Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων λέει ότι έχει βρει γενετικά δεδομένα που συνδέουν την προέλευση της πανδημίας Covid-19 με σκύλους ρακούν που πουλήθηκαν σε μια αγορά  στη Γουχάν, ενισχύοντας τη θεωρία πολλών ειδικών ότι η πανδημία είχε φυσική προέλευση. Εδώ και τρία χρόνια, η συζήτηση για την προέλευση της πανδημίας του κορωνοϊού διεξάγεται ως εξής:  ο SARS-CoV-2 το έσκασε από εργαστήριο ή προήλθε από κάποιο παγκολίνο που φαγώθηκε στην Κίνα. Μια νέα ανάλυση γενετικού υλικού  που συλλέχθηκε από την αγορά Γιουχάν (Huanan Seafood Wholesale Market) δείχνει ότι σκυλιά ρακούν που πωλούνταν παράνομα στον χώρο θα μπορούσαν να κουβαλούσαν και ενδεχομένως να είναι υπεύθυνα για τον ιό στα τέλη του 2019.  

https://t.co/Ga288MbC7d

Η κινεζική κυβέρνηση έχει εκφράσει τη σφοδρή αντίθεσή της στη θεωρία της διαρροής εργαστηρίου και έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι πολιτικοποιούν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό της προέλευσης της πανδημίας.  Οι ερευνητές πήραν τα επιχρίσματα από δάπεδα, τοίχους, καροτσάκια και κλουβιά που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά των ζώων καθώς η αγορά είχε κλείσει και τα ζώα απομακρύνθηκαν μετά το ξέσπασμα .Τα ανεπεξέργαστα δεδομένα τελικά αφαιρέθηκαν από τη βάση δεδομένων που είναι γνωστή ως GISAID αφού οι διεθνείς επιστήμονες που αναλύουν την αλληλουχία των γονιδιωματικών δεδομένων έφτασαν στους Κινέζους επιστήμονες, οι οποίοι τα ανέβασαν και προσφέρθηκαν να συνεργαστούν, ανέφεραν οι New York Times . Η ανάλυση έγινε από τρεις εξέχοντες ερευνητές, τους Kristian Andersen, Michael Worobey και Edward Holmes. 

Τα γενετικά δεδομένα δημοσιεύτηκαν από Κινέζους ερευνητές στο GISAID, μια βάση δεδομένων γονιδιωμάτων ανοιχτής πρόσβασης. Στη συνέχεια κατέβηκε και αναλύθηκε από επιστήμονες από τη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και την Ευρώπη. Οι Κινέζοι ερευνητές, που ανέβασαν τα δεδομένα, είχαν ήδη εξετάσει τα δείγματα. Αλλά η μελέτη τους ανέφερε ότι «δεν μπορεί να συναχθεί κανένας ζώος ξενιστής SARS-CoV-2». Η ανάλυση έδειξε ότι ο ιός που βρέθηκε στην αγορά θα μπορούσε να είχε μεταφερθεί από έναν μολυσμένο άνθρωπο και όχι από ένα άγριο ζώο που πωλούνταν εκεί, ανέφερε η έκθεση. Το ερώτημα παραμένει. Πώς μολύνθηκε ο άνθρωπος;  

Διαβάστε περισσότερα στο Provocateur:

Όλες οι αποφάσεις που πήρα στις καραντίνες και τις μετάνιωσα

Πέρασα μία βδομάδα διαβάζοντας τις αναρτήσεις της πιο σκληρής αντιεμβολιάστριας

8 ηλίθια πράγματα που έκαναν οι διάσημοι στην αρχή της πανδημίας και συνεχίζουν να είναι άβολα