποντας το νησί κυριολεκτικά με κάθε ευκαιρία. Δεν υπάρχει ένας που να έχει σπουδάσει εκεί και να μη μας έχει απαντήσει “χάλια” στην ερώτηση “πώς είναι η Σάμος”. ΟΚ, “πώς είναι η Σάμος τον χειμώνα”, αλλά τέλος πάντων. Φίλοι μας Σαμιώτες, είστε υπέροχοι, αλλά είμαστε λίγο ειλικρινείς: ούτε εσείς δεν βρίσκετε τρόπο να μαρκετάρετε το νησί σας. 

Μύκονος

Αλήθεια, χρειάζεται να εξηγήσουμε; Είναι πανάκριβη. Έχει γεμίσει με μπράβους και ντρόγκια. Το χειρότερο: είναι καταδικασμένη να φιλοξενεί wannabe νεόπλουτους. Γλιστράς στο ίσωμα από τα tan oils που έχουν πασαλείψει τα σοκάκια. Σε παίρνει ο αέρας. Κυριολεκτικά. Για να βρεις μια ήσυχη γωνιά, στην οποία δεν θα φιγουράρει η καμμένη από τον ήλιο φάτσα σου σε κανένα Mykonos TV (αλήθεια τώρα;), πρέπει να κάνεις τάμα. Μύυυυκονος, TYN. Κάποτε ήσουν κουλ, υποθέτουμε. Όχι πια. 

Πόρος

Αφού υπάρχουν οι Σπέτσες και η Ύδρα, ο Πόρος σε τι ακριβώς εξυπηρετεί; Απλώς στα να κάνει τα άλλα δυο νησιά να φαίνονται πιο όμορφα; Ή απλώς για να κάνει το ταξίδι προς αυτά αχρείαστα μεγαλύτερο; Λες και δεν αρκεί που είναι πανάκριβο. 

Οινούσσες

Οι Οινούσσες είναι ένα μικρό νησάκι απέναντι από τη Χίο, στο οποίο κυριολεκτικά δεν έχει βρει την όρεξη να πάει κανείς, κι αν τη βρήκε, μετά δεν μπορεί να βρει ούτε ένα λόγο να εξηγήσει γιατί το έκανε. Είναι απαραίτητο να υπάρχει; Ίσως και όχι. Οι μοναδικοί άνθρωποι που την αγαπούν είναι όσοι κατάγονται από αυτή. Τελεία και παύλα. 

Διάβασε ακόμα: