Στις 8 Μαρτίου 2014, η πτήση 370 της Malaysia Airlines εξαφανίστηκε από τα ραντάρ πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η πτήση MH370 των Μαλαισιανών Αερογραμμών υποτίθεται ότι ήταν μια νυχτερινή πτήση ρουτίνας από το διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ στη Μαλαισία προς το διεθνές αεροδρόμιο του Πεκίνο στην Κίνα. Με 239 επιβάτες και πλήρωμα. Στα εννέα χρόνια από τότε, δεν βρέθηκε. Αυτό το άλυτο μυστήριο έγινε ένα ντοκιμαντέρ σε τρία επεισόδια που προβάλλεται στο Netflix και σκαρφάλωσε στην κορυφή της πλατφόρμας. Κάθε επεισόδιο έχει διάρκεια από 45 λεπτά έως 1 ώρα και επικεντρώνεται τόσο σε γεγονότα όσο και σε θεωρίες. Αλλά, πραγματικά μοιάζει με ένα thread στο Twitter ενός ανθρώπου που πιστεύει σε θεωρίες συνομωσίας. Οι πρώτες υποψίες πέφτουν στον πιλότο. Μια δεύτερη συντριβή αεροσκάφους της Malaysia Airlines βάζει σε υποψίες τον δημοσιογράφο Τζεφ Γουάιζ για την πτήση MH370, οδηγώντας τον σε μια νέα αμφιλεγόμενη θεωρία. Στο τρίτο επεισόδιο αναδύεται μια άλλη θεωρία που κάνει λόγο για ύποπτο φορτίο.

https://twitter.com/NYMag?ref_src=twsrc%5Etfw

Και οι 239 επιβαίνοντες στο Boeing 777 θεωρούνται νεκροί και αυτό το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix εστιάζει στη συζήτηση με πολλούς ανθρώπους που έχασαν μέλη της οικογένειάς τους στην πτήση 370 της Malaysia Airlines. Δεν έχουν βρεθεί πτώματα, ούτε και το αεροσκάφος. Ναι, έχουν βρεθεί κάποια συντρίμμια από ένα Boeing 777, αλλά είναι δύσκολο να πούμε εάν προήλθαν από την πτήση 370 της Malaysia Airlines.Το δεύτερο επεισόδιο συζητά πώς οι πιθανότητες δύο αεροσκαφών από την ίδια αεροπορική εταιρεία να συντριβούν με διαφορά μόλις μηνών είναι απειροελάχιστες, με αποτέλεσμα οι θεωρίες συνωμοσίας να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο. Μια θεωρία υποστηρίζει ότι το αεροσκάφος καταλήφθηκε από Ρώσους, οι οποίοι μπήκαν στον κόλπο των ηλεκτρονικών, ανέλαβαν τον έλεγχο του αεροσκάφους και στη συνέχεια το κατέρριψαν, όλα για να αποσπάσουν την προσοχή του κόσμου από την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία. Το δεύτερο επεισόδιο, The Hijack, παρουσιάζει αυτή τη θεωρία που διατυπώθηκε από τον Αμερικανό δημοσιογράφο και εμμονικό με το μυστήριο της πτήσης MH370, Τζεφ Γουάιζ. Η θεωρία νούμερο δύο του Τζεφ Γουάιζ αποκλείεται επειδή 39 αντικείμενα επιπλέοντων συντριμμιών έχουν βρεθεί από 28 διαφορετικούς ανθρώπους στον νότιο Ινδικό Ωκεανό. 

Μια άλλη θεωρία είναι ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω του φορτίου που μετέφερε στην Κίνα, αφού στρατιωτικά αεροσκάφη απενεργοποίησαν τα συστήματα επικοινωνίας του MH370. Η Γαλλίδα δημοσιογράφος Florence de Changy, ανταποκρίτρια της Le Monde στη νοτιοανατολική Ασία, εικάζει ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας από τον αμερικανικό στρατό για να αποτρέψει το μυστηριώδες φορτίο να φτάσει στην Κίνα. 

Η επικρατούσα θεωρία είναι ότι επρόκειτο για μαζική δολοφονία-αυτοκτονία χωρίς στοιχεία, ο κυβερνήτης δηλαδή αποφάσισε να αποσυμπιέσει την καμπίνα και πετούσε μέχρι να τελειώσουν τα καύσιμα.. Ο κυβερνήτης, Zaharie Ahmad Shah ήταν ένας από τους πιο αξιόλογους πιλότους της Malaysia Airlines.  Ήταν παντρεμένος και είχε τρία ενήλικα παιδιά.

https://t.co/1YfJmQ9ss2

Ο Zaharie δεν έκανε ποτέ check-in με Βιετναμέζους ελεγκτές. Δευτερόλεπτα αφότου πέρασε στον εναέριο χώρο του Βιετνάμ, το MH370 εξαφανίστηκε από τα ραντάρ.Αλλά το MH370 συνέχισε να συνδέεται περιοδικά, κατά τη διάρκεια έξι ωρών, με έναν γεωστατικό δορυφόρο του Ινδικού Ωκεανού που λειτουργεί από την εταιρεία Inmarsat με έδρα το Λονδίνο. Τα  δεδομένα από αυτά τα επτά ηλεκτρονικά σημεία έδειξαν ότι το MH370 έστριψε νότια μόλις έφτασε στη Θάλασσα Ανταμάν, πέταξε ευθεία για ώρες μέχρι να τελειώσει το καύσιμο και βυθίστηκε στον νότιο Ινδικό Ωκεανό. Στην πραγματικότητα αυτό το μυστήριο δεν θα λυθεί ποτέ.Το 2018 – τέσσερα χρόνια και τέσσερις μήνες μετά την εξαφάνιση – οι Μαλαισιανοί ερευνητές δημοσίευσαν την τελική τους έκθεση για το MH370, η οποία αναφέρει ότι ο Σαχ δεν είχε καμία ανάμειξη και ότι η υπόθεση παραμένει άλυτη.

Η βρετανική ιδιωτική δορυφορική εταιρεία Inmarsat ανακάλυψε ότι το MH370 είχε εγκαταλείψει το δρομολόγιο του, “στρίβοντας” προς το Βιετνάμ αντί να συνεχίσει στον Βορρά. Η κυβέρνηση της Μαλαισίας γνώριζε αυτές τις πληροφορίες από το στρατιωτικό της ραντάρ, αλλά δεν τις έδωσε στη δημοσιότητα παρά μόνο μια εβδομάδα μετά την εξαφάνιση του αεροπλάνου, με αποτέλεσμα οι ερευνητές να ψάξουν για το αεροσκάφος σε λάθος περιοχή.

https://twitter.com/hashtag/MH370?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Έχοντας παρακολουθήσει και τα τρία επεισόδια του MH370: The Plane That Disappeared, μάλλον δεν θα βιαστείτε να κλείσετε αεροπορικά εισιτήρια. Και θα απορήσετε γιατί δόθηκε τόσος χώρος σε θεωρίες συνωμοσίας και εικασίες και ευφάνταστα σενάρια. To βασικό μήνυμα του ντοκιμαντέρ του Netflix είναι ότι υπήρξε μια τεράστια συγκάλυψη, τα συντρίμμια φυτεύτηκαν και τα δορυφορικά δεδομένα παραποιήθηκαν ή κατασκευάστηκαν και δεν θα μάθουμε ποτέ τι πραγματικά συνέβη. Στην ουσία δεν δίνει τόσες πληροφορίες όσες θα έπρεπε. Οι θεατές μένουν με αναπάντητα ερωτήματα. Πώς μπορεί να εξαφανιστεί ένα αεροπλάνο; Δεν ξέρουμε γιατί  δεν ξέρουμε.

https://twitter.com/hashtag/MH370?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw